Bontebrug rotonde

De ingrijpende aanleg van een rotonde en fietspad bij Bontebrug.

 (Foto: Roel Kleinpenning )

Door Marcel van Berkum voor Oude IJsselstreek Vizier 28 april 2021

‘Die acht weken zijn zó voorbij’

Bontebrug - Er zijn vele wegen, die naar Ulft leiden. Gelukkig maar, want over de bekende weg langs Bontebrug lukt het even niet. ‘Omleidingen volgen!’ Sommige wegen in Ulft zijn drukker dan normaal. Overlast geeft het zeker. De gevolgen voor bewoners, automobilisten en fietsers zijn duidelijk, maar tijdelijk. In acht weken moet het werk aan rotonde ‘Bontebrug’, fietspad en aansluitingen voltooid zijn.

Vanaf maandag 12 april is het werk in uitvoering door bouwbedrijf Strukton, dat op 18 juni voltooid moet zijn. Hiermee wordt werk gemaakt van een jaren geleden opgesteld plan om het kruispunt Ulftseweg/Oversluis/Dinxperloseweg verkeersveiliger te maken. Opvallend daarbij is de aanleg van een nieuw fiets/voetpad, dat achter cafetaria Bij Ben is gesitueerd. De oversteek Voorstsestraat-Bontebrug was onoverzichtelijk. Hier komt in de weg een middengeleider. Tevens krijgt de Dinxperloseweg bij Bontebrug een nieuw wegdek. Het kan alleen maar verbeteren, is de algemene mening van de omwonenden en daarom is het nu even door de zure appel heen bijten.

Die mening deelt ook Caspar Falke van de Silvox studio in Bontebrug. Volgens hem was de aanpassing zeker nodig. “Het wordt niet alleen veiliger, maar het lost waarschijnlijk ook een ander probleem op. Vrachtwagenchauffeurs die vanaf Dinxperlo kwamen, dachten dat de afslag naar Doetinchem al vóór cafetaria Bij Ben was. Ze lazen het verkeersbord niet goed en sloegen daar te vroeg rechtsaf.” Het is regelmatig voorgekomen dat er weer een grote vrachtwagencombinatie midden in Bontebrug vast stond met een stomverbaasde chauffeur achter het stuur.

Eiland

“We zitten nu op een eiland”, zegt Dianne Venus gekscherend. Haar woonhuis en cafetaria Bij Ben liggen midden in de werkzaamheden. Voor, achter, links en rechts gaat het flink tekeer: “Soms trilt het hele huis”, vervolgt ze lachend. Ze is blij dat de situatie eindelijk wordt verbeterd en is positief over de communicatie van de provincie. “Het speelt al zo lang. We zijn wel al die tijd prima op de hoogte gehouden over de voortgang van de plannen. Natuurlijk is het ingrijpend en we hebben flink omzetverlies, maar het is te overzien. Het gaat best snel en die acht weken zijn zo voorbij.” In het weekend als de bouwvakkers naar huis zijn, doen Ben en Dianne de cafetaria open en weten de vaste klanten nog steeds de weg te vinden. Het is even je weg zoeken hoe je er moet komen, maar vanuit de serre heb je een goed beeld van de werkzaamheden.

Razende vaart

Ivor Helmink, voorzitter van de belangenvereniging Bontebrug, is blij met de herstructurering van de kruising, maar hij heeft nog een ander heikel punt. “Verkeer vanaf Dinxperlo komt geregeld in razende vaart aanjagen. Ik heb de gemeente gevraagd of er op het deel van de Dinxperloseweg vóór Bontebrug snelheidsremmende maatregelen kunnen worden gecreëerd.”

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com