Berkenlaan 001

Bron: Oude IJsselstreek vizier 2 mei 2020

Silvolde - Komend vanaf Terborg heeft Silvolde een 'rotte kies' aan de ingang van het dorp. Het pand Berkenlaan 1, op de hoek met de Terborgseweg, is al jaren een bouwval en verkrot steeds meer. Waarom gaat het niet tegen de vlakte? Veel Silvoldenaren hebben zich dat in de afgelopen jaren afgevraagd. Er zijn nu ontwikkelingen en de ergernis lijkt bijna voorbij.

door Marcel van Berkum

Vorige week heeft de gemeente Oude IJsselstreek een persbericht uit doen gaan waarin sprake is van het bouwen van twee woningen op een perceel aan de Egginkstraat in Silvolde. De aanvrager is Erik Koster van EKO Beeld, Geluid en Licht, die op dat perceel zijn voormalige opslag had. Deze nieuwbouw heeft alles te maken met het pand Berkenlaan 1. Het pand is de laatste jaren eigendom van Lovink Enertech in Terborg. Het bedrijf had plannen met de grond, maar die zijn nooit concreet geworden. Ook voor Silvolds Belang was dat punt al jaren een doorn in het oog. Al in 2017 vroeg de belangenvereniging om uitleg over de toekomstplannen van het huis en de bijbehorende grond. “We hebben in de afgelopen periode regelmatig aan de gemeente gevraagd hoe het ermee staat, maar een duidelijk antwoord kwam er maar steeds niet”, zegt Willie Oort namens Silvolds Belang.

Herinnering

Het huis is gebouwd in 1930 en na de familie Stegeman waren de laatste bewoners het gezin Navis, dat er zo'n twintig jaar heeft gewoond, tot 1985. Diny Mellee-Navis groeide er op en heeft prettige herinneringen. “We hadden een mooie tuin met veel bloemen en groente.” Het huis was ruim volgens haar voor een gezin met drie kinderen. Ze heeft er zelf nog na haar huwelijk met Jan Mellee enige tijd bij ingewoond. Daarna werd het door carrosseriebedrijf Suselbeek gekocht vanwege plannen met de naastgelegen spuiterij, maar ook die werden niet concreet. Vervolgens is er geen reguliere bewoning meer geweest. 

Nieuwbouw

"Ik had in het verleden mijn materialen opgeslagen in de voormalige kassen van kwekerij Rutjes", vertelt Erik Koster, die sinds 2004 met zijn bedrijf in Silvolde is gevestigd."Ik had het idee om op den duur de kassen af te breken en op die plek enkele woningen te laten bouwen. Twee jaar geleden liet de gemeente weten dat het niet mogelijk was, omdat er in Silvolde niet meer huizen gebouwd mochten worden. Maar ik werd wel gewezen op de mogelijkheden van het adres Berkenlaan 1."

Wooncontingent

Koster heeft echter geen belang in de grond en het huis, maar neemt het zogenaamde wooncontingent over en krijgt zodoende de gelegenheid voor huizenbouw aan de Egginkstraat. EKO heeft een voorlopig contract met Lovink Enertech, dat het pand zal afbreken en de grond in eigendom krijgt. Het wachten was op toestemming van de gemeente. Dat is dus nu zover. In het collegevoorstel staat een tijdsduur tot 1 mei 2023 genoemd.

Berkenlaan 1 in betere tijden. Foto: © DPG Media

 

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com