Bert Neijland

foto: Roel Kleinpenning

20 apr 2021. door Marcel van Berkum  voor Oude IJsselstreek vizier

Silvolde - Het is niet in het buitengebied. Maar ‘gewoon’ aan de Ulftseweg in Silvolde. Daar heeft Bert Neijland achter zijn woonhuis een uitgestrekte tuin met een opvallende boomgaard. Hij teelt kersen volgens de UFO-methode. Het heeft niks met vliegende schotels en buitenaards leven te maken.

Achter in de tuin ontdekken we een merkwaardige bomengroei, Het is een vreemd gezicht en niet het beeld, dat we van een kersenboomgaard verwachten. Geen hoge bomen met ronde kroon. Er staan vijftig kersenboompjes, die diagonaal en smal groeien. De nieuwe loten groeien recht omhoog. De teelt heet UFO: Upright Fruiting Offshoot System. Bert kan er boeiend over vertellen.

Praktijk

“In 2015 kreeg ik gezondheidsproblemen en ging me verdiepen in de natuurgeneeskunde”, vertelt Bert. Hij ontdekte dat kersen erg gezond zijn door de aanwezigheid van anthocyaan en besloot tot telen. Nu kon hij zich een oude kersenboom herinneren waarvan de kersen zo gauw ze rood kleurden razendsnel werden weggepikt door vogels. Over hoge bomen is het moeilijk een net spannen. Door verder grasduinen op internet stuitte hij op de UFO-methode. “Ik kwam UFO tegen en ik dacht eureka! Dat is het.” Het is een eeuwenoud systeem van kersen telen, dat is herontdekt door een team van Washington State University. Daar was de eerste oogst in 2010 en inmiddels zijn er veel documenten, foto’s en films te raadplegen. In Amerika gebeurt kersenteelt steeds vaker op deze manier. Maar in 2015 nog door niemand in Nederland. Bert besteedde vele uren om kennis op te doen over aanleg en onderhoud. Hij correspondeerde met niemand, maar leerde veel in de praktijk. “Ik ben niet snel tevreden en probeer verschillende rassen uit. Het is arbeidsintensief, maar in de tuin is het prima werken. Het seizoen begint al in februari met het bemesten met champost. Voor de bestuiving worden door een imker korven geplaatst.”

Voordelen

De UFO-methode heeft vele voordelen, volgens de Silvoldenaar. “Het is makkelijker snoeien en plukken. Het neemt weinig plaats in en een net spannen is eenvoudiger. Bovendien worden de vruchten groter en smakelijker omdat ze meer zonlicht krijgen. Door verschillende rassen spreidt hij de oogsttijd. Hij wil niet met zijn kersen handelen. “Ik verdeel de vruchten onder familie en kennissen.”

En dan denk je alles voor mekaar te hebben en vervolgens komt de suzuki-fruitvlieg in beeld. Het is een exoot die de laatste jaren in Nederland grote schade aanricht in de fruitteelt. Bestrijding is kostbaar. “Ik maak zelf vallen. Dat werkt aardig goed.”

Zijn boomgaard is een hobby. Met zijn bedrijf Delta Star verzorgt Bert draadloze beeldverbindingen bij grote muziek- en sportevenementen in heel Nederland. Dat ligt momenteel grotendeels stil en hij heeft alle tijd voor zijn tuin, waar hij sinds kort ook zwarte frambozen teelt.

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com