De Drie Linden

 

 

 

Jurgen Huls van de Plakkenberg (links) en Frans Stieber bij De Drie Linden. (Foto: Roel Kleinpenning)

Te weinig leerlingen De Drie Linden

Door Carla van der Meer  24 dec 2019 voor Oude IJsselstreek Vizier

Silvolde – Openbare basisschool De Drie Linden in Silvolde gaat mogelijk op 1 augustus 2020 sluiten. Dit is het voornemen van het bestuur van Paraat Scholen (voorheen Reflexis Openbaar Onderwijs). Paraat Scholen geeft aan dat door het lage leerlingenaantal, de school niet langer opengehouden kan worden.

"De Drie Linden is altijd een vrij kleine school geweest", zegt, Frans Stieber, bestuurder Paraat Scholen, waar De Drie Linden onder valt. "Door leerlingenkrimp zie je dat alle scholen krimpen. Maar deze school had al weinig leerlingen, 35 om precies te zijn. In het nieuwe schooljaar zijn er nog maar 25 kinderen op deze school omdat er 10 naar het voorgezet onderwijs gaan. Dan moet je kijken wat je de kinderen te bieden hebt. De kwaliteit van onderwijs is goed op deze school, maar wat we ook erg belangrijk vinden, is dat de kinderen vriendjes en vriendinnetjes hebben. Omgaan met elkaar is ook belangrijk bij de opvoeding. Daar is de school nu te klein voor. Met de ouders hebben we afgesproken dat we de kinderen begeleiden naar een nieuwe school. Een aantal ouders heeft gezegd dat ze zelf een nieuwe school zoeken. De kinderen uit groep 1 en 2 gaan na de kerstvakantie naar De Plakkenberg. Als er broertjes en zusjes zijn van kinderen uit groep 1 en 2, dan gaan die ook alvast naar De Plakkenberg. De kinderen uit groep 8 blijven tot de zomervakantie op deze school."

In goede harmonie

Paraat Scholen heeft De Plakkenberg gevraagd of ze willen meewerken aan een fusie, maar het bestuur heeft besloten om niet voor deze optie te kiezen. "De 25 leerlingen die overblijven op De Drie Linden vinden wij te weinig om een bestuurlijke fusie aan te gaan", zegt Jurgen Huls, directeur van De Plakkenberg. De andere mogelijkheid is om de school te sluiten en de ouders de keuze te geven om hun leerlingen naar een andere school te laten gaan. "Als uitgangspunt voor de overstap is 1 augustus 2020 aangegeven", vertelt Huls. "Maar 13 kinderen van De Drie Linden komen na de kerstvakantie al naar De Plakkenberg. Voor de overige 12 kinderen wordt nog een oplossing gezocht. Maar ik denk dat het gros wel onze kant op zal komen. De overstap naar De Plakkenberg gaat in goede harmonie met het team van De Drie Linden en de ouders."

De 13 kinderen hebben op dinsdag 17 december al een rondleiding gehad op hun nieuwe school om kennis te maken. "Zo kunnen ze alvast een beetje wennen", geeft Huls aan. "We willen dat de kinderen zich welkom voelen. We zorgen voor een goede begeleiding van de kinderen. Ook houden we rekening met activiteiten die nog lopen bij De Drie Linden. We hebben met De Drie Linden afgesproken dat de kinderen die nu hiernaartoe komen, aan het eind van het schooljaar nog gewoon mee kunnen doen aan het schoolkamp."

"Het is een goed besluit om De Drie Linden te sluiten, maar het blijft jammer", vindt Stieber. "De gemeenteraad van Oude IJsselstreek moet nog akkoord gaan met de sluiting."

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com