Boterweg 054, Geerts,, Koerntjes en Rensen

Boterweg 54 was de rechterhelft van een twee onder een kap woning. Nummer 56 was de linkerhelft. Zie hiervoor bij Boterweg 56

Jan Helmink, de bakker van de Ulftseweg had het huis op de Boterweg als belegging gekocht voor de verhuur na de oorlog was er woning nood.

Jan Geerts schrijft

Vroeger woonden onze ouders Jan Geerts en Sien Striekwold vanaf eind jaren '40 tot 1959 op Boterweg  54, eerst was het huisnummer 10 maar het is later omgenummerd naar nummer 54. Ik heb er gewoond van december 1949 t/m september 1959. Wij hadden van dat huis en de omgeving  géén foto's. Na ons kwam op nummer 54 in 1959 de familie Koerntjes wonen.

Ik heb een paar foto's van ná 1959. Foto's zijn van de heer Bennie Koerntjes die er toen woonde en de laatste jaren op de Schuylenburg woonde. Van hem mocht ik foto's van zijn foto's nemen.

Foto gemaakt vanaf Boterweg 54. Huis links staat op de hoek Lichtenbergseweg / Boterweg en  de andere huizen staan op de Boterweg, richting Ulftseweg.

Ook deze foto is gemaakt vanaf Boterweg 54  Huis links staat op de hoek Lichtenbergseweg / Boterweg en  de andere huizen staan op de Boterweg, richting Ulftseweg.

Boterweg. Op de achtergrond huisnummer 60 en daar links naast huisnummer 62. Op de voorgrond mejuffrouw Koerntjes.

Links huis Boterweg 54. Rechts naast de boom de huizen van rechts naar links (jaren 1960) Overgoor, Berend Striekwold (Bernd van de Plak) Oma truj? en een blok van vier woningen tot aan de Heuvelstraat (Bergstraat). Aan de rechterkant van dat blok woonde (dacht ik) familie Kok. Op de voorgrond is een telg van Koerntjes.

Links bij de lantaarnpaal is de kruising Lichtenbergseweg-boterweg. Huis op de achtergrond rechts is café Rensen (bijnaam "de vette mem").

Onze buren in '59 waren fam. T.C. Genemans, Boterweg 56 daarvoor waren onze buren Bruggink.

Henk Bruggink schrijft

Henk Bruggink staat in de rubriek Oud Silvoldenaren vertellen.

Henk stuurde onderstaande aanvulling op 3 april 2020

Jentje Korterink woonde op de Heuvelstraat 19 en trouwde met Vermeer, ze heeft met haar gezin eerst aan de Boterweg no 12 gewoond in het huis van bakker Helmink.

Aan de andere kant woonden wij. Dus de fam’s Bruggink en Van der Meer waren buren. Na de fam Vaan der Meer woonde daar de fam Geerts. De heer Van der Meer heeft samen met mijn vader een loopgraaf gegraven voor ons huis in de tuin, waarin wij ons konden verschuilen bij luchtalarm. Bij de bevrijding dachten de Canadezen dat het een verdedingswerk van de Duitsers was en schoten er voor alle zekerheid eerst maar een aantal granaten op af. Dat was niet de bedoeling geweest natuurlijk, maar ja……uiteindelijk kwam een Canadees met een stengun de kelder in stormen om zeker te zijn dat er geen Duitser meer zat. Mijn zus (ook op de bewuste foto) was getrouwd met een Korterink uit de Lutte. Zijn vader was een broer van de allereerste Korterink die via Gendringen in Silvolde kwam.  Korterink, de machinist heb ik goed gekend, evenals de fam. Arentsen.
Op de schoolfoto 1948/ 1949 van de Drie Linden staan 2 zonen van het gezin Vermeer. (Zie onder wetenswaardig bij De Drie Linden)

De familie Van der Meer verhuisde naar de
Heuvelstraat. In deze woning is brand geweest.
 

De uitgebrande woning van familie Van der Meer.

Dini Rosier schrijft

Dini is de kleindochter van de verhuurder bakker Jan Helmink van de Ulftseweg 22,
het verhaal over de familie Helmink staat onder straten en bewoners Ulftseweg 22.

Bewoners rechts op Boterweg 54 waren Jan Geerts met Sien Striekwold met volgens mij 5 kinderen Hennie Dini Gerhard  Ans en Jan. Mooie familie Sien had met mijn moeder Wilhelmien ook een aparte band in moeilijke tijden ,Gerard ook wel Debbe genoemd hielp  zaterdags of na schooltijd bij ons en deed allerlei klusjes ik weet nog goed dat hij de tafel zou dekken om brood te eten en in de winkel kwam bij mijn moeder Wilhelmien "moet dat worstje ook op tafel", dat had hij schijnbaar zien liggen en dat leek hem ook wel wat zo bleef het gezegde "moet dat worstje ook op tafel" bij ons hangen .
Geerts vertrok na de Terborgseweg huis tegen over Reijerink de molenaar.
De opvolgende huurder was de familie Koerntjes.


Daarna kwamen Iet van het café Rensen met haar man Louis Weltings, hij was schilder. Ze hadden geen Kinderen en hebben er fijn gewoond Iet woonde dicht bij het ouderlijk huis. Ze waren de laatste bewoners en zijn naar de Roomberg vertrokken.

Toen heeft opa het verkocht aan Mieke Limpers (Folmer) dochter van Dehla Wensink van de bruidswinkel op de Markt 15. Mieke heeft er het huidige huis gebouwd. Mieke verhuisde naar Terborg, hoek Overtuin met de Silvoldseweg en heeft het verkocht aan de familie Kruis. De familie Kruis handelde in antiek eerst in een pandje aan de Silvoldseweg in Terborg waar vroeger foto Alexander zat en daarna Sander Pieters. De familie Kruis verplaatste de antiekwinkel naar Silvolde naar het pand van Liesbeth ter Steeg. Nu zit daar de pizzeria. De familie Kruis verkocht het aan  Ans en Willem Holthausen, stratenmakers, met hun twee zonen. Mooie markante mensen van het dorp. 

Even terug komend op het huis op de Boterweg daarnaast lag een stukje bouwgrond dit heeft Johan Deijnen gekocht Johan deed toen der tijd wat timmerwerk voor opa zo is dit ontstaan en heeft daar de bungalow op gebouwd Johan woont nu op de Terborgseweg.

 

 

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com