Camiel Helming

Oud Silvoldenaar

Foto: Charlotte Wolters

Camiel Helming

Camiel groeide op aan de Boterweg en in de achtertuin stond kleuterschool “ ’t Rakkertje “ (1970 – 1981) op de plek waar vroeger het woonhuis van de machinist van de zuivelfabriek de heer Beekema stond.

De achterzijde van het oudershuis van Camiel.
Op de achtergrond kleuterschool "t Rakkertje".

Camiel vertelt dat hij leerling was op kleuterschool “’t Rakkertje” aan de Vossenweg die grensde aan de achterzijde van hun woning. Begin 1981 verhuisden ze met de kleuterschool lopend door de sneeuw naar het nieuwe schoolgebouw “de Plakkenberg”.
Op 4 jarige leeftijd werd hij lid van gym vereniging de Eendracht onder leiding van Alie Renting - van Amerongen en behaalde er verschillende clubkampioenschappen, hij bleef 20 jaar lid. Bij de heren trainde hij met Jan van Amerongen en Mike, Patrick en Henk Renting.
Dochter Noor is in de voetsporen van vader getreden en traint nu bij gymnastiekvereniging Ypsilon in Doetinchem.
Verder was de scouting een vereniging waar hij vele jaren lid van was. Het clubhuis was in het Clara gebouw onder in de kelder van de kleuterschool daar waar nu lokaal 5 gevestigd is. Met de welpen gingen ze op kamp naar o.a. Stokkum in de Montferlandse bossen, naar de Lemeler berg, Lievelde en Halle. Ze maakten een uitstapje naar Artis waar zijn vriendin Simone ook was, ze kenden elkaar toen nog niet en hebben later pas ontdekt dat ze beiden aanwezig waren.

In de lagere schooltijd raakte hij bevriend met Roy Verheij en Barry Jansen die beiden aan de Boterweg woonden, ze waren altijd ruim voor schoolaanvang op het schoolplein en druk met ravotten en knikkeren.

Crossfietsen was een geliefde bezigheid in de tachtiger jaren.
Op de achtergrond boterfabriek "de Eendracht".

De dansles was een mooie uitgaansgelegenheid in de middelbare schooltijd, je kon kiezen tussen dansschool Witjes in Ulft of Berendsen in Terborg. Witjes was wat formeler en Camiel koos voor Berendsen, de praktijk deed hij op bij de dansavonden bij Ter Voert in Megchelen, Trinity in Terborg en de Joy in Ulft.

Vader Alois Helming was actief bij carnavalsvereniging de Metworst en de vader van Roy, Johnny Verheij, was lid van de Foekepot. 

Het was dan ook niet vreemd dat Roy in 1987 jeugdprins werd met Camiel als adjudant. Met het motto “Schrief ut maor onder de klomp” gingen ze op klompen de carnaval in. Hier kwam de vriendengroep de Zwabbers uit voort met o.a. Ronald Gregoor en Wouter Berendsen.
Camiel bouwde in 1988 met de Zwabbers, in het jaar van Silvolde 800, de eerste carnavalswagen. Hij logeerde bij Roy en kreeg daar ’s morgens het bericht dat zijn opa overleden was. De vriendenclub bestaat nog steeds en In 2019 vierden de Zwabbers carnaval bij Ronald en Paulien Gregoor in een tent aan de Boterweg.
Camiel ziet de twee carnavalsverenigingen nog niet samengaan, er is altijd een gezonde rivaliteit die het feest bijzonder maakt. Wel denkt hij dat gezamenlijke activiteiten goed in het kerkgebouw passen.

Vakantiebaantjes in de buitenlucht waren favoriet.

Toen Camiel 15 jaar was, werd het tijd voor een baantje naast zijn opleiding en stuurde zijn vader hem eerst naar Wim Veenhuizen en daarna naar Joop Steentjes van tuincentrum Steentjes. Daar bleef hij naast zijn opleiding ruim 10 jaar werken.
Na de lagere school bezocht Camiel de Lagere Agrarische en Technologische School in Doetinchem, de Middelbare Tuinbouwschool in Nijmegen, ’t Vanck de voormalige Middelbare Bosbouw en Cultuurtechnische School en hij ronde zijn studie af met een HBO opleiding Tuin- en landschapsinrichting bij Larenstein Velp.
Camiel werkte ruim 20 jaar bij hoveniersbedrijven, als werkvoorbereider, calculator, planner en projectcoördinator.

Februari 2018 bezoekt hij de Bio beurs in Zwolle en woont daar een lezing bij van Wouter van Eck, hij wordt geraakt door hetgeen hij daar hoort over voedselbossen en samenwerking met de natuur. Het is een manier voor het ontwerpen van de menselijke leefomgeving op een ecologisch duurzame en economisch stabiele manier en het is een duurzame manier om landbouw, bosbouw, natuur en recreatie te combineren.

Hij gaat zich verder verdiepen door het lezen van boeken en het volgen van cursussen in deze wetenschap. Op 6 mei 2019 is een lang gekoesterde wens van hem werkelijkheid geworden hij heeft zich ingeschreven bij de kamer van koophandel en heeft nu zijn eigen bedrijf als groenadviseur en projectbegeleiding voor particulieren, bedrijven, boeren en groenbedrijven.
U kunt bij hem aankloppen voor advies over eetbare tuinen, bedrijfsterreinen en agrarische voedselbossen. In het onderstaande interview vertelt Camiel over het plan voor de opzet van een voedselbos in Silvolde.

Camiel ging op 25 jarige leeftijd met Simone een jaartje boven de Novalux in Terborg wonen en daarna verhuisden ze naar Doetinchem in verband met de centrale ligging van hun werk.
Een andere wens van hem is om ooit nog eens naar Silvolde terug te keren, hij mist de gemoedelijke sfeer van het dorp waar veel mensen elkaar kennen en waar je zo even binnen kunt stappen.

In zijn vrije tijd gaat Camiel hardlopen in het bos en met zijn vriendin en hun dochters op vakantie naar zonnige landen of naar zee. Verder gaat hij graag met dochter Eva in de Alpen wandelen.  Als het er maar groen is, je de ruimte hebt en in de buitenlucht bent.

Zijn bedrijf Camiel Helming Groenadvies is gevestigd:

Hof van Parma 62
7007 KL Doetinchem
E  info@camiel-helming.nl
T   06 - 23821745

 

Foto: Roel Kleinpenning

Plukt Silvolde straks de vruchten?

door Marcel van Berkum voor Oude IJsselstreek Vizier wo 6 feb 2019, 

Silvolde - Volgens oud-Silvoldenaar Camiel Helming wordt de Achterhoek steeds minder groen. De groenadviseur en projectbegeleider wil deze achteruitgang een halt toeroepen onder meer door het realiseren van voedselbossen. Hij heeft daarvoor allereerst een terrein in Silvolde op het oog.

Camiel Helming groeide op aan de Boterweg in Silvolde. Van jongs af had hij een passie voor de natuur en tuinen. Hij deed een gedegen opleiding in tuin-en landschapsbeheer en studeerde af in Velp aan de Hogeschool Van Hall Larenstein. Onlangs heeft hij zich gespecialiseerd in eetbare tuinen en agrarische voedselbossen. Sinds een jaar werkt de 45-jarige Doetinchemmer zelfstandig voor bedrijven, boeren en particulieren. Ongeveer tezelfdertijd hoorde hij dat de gemeente een terrein aan de Berkenlaan in Silvolde zou willen verkopen. Camiel zag een kans om een langgekoesterde wens in vervulling te laten gaan: een voedselbos in Silvolde.

Gesprek

Een voedselbos is duurzaam en kan diverse doelen hebben, zoals educatie, recreatie, productie en het sociale aspect. Er zijn landelijk diverse succesvolle voorbeelden. Camiel woont al bijna 20 jaar in Doetinchem, maar heeft door familie en kennissenkring nog steeds een nauwe band met zijn geboorteplaats. "Ik heb al diverse malen met gemeenteambtenaren gesproken over de locatie. De gemeente Oude IJsselstreek staat positief tegenover het initiatief, maar moet nog een besluit nemen over de bestemming van de grond. Maar ik blijf in gesprek."

Pluk en park

Er zijn in deze fase nog onduidelijkheden. Welke vorm het organisatorisch uiteindelijk zal krijgen is Camiel nog niet helder en hoe het gefinancierd moet worden evenmin. Er zijn diverse organisatievormen mogelijk, waarbij een breed coöperatiemodel zijn voorkeur heeft. "Het terrein is vijf hectare groot en ideaal, omdat de Seesinkbeek er doorheen stroomt. Door de biodiversiteit zouden inwoners het hele jaar de vruchten kunnen plukken. Je kunt daarvoor bijvoorbeeld met abonnementen werken. En er komt natuurlijk geen hek omheen, dus als park is het ook ideaal."

Samenwerking

Camiel heeft het idee aan diverse lokale en landelijke instanties voorgelegd en ontvangt uitsluitend positieve reacties. Belangenvereniging Silvolds Belang heeft plannen om het Ommetje Etten-Terborg naar Silvolde door te trekken en dan kan het voedselbos voor de route aantrekkelijk zijn. Basisschool De Plakkenberg ziet duidelijk het educatieve karakter en ook de Silvoldse scouting heeft grote interesse.

Camiel zoekt vooral de lokale samenwerking. "Zo'n initiatief zou breed gedragen kunnen worden door de Silvoldenaren."
Sinds kort is er een website waarin het plan nader wordt uitgelegd. Via de site ontvangt hij graag reacties.

http://www.voedselbos-silvolde.nl/

 

 

 

Bron: Rivierduingids 2019 Stichting leven met de aarde.

 

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com