Boterweg 108, Hennie ten Have srv zuivelhandel

 

Hennie ten Have werkte op de boerderij van Bongers aan de Berkenlaan, zijn vrouw Diny kwam vanuit Zwolle naar Silvolde.
Diny had het moeilijk met het dialect en wist niet wat tuuten, poggen of dearns waren. Een inburgeringscursus was erin die tijd niet in Silvolde.

In 1966 kregen ze de kans om de melk venterswijk van de familie Veenhuizen te kopen.

 

In het begin werd er met paard en wagen gevent en waren ze aangesloten bij de SRV Hennie kwam tussen de middag thuis eten, het paard werd dan met de wagen in de Christinastraat geparkeerd zonder dat het paard vastgebonden werd. Het paard werd 's avonds bij het oudershuis van Hennie aan de Oude Dinxperloseweg op stal gezet en 's morgens vroeg weer opgehaald.
 

Hennie met zijn eerste gemotoriseerde ventwagen, de kinderen Tanja en Jurgen zitten samen met hem achter het stuur, dochter Ilse was nog niet geboren.
Het was een hele verbetering, je kon het assortiment uitbreiden en de klanten en Hennie zelf stonden droog in de rijdende winkel.
Bij zuivelfabriek "de Eendracht" hadden ze een schuurtje in gebruik voor de opslag van de koopwaar. Diny ging mee tijdens het venten totdat de kinderen kwamen. Toen de zaken beter gingen bouwden ze zelf een opslagruimte. Diny werkte veel thuis met laden en lossen, als er een tekort in de mekwagen aan iets was moest Hennie iemand zoeken die een telefoon had om naar huis te bellen. Diny kwam dan onderweg de ventwagen bevoorraden.

In de zeventiger jaren ging Jurgen in de schoolvakanties al mee in de venterswagen. Hij was super trots op zijn witte jas en was vast van plan om de venterswijk later over te nemen, zijn ouders vertelden hem toen al dat daar weinig toekomst in zou zitten.

 

 

 

Hennie kocht nog 2 maal een andere ventwagen. Hij beleefde heel wat avonturen en hoorde veel verhalen tijdens het venten. Daar wilde hij nooit over praten, als iemand hem iets vroeg was het antwoord steevast: "ik ben de Wischpost niet".

 

 

De ventwagens waren in onderhoud bij Tangelder van de Bult. Als er onderdelen nodig waren haalden Theo en Marie Tangelder die en maakten er gelijk een dagje uit van.
In 1991 werd het 25 jarig bestaan van de zaak gevierd. Alle klanten kregen een roos van de familie Ten Have.


Riet Tangelder neemt de roos in ontvangst. Riet schilderde alle prijskaartjes in de ventwagen.

 


1991 mevrouw Burgers neemt het bloemetje in ontvangst.

 


Er waren altijd aanbiedingen en spaar acties.

 

 

   

 


Hennie en Diny in de rijdende winkel.

Hennie kreeg in 2001 tijdens de wekelijkse kaartavond last van zijn hart en was een tijdje uit de running, hij krabbelde weer op en de dokter gaf hem het advies om te stoppen met de werkzaamheden. Hij was heel blij toen hij uit het ziekenhuis thuiskwam dat op zijn verzoek de ventwagen, de inventaris en de voorraad van de rijdende winkel verkocht waren. De vertegenwoordiger van de SRV had er een koper voor gevonden. zo kwam er na 37 jaar een einde aan de rijdende winkel van Ten Have.

Hennie is in 2003 overleden.

 

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com