Coƶperatie Mauritius

Anna Ermers met Erik ter Voert

Foto: Roel Kleinpenning

12 december 2018 door Marcel van Berkum voor Oude IJsselstreek Vizier

Silvolde - "Ik zou het super vinden als het een traditie wordt", zegt Anita Ermers. Zij is voorzitter van Coöperatie Mauritius, die samen met Erik ter Voert van café 't Centrum op 1 januari 2019 het eerste grote Nieuwjaarsgala in Silvolde organiseert in het Mauritiusgebouw, oftewel de voormalige kerk.

Het idee ontstond begin van het jaar tijdens carnaval. De nieuwe bestemming van het kerkgebouw als multifunctioneel podium was bekend en het gesprek in het café kwam op het feit dat het mooi zou zijn om een groots evenement in het gebouw te organiseren. De samenwerking Centrum en Mauritius kreeg aldus vorm evenals het idee van een Nieuwjaarsgala. Maar het had nog heel wat voeten in de aarde voordat het zover was. Organisatorisch en ook praktisch. Silvolde kent best wel een boeiend uitgaansleven, maar een groot evenement op de eerste dag van het nieuwe jaar ontbrak er nog aan. Dat hiaat is nu ingevuld.

Gala

In deze regio is de nieuwjaarsparty bij Jan ter Voert een gegeven en van heinde en verre trekken jongeren op 1 januari naar Megchelen. "We willen dat ook absoluut geen concurrentie aandoen", zegt Erik. "Wij mikken op een wat ouder publiek." De leeftijd om binnen te komen is dan ook 21+. De organisatie heeft bewust voor de titel Nieuwjaarsgala gekozen. Met de nadruk op gala. In het verlengde propageert de organisatie 'Dress to impress'. "We willen hiermee geen drempel opwerpen", haast Anita zich te zeggen. Wel willen de organisatoren aangeven dat ze verwachten dat de bezoekers niet in hun dagelijkse kloffie komen binnen stuiteren, maar zich 'feestelijk' hebben aangekleed. Dat kun je op verschillende manieren interpreteren. In ieder geval geen pipobroek en boerenkiel, maar een galaoutfit past beter. "We denken dat het de sfeer verhoogt."

Akoestiek

De vergunning van het gala ligt bij Coöperatie Mauritius, die ook zorgt dat het gebouw 'schoon' wordt opgeleverd. Zo worden de laatste banken binnenkort verwijderd en de vloer geëgaliseerd zodat er een heuse dansvloer ontstaat. De dames van het Oldewievenbal verzorgen de versiering. De verdere in- en aankleding van het feest wordt gedaan door 't Centrum. Ter Voert noemt het een hele uitdaging, omdat eigenlijk alles voor het eerst ter plekke wordt gedaan. Er wordt een bar gerealiseerd en ook een catering. Er komt een gelikte sfeervolle belichting en diverse akoestische maatregelen, zodat de kenmerkende galm uit de kerk verdwijnt en de live muziek helder klinkt. Hierover is nauw contact met de band Kaliber Light. De bekende Achterhoekse partyformatie speelt vanaf het altaar, dat dienst doet als podium. Naast café 't Centrum wordt een fietsenstalling ingericht.

Het Nieuwjaarsgala is op 1 januari vanaf 16.00 uur in het Mauritiusgebouw. De voorverkoop verloopt voorspoedig en kaarten zijn verkrijgbaar in café 't Centrum voor 15 euro. Deurverkoop (inclusief garderobe) eveneens 15 euro.

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com