Bouwkundig constructeur

Ronald Haank

Foto: Ronald Falke

Ulftseweg 46
7064 BD Silvolde
T 06 50 48 35 60
E info@haank-bi.nl
W www.iboc.nl

Door: Robbie Wolters

Ronald is geboren in de buurtschap het Voorbroek op boerderij “de Hazenbrink”. Het Voorbroek behoorde vroeger tot Silvolde en is bij een herindeling in de gemeente Wisch overgegaan naar Terborg.

Hij volgde HAVO, VWO, HTS bouwkunde met specialisatie constructie en in een avondopleiding de Hogeschool in Amsterdam. In zijn jeugd had hij al meer met cijfers dan met letters, wiskunde vond hij een mooi vak. Het rekenwerk bij bouwconstructies leek hem uitdagend en afwisselend.

In 1996 begint hij bij architecten bureau Jansen in Eerbeek, dat gespecialiseerd is in het berekenen van zware constructies voor de papierindustrie.
In 2007 zoekt hij wat meer uitdaging, hij begint zonder een enkele klant voor zichzelf in het short stay office naast makelaardij Rijnlandhaven. De eerste klanten druppelen binnen en zijn vroegere werkgever vraagt of hij één dag per week voor hem wil werken..
Na zes maanden verhuist Ronald met zijn kantoor naar zijn toenmalige woonadres aan de Konijnenhof, hij heeft inmiddels een eigen klantenkring en werkt voor architecten, aannemers, makelaars en particulieren in de woning- en industriële bouw.
In 2012 vindt hij het wel erg stil thuis op zijn woon- en werkplek, hij mist het werken met collega’s en de feedback van een sparring partner. Hij krijgt een telefoontje van Bernie Schoppers een constructeur uit Aalten om eens een keer te praten en te kijken of ze iets voor elkaar kunnen betekenen.
Dat resulteert in het huren van een kantoorruimte in het voormalige postkantoor aan de Haartsestraat 10 C in Aalten waar ook architect Rinke ter Haar en designer & illustrator Gerrit ter Horst gevestigd zijn.
In 2015 richten ze samen IBOC op, bureau voor integraal bouwkundig ontwerp & constructie.
Ze blijven alle vier daarnaast ook als zelfstandige werken.
November 2017 verhuizen ze naar een nieuw onderkomen Hofstraat 20 in Aalten.

Een constructeur werkt met de drie maal S van sterkte, stijfheid en stabiliteit, zorgt voor een maakbare constructie en gebruikt zijn gezonde verstand. Van zijn werk vindt je vaak niets zichtbaars meer terug in het voltooide bouwwerk. Een grote verandering in de regelgeving is de Eurocode, in heel Europa wordt er nu volgens dezelfde methode gerekend.
Particulieren maken regelmatig gebruik van zijn kennis bij scheuren in de woning.
Momenteel worden onder andere veel woningen bij IBOC ontworpen en berekend.

Ronald heeft een klik met de geschiedenis van het dorp en woont sinds 2012 in het voormalige woon- en winkelpand van de familie Harmelink aan de Ulftseweg 46.
Bij de verkoop door de familie Harmelink was er sprake van een verborgen schat in de tuin. Men was er van overtuigd dat die nog aanwezig was. Een klein gedeelte van de tuin is altijd nog eigendom van de familie Harmelink. Voor reconstructie van de tuin zijn bomen en struiken gerooid en is de hele tuin overhoop gehaald. De schat is niet gevonden maar wel een bom uit de tweede wereldoorlog die later in Engbergen tot ontploffing is gebracht door de EOD.
De muurschildering aan zijn woning, die Els Dekker maakte van een paard is aan het vervagen.  Ronald denkt erover om de oude schildering die er onder zit weer tevoorschijn te laten halen. Misschien is er ergens nog een foto van de oude schildering, dan horen we dat graag.

Ronald Haank speelde lang met tweelingbroer Guus in het eerste elftal van sportclub Silvolde maar moest stoppen wegens een enkelblessure, hij volgt de wedstrijden zoveel mogelijk en vindt het uniek dat dit dorp op een zo hoog niveau voetbalt. Hij houdt zijn conditie nu op peil met mountainbiken. Dat probeerde hij op een donkere avond ook op de Paasberg en zag de afsluitboom over het hoofd. Hij werd gelanceerd en kwam enkele meters verder terecht.

Hij is vanaf zijn jeugd geïnteresseerd in astronomie en houdt van een goede whisky.

Ronald is zeer geïnteresseerd in de geschiedenis van het pand en hoort graag of iemand hem hiermee verder kan helpen.

back top

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com