Cultureel centrum De Beraadslagerij

KCC De Beraadslagerij in Silvolde met (v.l.n.r.) René Frelih, Hans van den Hurk en Monique Frelih. (Foto: Roel Kleinpenning)

 

 

 

 

De Beraadslagerij in hartje Silvolde

Bron: Oude IJsselstreek Vizier: 19 aug 2020, 9:00    

Vanaf woensdag 16 september 2020 kan men terecht bij De Beraadslagerij, gevestigd in het Creatieplein aan de Markt in Silvolde. Initiatiefnemer René Frelih noemt het ook wel een ‘klein cultureel centrum’, een soort gelagkamer waar goede wijnen worden geschonken, plek is voor discussie, een tentoonstelling, workshops, films en muziek.        

Silvolde – René Frelih (65) is een kleurrijk figuur, de resultante van een Franse, Luxemburgse, Hollandse en Sloveense voorouder. Gevraagd naar zijn arbeidsverleden vertelt hij dat hij zich vooral bezig hield en houdt met educatie. Zijn achternaam stamt van zijn opa uit Slovenië, het land waar hij een enorme liefde voor heeft.

Daarom worden in De Beraadslagerij vooral de befaamde Sloveense wijnen geschonken. Maar, ook andere al dan niet alcoholische dranken zoals goede (Sloveense) espresso met een gebakje. René biedt daarnaast een viertal mooi georganiseerde reizen aan naar dat Balkanland. Samen met zijn vrouw Monique gaat hij De Beraadslagerij bestieren. Hij wil daarmee de avondhoreca niet in de wielen rijden. Voorlopig in ieder geval geopend voor de vrije inloop op de woensdag- donderdag- en vrijdagmiddag, van 13.00 tot 17.00 uur, of wat later. Mogelijk worden de openingstijden verruimd naar de zaterdag en zondag. Op zondagochtenden organiseert René dan bijvoorbeeld excursies door Silvolde, quizen of wijnproeverijen.

Frelih: “Ik had hiervoor al een jaar of vijf een soort van soos aan de Ulftseweg, ik mocht daar niet veel, maar het werd door de gemeente gedoogd. Hans van den Hurk haalde me over onderdeel uit te gaan maken van het multifunctionele pand in het dorpshart. Ik had altijd al de ambitie iets te doen met cultuur, mensen laten optreden, hun verhaal laten vertellen, dat kan hier. Ik heb alle horecavergunningen. Begin dit jaar zouden we starten, maar toen kwam corona. Er zijn tijden geweest dat Silvolde erg sprankelde, het was ooit een kunst- en cultuurdorp. Hans en ik hebben het idee dat het Creatieplein en De Beraadslagerij elkaar daarin kunnen versterken zodat we voor de gemeenschap weer wat doen op cultureel gebied. Behalve die binnenloopmiddagen komen er ook thema-avonden. Liefhebbers van strips kunnen hier met regelmaat hun hart ophalen. We zijn klein, houden het knus, ludiek, wat speels, lichtvoetig en enthousiast. De Beraadslagerij is vooral ook een plek ‘to meet and greet’. Op 16 september trappen we af, dan is er een eerste officiële voordrachtsavond met gedichten van Hein Ferrel. Onder dit pand zit een kelder waar we mogelijk nog een Astoria-bioscoop beginnen. En we gaan hier radio maken, een microfoon boven de stamtafel en uitzenden maar, liefst een beetje ‘Jacques-Plafond-achtig’! En voor alle duidelijkheid, we zijn hier geheel covidproof.“

Contact-/informatieadres: info@krantenklaar.nl

back top

SilvoldePediA
Ulftseweg 26
7064 BD Silvolde
tel. 0315-342600 of 06-2300 3204
E-mail: robbiew52@gmail.com