Albert Pothoff

Foto: Roel Kleinpenning

Bron: Oude IJsselstreek Vizier 12 mei 2021.
Door Marcel van Berkum.

Verjagen roeken “niet volgens regels”

Silvoldse vogelliefhebber gedupeerd

Het is stil in het Kraaienbos. Geen roeken; geen geknal. De jaarlijkse roekencampagne is voorbij. Nestelende roeken vormen overlast met hun gekras en gepoep. Verjagen van de beschermde vogelsoort is aan regels gebonden. Het gebeurt in Oude IJsselstreek uitsluitend nog in het Kraaienbos in Silvolde. "Niet volgens de regels", zeggen enkele omwonenden.

Silvolde - Als frontman van de Perfect Show Band treedt Albert Pothoff in normale tijden avond aan avond op. Nu niet om de bekende reden. Daarom heeft de beroepsmuzikant alle tijd voor zijn hobby. De Silvoldenaar heeft achter zijn woning aan de Bosstraat een grote volière met koningsparkieten. Zijn huis grenst aan het Kraaienbos, van oudsher een broedplaats voor roeken. In de gemeente Oude IJsselstreek is het nog de enige plek waarvan de vogels worden verjaagd. Verdrijven zodat ze elders, waar ze minder overlast veroorzaken, gaan broeden. Vogelliefhebber Pothoff is niet tegen het verjagen van de roeken, maar wel tegen de wijze waarop het gebeurt. "Wij hebben hier eigenlijk geen last van de roeken. Ik denk dat er bij De Schuylenburgh wordt geklaagd, omdat de vogels op geparkeerde auto's poepen." De verjaagactie gebeurt door geknal van alarmpistolen, maar al jaren niet volgens de regels, volgens Albert. Het hoort plaats te vinden vanaf de parkeerplaats naast het zorgcentrum. Niet naast de huizen.

"Het is eens gebeurd dat ik door de straat fietste en er naast mij vanuit een auto werd geschoten. Je schrikt je wild. Ook dit jaar is het mis gegaan. Ik heb de schutters aangesproken en geprotesteerd bij de gemeente. Ook mijn buurman heeft er per mail over geklaagd. De reactie is dat alles volgens de regels gaat. Op 1 maart 's morgens was er ineens een geweldige knal. Direct daarna ben ik naar mijn volière gerend. Op de grond lag een mannetjes koningsparkiet. Mijn lievelingsvogel, waarmee ik fok, had zich in paniek in de volière doodgevlogen." Het verband met het daverend kabaal is voor Pothoff overduidelijk. Niet voor de gemeenteambtenaar. Uiteraard heeft de Silvoldenaar toen opnieuw de gemeente benaderd, maar daar wordt elke betrokkenheid ontkend. De schade loopt in de honderden euro's. De gemeente erkent geen aansprakelijkheid.

Reactie gemeente

De gemeentewoordvoerder reageert als volgt: "De vrijwillige jagers hebben binnen het afgebakende gebied geschoten vanaf de parkeerplaatsen van de Schuylenburgh en houden zich daarmee aan de regels en de ontheffing. Bij de gemeente zijn er, afgezien van de melding van de heer Pothoff, geen klachten bekend in het afgelopen jaar of de jaren daarvoor. De gemeente neemt klachten over geluidsoverlast door het verjagen serieus, maar houdt ook rekening met de achterliggende reden voor het verjagen. Het schot van het alarmpistool is onverwachts en van januari tot mei wordt er bijna dagelijks geschoten. Vaak meerdere malen per dag. Een aankondiging voordat er geschoten wordt is niet mogelijk."

SilvoldePediA
Ulftseweg 26
7064 BD Silvolde
tel. 0315-342600 of 06-2300 3204
E-mail: robbiew52@gmail.com