Dennis Wissink

Koperslager - Europees kampioen BMX

Foto: Roel Kleinpenning

door: Marcel van Berkum

Silvolde - Uit heel Nederland weet men de weg naar de Marktstraat in Silvolde te vinden. Koperslager Dennis Wissink krijgt opdrachten uit alle delen van het land. Momenteel maakt hij 12 pinnakels voor een voormalig klooster bij Maastricht.

Er zijn in Nederland nog weinig ambachtelijke koperslagers. Het betekent ook dat Silvoldenaar Dennis Wissink regelmatig bijzondere opdrachten krijgt. Zo maakte hij drie kroonluchters van vijf meter hoog voor de renovatie van de entree van het Centraal Station in Eindhoven. Ook zijn pironnen van Dennis te bewonderen op het dak van de kapitale privé woning in Aalten van Angus Young van AC/DC. Pironnen of pinakels zijn verfraaiingen op de nok van het dak. "Het contact komt meestal via via tot stand." Dennis kan met liefde over zijn favoriete materiaal vertellen. Zo zegt hij over koper. "Het vloeit mooi." Waarmee hij bedoelt dat het soepel is te vormen. Voor zink geldt dat in iets mindere mate, maar het is ook een materiaal waarmee hij regelmatig werkt. "Doe mij een blinddoek voor en dan nog weet ik met welk materiaal ik werk. Je kunt het voelen en horen." Tijd voor een demonstratie. Dennis haakt zich vast aan de voormachine in zijn werkplaats. Hij hangt achterover in een harnas om tegendruk te geven. De apparatuur is nog van zijn vader geweest. Binnen de kortste keren is een plat plaatje verworden tot een fraai onderdeel van de pinnakel. Het hele ornament bestaat uit twaalf onderdelen en wordt uiteindelijk gesoldeerd tot een meter hoog. Deze week begint hij aan een volgende uitdaging. Hij bivakkeert enkele dagen in het Veluwse Epe, waar hij 6 kolossale kroonluchters in de plaatselijke gereformeerde kerk moet demonteren. "Twaalf jaar geleden heb ik die kronen al eens gerestaureerd en nu moeten ze er af en uit elkaar voor onderhoud."

In de genen

Varssevelder Dennis Wissink leerde het vak van zijn vader. Hij was van jongs af in de werkplaats in Voorst te vinden. Het ambacht zit in zijn genen, want overgrootvader 'Smids Toon' begon al in 1800 een smederij in de Kroezenhoek bij Silvolde. Na zijn studie werktuigbouwkunde werkte hij als freelancer voor diverse opdrachtgevers. Op zoek naar een representatieve woon/werkplek verhuisde hij in 2006 naar het pand van de voormalige supermarkt Kok-Heinst in Silvolde. In de winkel annex werkplaats is duidelijk te zien wat Dennis maakt in opdracht van particulieren en bedrijven. Allemaal schitterend en uniek handwerk.

Fietsfanaten kunnen Dennis Wissink ook kennen als een uiterst succesvol BMX'er. Hij werd in zijn jonge jaren drie keer Europees kampioen.

15-03-2018

SilvoldePediA
Ulftseweg 26
7064 BD Silvolde
tel. 0315-342600 of 06-2300 3204
E-mail: robbiew52@gmail.com