Fazant geschenk Rabobank 1973

Foto: Evelien Jorna.

Bron: Oude IJsselstreek Vizier 8 Juli 2020

Silvolde - Zondag is de feestelijke onthulling van een beeld voor de ingang van De Schuylenburgh in Silvolde. Het beeld De Fazant stond ooit aan Terborgseveld. Het raakte zoek, maar is na intensief speurwerk teruggevonden.

Het opmerkelijke verhaal begint in 1973 toen de Rabobank een kantoor opende in Silvolde en een bedrag schonk aan het dorp. Kunstenares Annemarie Slager kreeg de opdracht voor een beeld, dat in het plantsoen voor de bibliotheek kwam te staan. Het beeld De Fazant viel ten prooi aan baldadigheid en kwam al snel in een hoekje in de bibliotheek terecht. Oud-docente beeldende vorming Evelien Jorna zag het daar regelmatig staan en gaf ooit haar leerlingen opdracht meer over het beeld uit te zoeken en dat verhaal kwam in een boekje over beeldende kunst in Wisch. In 2019 bestond Silvolds Belang 100 jaar en Evelien stelde voor het beeld terug te laten keren in het Silvolds straatbeeld. Maar de vogel was gevlogen en niemand wist waarheen. Na uitgebreide zoekacties van de bibliotheek en de belangenvereniging werd het teruggevonden. Medewerker Martin Messing van De Schuylenburgh heeft een sokkel gemaakt en zondag 12 juli om 16.00 uur wordt het beeld onthuld door Bob Timmer, oud-directeur van de Rabobank en bewoner van het woonzorgcentrum. Excelsior geeft vanaf 14.30 uur een concert.

 

Maart 2020 stond het volgende bericht in de Schuylbode

De Schuylenburgh heeft van Silvolds Belang een prachtige, in brons gegoten fazant aangeboden gekregen! Dit kunstwerk is in 1973 door de Rabobank aangeboden aan Silvolde en heeft in de tussenliggende periode al heel wat rondzwervingen gemaakt. Maar als het goed is staat deze nu (of binnenkort) voor de Schuylenburgh op de rotonde te pronken op een mooie zuil.

=============

In het kader van een schoolproject van Evelien Jorna maakten Thijs van der Kemp, Roy van Aaken en Chareld ter Horst een verslag over het beeld, hieruit zijn de volgende gegevens afkomstig:

Mevrouw Annemarie Slager  uit Heelweg maakt ook wandkleden daar zit veel meer verhaal in. Ze studeerde In Enschede op de A.K.I. voor beeldhouwster. In het geheel heeft ze 8 jaar gestudeerd, ze heeft ook op de Rijks Academie in Amsterdam gezeten.

Bij de opening van het nieuwe Rabokantoor in december 1973 is er een geldbedrag geschonken aan de gemeente Wisch met de bedoeling dat de gemeente dit voor een bijzonder doel zou gebruiken.
In 1974 heeft de gemeente hiervoor het kunstwerk De Fazant gekocht, dit kunstwerk werd in het plantsoen aan de rechterkant van het Terborgseveld tegenover het voetbalterrein van de voetbalvereniging Terborg geplaatst.
In 1975 is de fazant door vandalen van haar sokkel gerukt en het kunstwerk werd later teruggevonden. Het kunstwerk is toen in de bibliotheek Silvolde - Terborg geplaatst.

Het beeld is 30 cm hoog, 30 cm breed en heeft een lengte van 70 cm inclusief de sokkel.

Anno 2020: Informatie over mevrouw Slager is te vinden op de volgende website:  

www.slagerskunst.nl

Annemarie Slager,

Schutterijstraat 85
4381 GL Vlissingen

Annemarie@slagerskunst.nl
Tel. 0118-413974
06-51857127

 

 

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com