Koperslagerij Wissink

Dennis Wissink

Foto:  Charlotte Wolters

Marktstraat 2
7064 AX Silvolde
T   06  4777 362
info@koperslagerijwissink.nl
www.koperslagerijwissink.nl

door: Robbie Wolters

13 december 2023

Het vakwerk van een koperslager in Silvolde.
Voor diegenen die de #KRO NCRV #binnenstebuiten hebben gemist, of het gewoon nog eens wil kijken

Video in het kort

In het dorp Silvolde in de Achterhoek is Dennis Wissink de vierde generatie koperslager in zijn familie. Dennis weet vanaf kinds af aan al dat hij niets liever wil doen dan werken met het bruinkleurige metaal. Vandaag maakt hij een stallamp!

#koperslagerijwissink #koperenlampen #denniswissink #kupferhofleuchten #stallamp

=====

28-10-2018

Van 4 tot en met 7 oktober 2018 vond in de Duitse Kupferstad Stolberg (bij Aachen) de jaarlijkse vergadering plaats van de internationale vereniging Ring van Europese  IJzersteden. Dennis gaf daar een demonstratie op de oude bestaande machines in het museum in der Torburg. In Stolberg is geen koperslager meer en Dennis is uitgenodigd om vaker te komen kopersmeden om ook daar het ambacht onder de aandacht te houden.

28-10-2018

=====

15- 02- 2018

Ambachtelijk koperslager Dennis Wissink is specialist voor verlichting, reparatie en sierwerk. Het werken met metaal zit in de genen van Dennis Wissink. Zijn vader was gereedschapsmaker en koperslager, zijn grootvader werkte bij de technische dienst van de DRU en zijn overgrootvader was ‘Smids Toon’, die in 1800 een smederij begon in de Kroezenhoek. Hij heeft het vak van koperslager mede geleerd van zijn vader, die een grote werkplaats heeft bij zijn woning in Voorst. Van jongs af aan was Dennis in de werkplaats te vinden. Dennis studeerde werktuigbouwkunde aan het Graafschap college.

Sinds mei 2006 werkt hij als zelfstandig koperslager. Vanaf september 2009 woont hij in Silvolde aan de Marktstraat 2, in het vroegere winkelpand van Kok Heinst. Hier is woonruimte voor het gezin en winkel annex werkplaats.

Er zijn in Nederland nog weinig zelfstandige koperslagers. Het betekent ook dat Dennis van tijd tot tijd mooie en bijzondere opdrachten krijgt. Uit het hele land weet men hem te vinden. Zo maakte hij drie kroonluchters van vijf meter hoog voor de renovatie van de entree van het Centraal Station in Eindhoven. En dichter bij huis zijn pironnen (verfraaiing van een dakpunt) van Dennis te bewonderen op het dak van de kapitale privé woning in Aalten van Angus Young, de wereldberoemde gitarist van ACDC.

In november 2016 werd Dennis Wissink door RTV Achterhoek verkozen tot Ondernemer van de maand, https://www.youtube.com/watch?v=F9sRY13H1u0

In de jaren 90 en begin deze eeuw was Dennis een meer dan verdienstelijk BMX’er. Hij werd in 1997, 2001 en 2002 Europees kampioen. Daarvoor kreeg hij een vermelding in the European BMX hall of fame.

=====

back top

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com