Fietstocht "de boer op"

Organisatie van fietstocht bij melkveebedrijf en zorgboerderij de Bongerd, vlnr: Riny en Henk Rutgers en hondje Grommit, Marleen Mijnen, Helga Wikkerink en Anja Steverink. (foto: Roel Kleinpenning) 

Fietstocht 'De boer op' opent deuren van agrarische bedrijven

Bron: 23 jul 2019, Oude IJsselstreek Vizier door Marcel van Berkum.

SILVOLDE - Wat gebeurt er achter de staldeuren van de boerderijen? Niet uitsluitend veeteelt en akkerbouw. Dat wil de werkgroep Landbouwpresentatie Oude IJsselstreek laten zien tijdens de fietstocht 'De boer op'. Zaterdag 3 augustus 2019 is het weer zover!

"We trekken elk jaar naar een ander deel van de gemeente. Daar gaan we op zoek naar diversiteit in het aanbod", zegt Anja Steverink. "We vinden het belangrijk om die variatie te laten zien." Met Anja Dijkman, Marleen Mijnen en Helga Wikkerink vormt zij de werkgroep Landbouwpresentatie Oude IJsselstreek, die al jaren de fietstocht organiseert. Samen stippelen ze een route uit van zo'n 30 kilometer voor het hele gezin. Dit jaar gaat het richting Aalten. "We zoeken de streek uit en benaderen er dan bedrijven." Niet iedereen zegt ja, volgens Helga. "Je krijgt op zo'n dag toch honderden mensen over de vloer." Dan vullen ze een sfeervolle route in, die vooral over fiets- en kerkenpaden leidt.


Starten waar je wilt

Het landelijk initiatief 'De boer op' is populair. De organisatie in Oude IJsselstreek kan jaarlijks bogen op zo'n 300 deelnemers. Met name op het vertrekpunt bleek het de afgelopen jaren erg druk. Dat ging ten koste van de bezichtiging. "We hebben nu niet één vast startpunt, maar iedereen kan starten bij één van de vier bedrijven, die op de route liggen", zegt Helga Wikkerink. Op alle punten ligt een gratis routeboekje met informatie over de bedrijven. In de Oude IJsselstreek is dat melkveebedrijf en zorgboerderij De Bongerd van de familie Rutgers aan de Nibbelinklaan (naast de koffieboerderij) in Sinderen. Henk en Riny Rutgers hebben met zoon Jeroen een melkveebedrijf en sinds 2001 een kleinschalige zorgboerderij.

Aan de Gendringseweg in Aalten is firma Essing en zn. te bekijken. Het bedrijf is sterk in las-en constructiewerk. Voor deze gelegenheid demonstreert Marcel Laar zijn kunde. Tuinclub De Hofdames presenteert zich en bakt pannenkoeken. Steirische Harmonicagroep De Anjagers vult het muzikaal in. De volgende halte is het gemengd agrarisch bedrijf van de familie Lensink aan de Rosierweg. Het bedrijf heeft een omvangrijke aardappelteelt. Je kunt de 'earpels' proeven, want ter plekke wordt er patat van gebakken. In de boomgaard van kersentuin De Wendelenhutte aan de Brassendijk worden zo'n 20 soorten zoete kersen geteeld. Ze zijn te koop in de boerderijwinkel van Bert en Astrid Selman.

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com