Erwin Veenhuizen

Silvolde online

Silvoldeonline.nl In gesprek met Erwin Veenhuizen van Welkoop De Olde Bond

Terwijl de meeste winkels van oudsher te vinden zijn in de centra van dorpen en steden, zijn in de moderne tijd grote winkelcentra ontwikkeld aan de randen van de bebouwde kom, vlakbij grote wegen. Daar is volop ruimte voor meubelpaleizen, tuincentra en bouwmarkten, met bijbehorende opslagterreinen en vooral ook ruimte om te parkeren. Zulke centra zijn ingericht  op de massale komst van klanten uit de wijde omgeving.

Een opmerkelijke uitzondering op deze ontwikkeling vormen de winkels van Welkoop De Olde Bond. Wim Veenhuizen had in Silvolde een betrekkelijk kleine winkel in de Prins Bernardstraat, schuin tegenover de molen, tot 1999. Daarna verhuisde de Olde Bond naar een veel groter pand, aan de Ulftseweg, vlakbij de rotonde. Erwin Veenhuizen, bedrijfsleider van Welkoop De Olde Bond, en een zoon van vader Wim, weet het nog goed. Erwin: ,,Vroeger hadden wij vier kleine winkels van de Olde Bond, in Gaanderen, Silvolde, Etten en Didam.” Na rijp beraad besloot vader Wim om met twee veel grotere winkels verder te gaan. Maar waar moesten die komen? Het werden een winkel in Didam en één in Silvolde, op het erf van zijn boerderij.

‘Mijn vader wist het beter’

Erwin: ,,Mijn vader had advies ingewonnen bij enkele banken en een onderzoeksbureau voor de detailhandel. Zij raadden hem aan  om te verkassen naar een groot winkelcentrum, dicht in de buurt bij andere grote zaken, die veel klanten trekken. Mijn vader wist het beter. Hij verkaste zijn winkel van de Prins Bernardstraat naar de huidige Welkoop De Olde Bond. Daar was ook voldoende ruimte, voor de winkel, voor opslag en om te kunnen parkeren. Met die drastische stap stopte Veenhuizen na tientallen jaren met het boerenbedrijf. De toenmalige gemeente Wisch deed ook niet moeilijk over de noodzakelijke bestemmingswijziging.  Erwin is goed te spreken over die nieuwe plek. Zijn vader en moeder werken nog steeds mee in de zaak en zijn zus Christel, die een eigen boerderij heeft in Voorst,  helpt één dag per week mee en broer Frank heeft de leiding in de winkel in Didam. Erwin: ,,We hebben samen een familiebedrijf, echt en hecht.”

De winkels van De Olde Bond maken deel uit van Agri Retail, een overkoepelende franchise-organisatie waarbij meer dan 235 winkels zijn aangesloten, die vier categorieën artikelen leveren: Dier & Welzijn, Plant & Zorg, Werken in de tuin en Genieten in de tuin. Bij die club hoort ook een zogenoemde Franchiseraad, waarin franchisenemers een vinger aan de pols houden. Erwin: ,,Als franchisenemer ben je zelfstandig ondernemer die de gemeenschappelijke formule als het ware inhuurt. Je deelt samen kennis er ervaring.”

Soft franchise

De band met deze overkoepelende organisatie  kan overigens wel knellen. Zo kun je als ondernemer worden beknot in je vrijheid om zelf beslissingen te nemen over prijzen, leveranciers, verkoop- en reclameacties, het te voeren assortiment, wat bijna lijkt op gedwongen winkelnering. Maar zo’n vaart loopt het niet, volgens Erwin. ,,Je hebt hard en soft franchise, en wat ik bij Welkoop ervaar, is  soft franchise. Dat maakt het ook spannender. De top wordt nu uitgedaagd door de afnemers. Natuurlijk willen ze het liefst dat je alles centraal inkoopt,  maar ze weten ook dat velen elders inkopen. Dat houdt beide partijen scherp.”

Via de centrale van Welkoop kan Erwin tal van artikelen betrekken, maar hij maakt daarin een scherpe keuze. Zo doet hij steeds minder in hout. In de directe omgeving zijn zeer gespecialiseerde bedrijven actief die blokhutten, tuinhuisjes en ook speeltoestellen voor in de tuin verkopen. Erwin: ,,Dat is allemaal leuk en aardig, maar het kost heel veel ruimte en je kunt niet alles aanbieden. En bij houten tuinhuisjes bijvoorbeeld vraagt de klant ook of je hem wilt komen neerzetten.” Wel verkoopt hij nog houten palen, van oudsher een veel gevraagd artikel.  Hetzelfde speelt bij doe-het-zelf-gereedschap. De moderne en zeer mobiele klant weet heel goed de weg naar speciaalzaken te vinden. Erwin concentreert zich liever op de volgende hoofdgroepen van artikelen: 1) Groen & doen, 2) Diervoeders, en 3) Aardappelen, en eieren en 4) Groente en fruit en streekproducten.

Gevolgen van webwinkel onduidelijk

De webwinkel van de Welkoop wordt op één centraal punt, In Ede,  gevoed en bijgehouden. Erwin: ,,Dat gaat buiten ons om.” Overigens tast hij nog in de duister over de veronderstelde hoge vlucht die een moderne webwinkel kan nemen. Erwin: ,,De klanten komen toch naar je winkel om de belevenis. Ze moeten de artikelen zelf goed kunnen bekijken, er aan voelen, en zo.” Maar wat je natuurlijk niet moet hebben, aldus Erwin, zijn klanten die in je winkel rondsnuffelen, niets kopen en vervolgens thuis via de pc hun bestellingen elders plaatsen. Het is kortom een moeilijke kwestie, en de vraag is of winkels in kleinere plaatsen het op den duur wel redden. Erwin: ,,Door service op nummer 1 te plaatsen, probeer je de klanten blijvend aan je winkel te binden en jongelui moeten dit overpakken. Dus: wees klantgericht, ken je klant bij naam en weet wat hij wil, doe er moeite voor.”

Welkoop Silvolde doet elk voorjaar mee met de grote beurs van tuincentrum Steentjes. Maar in het najaar, in september, geeft Erwin de voorkeur aan zijn eigen beurs. Dat is altijd een vrolijke boel met een feestelijk tintje met bijzondere attracties voor kinderen, zoals een carrousel. paardrijden, dieren knuffelen, workshops voor kinderen, een springkussen, ijsco’s en tractor rijden.

“ Zonder verenigingen is er geen sociale binding in het dorp”Voordat Erwin fulltime in de zaak kwam werken, had hij al een hele loopbaan achter zich. Samengevat in enkele trefwoorden: een HBO-opleiding agrarische plantenteelt en akkerbouw in Dronten, hij deed toen onderzoek naar de biologische bestrijding van fruitmot in appels, als dienstplichtig militair was hij schrijver en organisator van congressen e.d. bij Museum Bronbeek, en ook nog ruim een jaar medewerker bij een anjerkwekerij in het Turkse Antalaya en na een tweede HBO-opleiding was hij ook enkele jaren radiodiagnostisch laborant in het Rijnstaete ziekenhuis in Arnhem.

Maar sinds 1994 eist de leiding van de twee winkels in Silvolde en Didam al zijn aandacht op. In totaal werken er 18 mensen, van wie zes fulltime. Stagiairs komen vooral binnen via de Wesenthorst in Ulft en het AOC in Doetinchem. Per jaar werken er 2 tot 3 stagiairs voor een periode van 3 tot 4 maanden. Zij komen ook in de vakantietijd wel helpen als invalkrachten. De vaste krachten hebben een MBO-opleiding op niveau 3/4, terwijl ze via de Welkoop-organisatie nog een interne opleiding volgen die 2 tot 3 jaar duurt.

Welkoop ontkomt niet aan modegrillen

Onder invloed van de televisie, zoals het populaire programma ‘Boer zoekt vrouw’, heeft Erwin ook te maken met modegrillen. Zo verkoopt hij speciale onderbroeken (m/v) met allerlei motiefjes, van onzelieveheersbeestjes en lammetjes tot het dessin van een zwartbonte koe. En bij de laarzen hoef je niet te kiezen tussen het degelijke grijs, zwart of groen. Er zijn nu ook laarzen te koop in schreeuwende kleuren,  lila en paars en hard geel, met stippeltjes en bloemetjes enz. Het is duidelijk: de vertrouwde Olde Bond van weleer gaat met zijn tijd mee, en dat moet ook met zoveel concurrentie.

Terwijl Erwin druk bezig is met de uitbreiding van de winkel in Didam, denkt hij intussen hard na over de gevolgen van de krimpende bevolking. Hij zou graag zien dat de ondernemers in Silvolde en omstreken meer samenwerken aan een toekomstbestendige visie op hun bedrijven. Intussen timmert hij zelf flink aan de weg door een aantal sportverenigingen te sponsoren, waaronder zijn favoriet, Sportclub Silvolde. Erwin: ,,Dat is leuk, maar als je soms even gaat zitten rekenen, en je telt al die bedragen bij elkaar op, dan sta je toch wel even te kijken. Maar uiteindelijk maakt het sociale aspect veel goed, want een vereniging heeft geld nodig om te overleven, en zonder verenigingen is er geen sociale binding in het dorp.”

 

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com