Foto: Roel Kleinpenning
Bron: Oude IJsselstreek Vizier 4 december 2019 door Reinier Kroesen.
Silvolde - De 20-jarige Carsten Botez overleed op 18 augustus aan een bloedvergiftiging, veroorzaakt door een meningokokbacterie (type W). Zijn ouders Eddie en Marike haalden hem de nacht ervoor op van popfestival Lowlands met griepverschijnselen. Ongeveer twaalf uur later stierf hij thuis. Het enige wat ze nu nog kunnen en willen, is iedereen informeren over deze sluipmoordenaar en het belang van vaccinaties.
Sinds 2015 zijn er in Nederland steeds meer sterfgevallen door type W meningokokken onder jongeren tot 25. Daarom is de regering vorig jaar begonnen met inentingen voor baby's van 14 maanden en jongeren van 14 tot en met 18 jaar tegen meningokokken types ACWY. Carsten was wrang genoeg toen al 19. Jongeren vormen waarschijnlijk door de vele sociale contacten die ze hebben een risicogroep.
Meningokokken
Carsten was het zesde slachtoffer dit jaar, inmiddels zijn er nog twee personen overleden. Marike: "Een stuk minder dan voorgaande jaren, maar elk geval is er één teveel. Je leest erover of hoort iets op tv, maar dit overkomt jou en je gezin niet, denk je dan."
Eddie Botez: "Ons doel is niet om de politiek of medici te pushen om bepaalde maatregelen te treffen. Ons verhaal is groot, maar wij zijn maar heel klein. Denk niet te nonchalant als het gaat om je gezondheid, word je bewust van het feit dat dit ook jou kan overkomen. Iedereen moet zelf weten of men wel of niet tot vaccinatie overgaat, maar we willen de mensen wel aan het denken zetten."
Eigen initiatief
Marike: Als je buiten de doelgroep valt die een oproep krijgt, is er de mogelijkheid om op eigen initiatief een vaccinatie te halen. Uit voorzorg, die inenting is op eigen kosten, maar zo duur is het helemaal niet. De kans is klein dat je het krijgt, maar als het gebeurt…"
Roemenië
Net zo indrukwekkend als zijn overlijden is de start van Carstens leven. Marike: "Ik werkte in Roemenië in een kindertehuis als vrijwilligster en ontmoette op een terrasje Eddie. Hij is daar geboren. We kenden elkaar nog maar vier maanden toen ik terugkeerde naar Nederland. Thuis kwam ik erachter dat ik zwanger was en daarop is Eddie op 20-jarige leeftijd naar ons land gekomen, ikzelf was 24. Het was de bedoeling om te trouwen voor Carstens komst. Maar, hij werd bijna vier weken te vroeg geboren en was zodoende in de Maxi-Cosi op het gemeentehuis van Ruurlo getuige van ons huwelijk. We hebben met Carsten van zijn zesde tot twaalfde levensjaar in Australië gewoond."
Lowlands
Carsten vertrok donderdag 15 augustus met twee vrienden naar Lowlands in Biddinghuizen. Het clubje was net daarvoor op vakantie naar Berlijn, Krakow en Praag geweest, Carsten mocht de auto van thuis lenen. Hij was de enige met een rijbewijs, behaald bij zijn vader, die rijinstructeur is. Eddie: "Die rijlessen hebben onze band hechter gemaakt. Ik begon hem meer en meer als een vriend te zien. Hij zat ook in mijn vriendengroep, Carsten wilde proeven van mijn, van ons leven. Die jongen was een regelaar en hielp iedereen altijd, daar kwamen we nog meer achter door verhalen tijdens en na zijn uitvaart. Toen hij net op Lowlands was, heb ik met hem per app afgesproken voor het eerst samen op vakantie te gaan naar Roemenië. Het voelde als het juiste moment."
Studentenkamer
Marike: "Er gebeurde toen nog iets fijns. Carsten studeerde toegepaste psychologie aan het Saxion in Deventer en had net dinsdag voor Lowlands gehospiteerd voor een studentenkamer. Een van die jongens uit dat studentenhuis was ook op het festival en vertelde Carsten dat hij die kamer kreeg. Hij belde me vrijdagochtend blij op om het te vertellen en zei: 'Mam, raad eens wie er een kamer heeft?'"
Traumahelikopter
Zaterdagochtend meldde Carsten richting thuisfront dat hij sinds vrijdagavond een beetje koortsig was, de volgende morgen gevolgd door hoofd-, oor- en keelpijn. Marike: "Hij was echter niet van plan naar huis te komen, wilde in zijn tentje uitzieken, om de volgende dag weer naar optredens te gaan. Zaterdag 's avonds laat appten we en gaf hij aan dat hij ook pijn in zijn gewrichten kreeg. Zelfstandig naar huis lukte niet. Het was slecht weer, hij lag daar maar in de regen. We haalden hem midden in de nacht op. De volgende ochtend thuis namen de pijnen toe en hij had diarree. Carsten meldde eerst hele koude en daarna gevoelloze voeten. Toen werden we echt bang. We hadden inmiddels drie keer contact gehad met de huisartsenpost, waarna er een arts kwam. Nog geen kwartier daarna, om kwart over één, stopte Carsten met ademhalen. Er kwamen nog twee ambulances en een traumahelikopter, maar een drie kwartier durende reanimatie mocht niet meer baten."
Rouwbrief
Boven zijn rouwbrief stond: 'Streef naar wat betekenisvol is, niet wat je uitkomt'. Het is één van de twaalf leefregels geformuleerd door de Canadese psycholoog en auteur Jordan Peterson, waarmee Carsten bij leven een ontmoeting had. Eddie en Marike: "De hulpverleners hebben al het mogelijke gedaan. Het gaat ons er nu om mensen ervan te doordringen dat deze ziekte bestaat en dat de gevolgen zeer ernstig zijn. Je kunt je er heel simpel tegen kunt wapenen met een vaccinatie. Daarom zoeken we de media op, dit is het enige wat we nog kunnen doen."