Café Bi-j Moeder

Selim Bilici

Dr. Dreesstraat 1
7064 HA Silvolde
T 06 15 01 20 51
selimbilici1970@hotmail.com

foto:  Ronald Falke
door: Robbie Wolters

Selim Bilici is geboren in Kulu Konya ten zuidwesten van Ankara. Het gezin Bilici verhuisde naar Silvolde toen Selim 6 jaar was. Vader Mehmet werkte o.a. op de boerderijen van Hammink en Veenhuizen in Silvolde en bij Svedex in Varsseveld.

Selim ging naar de Algemene Technische School in Doetinchem richting machinebouw. Hij wilde toch wat anders en deed daarna twee jaar mavo-C en -D als vooropleiding voor het mbo in Deventer waar hij sociaal juridische dienstverlening studeerde.

Na zijn studie werkte hij kortstondig als lasser bij Kaak in Terborg. Al snel vond hij een passende baan  als jongerenbegeleider bij Horizon Jeugdzorg en Onderwijs in Harreveld. Hij bleef er 15 jaar in dienst. Zo kwam het voor dat Selim op zondagmorgen dienst had in Harreveld, maar ook niet gemist kon worden in het voetbalelftal van Sportclub Silvolde. Dan nam hij maar één van de jongeren mee, die hij in de kantine zette. Als hij 38 jaar is gaat hij als zzp-er voor een detacheringsbureau werken en geeft cursussen teambuilding.

Zijn vader is eigenaar van het pand Dr. Dreesstraat 1 met een bedrijfsruimte op de begane grond en op de bovenverdieping woonruimte. Hij verhuurde de bedrijfsruimte o.a. aan pizzeria Umut en aan La Fontana. Selim neemt de zaak in 2009 over en begint een pizzeria onder de naam Selim Pascha. Na een kortstondige verhuur begint Selim ‘Het Café Bi-j Moeder’. Dialect is Selim niet vreemd en de naam is ontleend aan het feit dat zijn vader en moeder boven de zaak wonen en dichtbij zijn. Naast het café heeft hij nog een 38-urige werkweek.

Het café richt zich op de oudere Silvoldenaren. Ze kunnen er een kaartje leggen, darten of biljarten. Met Kerst is het er erg druk bij het potstoten. Er worden ook hapjes zoals gehaktballen en tosti’s geserveerd. Selim runt Bi-j Moeder als hobby en hanteert geen vaste sluitingstijden. Hij neemt vaak zijn papegaai Geert mee in het café.

Vroeger beoefende hij, samen met zijn  zoon, Tang Soo Do, een Koreaanse krijgskunst. Hij voetbalt nog steeds, tegenwoordig in het 7e elftal van Spcl. Silvolde.

Selim behoort bij de eerste groep Turken, die naar Nederland kwam en is opgegroeid en goed ingeburgerd in Silvolde. Soms voelt hij toch nog wat spanning als Turk in Nederland en zou graag zien dat alle mensen gelijk worden behandeld, ongeacht geloof, afkomst of ras. Hij bezoekt jaarlijks familieleden in Turkije. Veelal keren Turkse emigranten op aow-leeftijd terug naar Turkije. Selim weet nog niet of hij dat gaat doen.

11-04-2018

back top

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com