Dries Bijlsma jr.

Oud Silvoldenaar

Foto: Raymond van Olphen

Marcel van Berkum schreef voor de rubriek uitgevlogen van weekblad Oude IJsselstreek Vizier het volgende artikel:.

Dries Bijlsma jr. is regelmatig op tv te zien als gitarist bij Typhoon. Hij is ook producer van de albums van de Zwolse rapper. Steeds vaker wordt hij gevraagd door andere artiesten. Onlangs voor de albums van BLØF en van Maaike Ouboter.

Dries Bijlsma jr. groeide op in een Silvolds gezin, dat in het teken stond van muziek met een vader als slagwerkdocent en jazzmuzikant. Dat hij en oudere zus Masha in de muziek zouden terechtkomen was voorspelbaar. Als 11-jarige speelde hij, als drummer, op het roemruchte Eeuwig Erbarmen Festival in Varsseveld. "Met vriendje Marco Bannink op gitaar en zijn buurman Gerard Hegman als bassist." Hij verruilde het drumstel voor de gitaar en liet vervolgens van zich horen in de formatie The Fuzz met o.a. Robin Slutter. De band werd tweede in de finale van de Gesel van Gelderland. "Ik ben daarna jaren aan het kloten geweest. Op mijn 24ste dacht ik, dat als ik nog wat wilde ik er voor moest gaan. Ik ben als een gek gaan blokken. Met de hakken over de sloot haalde ik de toelating voor het conservatorium in Zwolle."

In Zwolle ontdekte hij een verlaten lokaal met veel apparatuur. "Ik kon daar ´s avonds lekker met beats pielen." De Zwolse rapper Rico liep door het gebouw als schoonmaker en zo ging Dries gitaarpartijen inspelen bij de rapformatie Opgezwolle. In de Zwolse hiphopscène werden zijn muzikale ideeën veelgevraagd. Ook door Typhoon. "Het album Lobi da Basi, kreeg uitstekende kritieken en nu willen meer mensen met mij werken."

De 42-jarige oud-Silvoldenaar is vader van twee kinderen en woont in Zwolle. Daar ontmoette hij ook Achterhoekers Jack Weijkamp en Lucy Legeland. Hij maakt deel uit van Firma Weijland en was producer van het laatste album Nocta, dat in de Silvox studio in Bontebrug is opgenomen. Met Firma Weijland speelt hij regelmatig in de Achterhoek. Hij beseft de laatste tijd steeds meer dat een optreden wel veel tijd kost. "Zonde. In die tijd kan ik ook met beats en samples spelen in mijn hok."

07-12-2017

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com