Erik ten Brinke

film editor

De foto hebben we van Marcel van Berkum gekregen.

Marcel van Berkum schreef onderstaand verhaal voor weekkrant Oude IJsselstreek Vizier in 2017:

Erik ten Brinke monteerde Gouden Kalf-film
Oud-Silvoldenaar bekend film editor

Vorige maand was in Utrecht de uitreiking van de Gouden Kalveren, de prestigieuze Nederlandse filmonderscheidingen. George Tobal en Majd Mardo werden gezamenlijk gehuldigd als ‘Beste acteur in televisiedrama’ voor hun rollen in de film One Night Stand XII - Jungle. Editor van de film is oud-Silvoldenaar Erik ten Brinke.

SILVOLDE - In de serie ‘Uitgevlogen’ belichten we oud-inwoners van de gemeente Oude IJsselstreek, die heden ten dage furore maken. De 27-jarige Erik ten Brinke groeide op in Silvolde en ging naar de Bluemersmavo. “Met vrienden kwamen we vaak samen in een oude caravan, die we tot een keet hadden omgebouwd. Met sommigen ging ik skaten bij sporthal De Paasberg en met een oude camera maakte ik daar filmpjes van.” Het werden er meer over andere onderwerpen, maar om nu te zeggen dat de jonge Erik een fanatieke filmfanaat was, dat zeker niet. En van de Nederlandse Filmacedemie had hij nog nooit gehoord. “Na de Bluemersmavo was ik best onzeker over een vervolgopleiding. Mijn vader was bang dat ik verkeerde keuzes zou maken en samen zijn we ons gaan oriënteren. Echt bij toeval kwamen we van de opleiding Video Editor & Camera aan het Rijn IJssel College te weten.” Het bleek een goede keuze. Het camerawerk trok hem niet zo, maar juist voor de montagekant ging hij zich steeds meer interesseren. In 2011 verkaste hij naar Amsterdam voor een studie aan de Nederlandse Filmacademie. Vier jaar later studeerde hij af bij de opleiding montage.

“In mijn jeugd heb ik wel muziek gemaakt met drummer Kees Mulder. Het werk van een fim editor kun je vergelijken met muziek maken. Een editor bepaalt het ritme van de film.” De invloed van de editor is groot. Aan de hand van het scenario wordt met knippen en plakken uit de grote hoeveelheid beeldmateriaal het eindproduct gemaakt. Waarbij de keuze en volgorde essentieel zijn. En natuurlijk de afstemming met muziek en geluid.”

“Ik ben nu wat commercials aan het monteren. Dat duurt geen maanden zoals bijvoorbeeld een documentaire en het verdient lekker”. Met oud-studenten van de academie heeft hij meegewerkt aan spraakmakende producties. Met regisseur Hetty de Kruijff maakte hij als afstudeerproject Nachtoord  dat de Topkapi Fictie Prijs won. Het bleek de opmaat voor One Night Stand XII - Jungle, die alom wordt geroemd en waarvoor George Tobal (echtgenoot van Lynn Jansen v/h Etten, ook ‘Uitgevlogen’) en Majd Mardo een Gouden Kalf wonnen.

Erik houdt nog regelmatig contact met de Achterhoek. “Er komt zo weer een aantal vrienden bij me logeren”.

2017

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com