Dressuurstal Jean-René Luijmes

Foto: Ronald Falke

Kapelweg 1 C
7064 KP Silvolde
T 06 23 80 82 63
www.jeanreneluijmes.nl
info@jeanreneluijmes.nl

door: Robbie Wolters

Jean-René Luijmes is op 23 maart 1984 geboren in het ziekenhuis in Doetinchem en groeide op aan Wezelhof 58 in Silvolde. Hij volgde 2 jaar vbo-onderwijs op de Wesenthorst in Ulft en bezocht toen de kleindieren opleiding bij AOC Oost in Doetinchem. Daarna volgde hij de 3-jarige mbo-opleiding paardenhouderij in Barneveld. Deze opleiding bestond uit één dag theorie en 20 uur praktijk bij Edward Gal.

Zijn fascinatie voor de paarden ontstond op zevenjarige leeftijd. Er wilden wel enkele meisjes meedoen aan het voetballen op voorwaarde dat de jongens dan een keer meegingen naar de manege. Jean-René begon met ponyrijden bij manege Sylawald en ging daarna naar Atie Timmermans bij stal Over de IJssel in Ulft waar hij, als eerste jongen, een verzorgpony kreeg. Met Vinkenhof’s Jacky werd hij kampioen in de L2 klasse. Met de ruin Gibraldi-zoon Prince kwam hij uit bij de Young Riders en deed hij de Rabo future test. Het paard is nu 21 jaar oud en staat nog steeds op stal bij Jean-René.

Sinds 1 januari 2014 huurt hij de manege van de stichting Sylawald. Eric en Petra Aarsen beheerden 22 jaar manege Sylawald en verhuisden daarna naar camping Halfweg. De manege kwam leeg te staan en in augustus 2013 begon Jean-René met het opknappen van manege en bijbehorende woning. Hij heeft de manege in gebruik als trainingsstal en paardenpension. Stichting Sylawald gebruikt de manege op woensdagavond voor de paarden en op donderdagavond voor de pony’s.

In 2015 begon Jean-René in de Grand Prix dressuur met Sandreo-zoon Aswin, die eigendom is van Anette Bruil uit Gendringen. Hij zou Aswin tijdelijk gaan rijden, maar paard en ruiter kregen snel een band met elkaar. Sinds januari 2018 staat de goedgekeurde KWPN hengst Grappa bij hem in training en hij hoopt er dit jaar mee in de klasse ZZ uit te komen.

De paarden worden steeds beter en je moet bijscholen en verfijnen en de dressuur steeds spectaculairder maken. Jean-René traint regelmatig bij Alex van Silfhout en maandelijks bij Rien van de Schaft de bondstrainer. Hij staat nu op de wereldranglijst op plaats 107 van de FEI afdeling dressuur. De kans op een internationale doorbraak is aanwezig, maar elke wedstrijd wordt er bekeken of het financieel haalbaar is. In 2017 reed hij voor Nederland met Aswin in de Nations Cup in Hickstead. Een week voor aanvang moest er nog een vrachtwagentje geleend worden. Hij zette er de beste kür voor Nederland neer. Verder eindigde hij als tiende op het NK Zware Tour in Ermelo.

Jean-René is niet afkomstig uit een familie, die al een paardenstal bezat en hij heeft momenteel geen sponsors. Hij heeft overduidelijk talent, maar moet met hard werken, een grote inzet en doorzettingsvermogen de eindjes aan elkaar knopen en een carrière opbouwen. Hij heeft veel steun van zijn ouders, zijn vriend Joost die hem helpt bij alles om het paardrijden heen en Jessica de vriendin van zijn broer Dominic. Hij geeft privé lessen aan mensen met eigen pony’s / paarden van B tot en met Grand Prix niveau en handelt zeer beperkt met paarden. Met het prijzengeld probeert hij de deelname aan concoursen kostendekkend te houden,

Hij gaat er voor om het nationaal B-Kader van de KNHS te halen. In het B-kader zitten combinaties waarvan wordt verwacht dat ze kunnen doorstromen naar het Olympisch- of A-kader.  Op die manier krijgt hij meer financiële armslag. Hij realiseert zich dat er in Silvolde en omgeving niet veel te verdienen is met het africhten van paarden, maar zou tevreden zijn met wat meer grond voor zijn bedrijf.

Dressuurruiter Jean-René vindt Silvolde een fijne plaats om te wonen. Hij groeide er op en kent veel fijne mensen. Als hij de kans kreeg zou hij het dorp aantrekkelijk maken voor de paardensport en er een mooie stal bouwen.

Als iemand Silvolde op de kaart kan zetten in de paardensport dit moment is dat Jean-René. Het zou een mooie actie zijn als het dorp hem daarbij financieel kan steunen met de aankoop van een vrachtwagentje voor het transport van de paarden naar de wedstrijden.

29-04-2018

 

back top

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com