Fons ten Have

Schilder, Glashandel en Drogist

303 Fons ten Have

Silvolde kent drie families Ten Have

·         Ten Have van de fiets

·         Ten Have van de schilder

·         Ten Have van de boer “De Biezenpol”

Fons ten Have behoort tot de schildersfamilie.

           


Zijn opa was Gerhardus Bernardus ten Have, 1863 - 1935 hij was schilder van beroep en gehuwd met Aleida Hermina Bosman 1866 - 1942.
  

Zijn vader was Gerhardus Theodorus Ten Have, 1900 – 1975 en schilder van beroep. Later werd Gerhardus Theodorus wethouder in de gemeente Wisch, hij was gehuwd met Berendina Geertruida ten Have 1903 - 1983, dochter van Theodorus ten Have, landbouwer op ‘Heebinck’ en Berendina Maria ten Have. Ze kregen vier zoons: Joop (1931), Fons (1933), Frans (1935) en Tonnie (1937).


Fons is geboren en opgegroeid in Silvolde en bezocht de R.K. Jongensschool. Na de lagere school ging hij naar de MULO in Medemblik, het internaat Huize St. Radboud, een kostschool. In het weekeinde kon hij meerijden met Theo Heiming en Paul Bongers, die daar ook op school zaten. Hij had het er niet naar zijn zin en maakte de opleiding niet af. Hij ging in dienst en als voorkeur op het inschrijfformulier kruiste hij, zonder ervaring op dat gebied, de geneeskundige troepen aan. Aldus werd hij als hospik in Apeldoorn bij de marechaussee geplaatst. Daar leerde hij veel en dat kwam later in zijn loopbaan goed van pas.

Na de militaire dienst bezocht hij in de wintermaanden de schilderschool Sint Lucas in Boxtel. Hij kreeg voor de zomermaanden huiswerk mee en werkte dan bij zijn vader in de zaak.
In 1957 rondde hij de opleiding af. Zijn vader werd wethouder in dat jaar en Fons startte met zijn broer Tonnie de derde generatie schilders onder de naam Gebroeders Ten Have. Het personeel dat bij zijn opa en zijn vader in dienst was geweest ging mee. Dit waren onder andere Hendrik Wesseling van de Korenweg en Bart Sluiter uit Etten. Hij ging later onder de naam schildersbedrijf Fons ten Have alleen verder en verkocht het bedrijf rond 1980 aan Van Vilsteren uit Lochem.

De voorraad verf in het schildersbedrijf was groot en menigeen kwam verf kopen. Hieruit ontstond de verfgroothandel. In 1957 nam Joop, de broer van Fons, deze handel over en de zaak bleef in de Prins Bernhardstraat gevestigd.

Fons liet rond 1980 een nieuwe hal bouwen aan de Korenweg in Silvolde op de plek waar vishandel Wijnroks was gevestigd. Hij had er een groothandel in glas tot eind jaren 80. De omzet werd minder doordat glasfabrikanten rechtstreeks aan schilders gingen leveren. De Firma Kunst nam het bedrijfsgebouw over.


Fons ging een jaar als conciërge op het Isala college werken en begon daarna in de drogisterij van zijn tantes Dina Maria ten Have 1895 - 1983 ( Dina) en Hendrica Bernardina ten Have  1903 - 1996  (Riek) aan de Prins Bernhardstraat. De in zijn diensttijd opgedane ervaring kwam goed van pas. Verder waren schilders vroeger ook drogist. Ze gebruikten veelal dezelfde ingrediënten, zoals lood, zink en lijnolie. Fons en zijn vrouw Mia betrokken later de woning boven de winkel.
De drogisterij werd overgedaan aan de Regenbooggroep en die vestigde er een apotheek in met Paul Brinkman als apotheker. Anno 2018 is het pand in gebruik bij Mijnen Media.

Fons was de woning van de familie Miedema aan het schilderen toen hij binnen Mia Lubbers ontdekte die daar op bezoek was. Na een knipperlichtrelatie zijn ze nu al 55 jaar getrouwd.  In de jaren 90 zat Mia 8 jaar voor het CDA in de gemeenteraad. Zij vindt nog steeds dat Silvolde bij de herindeling van de gemeente Wisch beter de villawijk van Doetinchem had kunnen worden. Mia was actief in de carnaval en trad met Anton Helmes bij carnavalsvereniging De Metworst op onder de naam Tinus en Trui Tuutengaas.

Fons is nooit vergeten dat ze de R.K. Jongensschool moesten schilderen, het gebouw was zo hoog dat ze twee ladders met touw aan elkaar moesten knopen. Het was geen pretje om daar bovenop te staan.

Het paard bij Ten Have werd achter de winkel gestald en het was een hele opgave om daar met het paard te komen

De gevaren van het werken met verf waren in vroegere dagen al bekend. Je mocht geen melk drinken, dat was te vettig en daar bleven looddeeltjes in zitten. In de fabriek waar lood- en zinkmenie gemaakt werd moesten de arbeiders bier drinken. Dat vloeide het lood en het zink goed af.

Fons was circa 35 jaar koster/hulpkoster bij de R.K. kerk en nam het werk over van kleermaker Jansen, die het op zijn beurt overgenomen had van Toon Bieleveldt. Verder was hij lid van de EHBO en 30 jaar bij de brandweer onder meer met Willem Bannink als brandweercommandant.
In de eerste jaren van het bestaan van carnavalsvereniging De Foekepot schilderde Fons de medailles.

Fons ten Have herinnert zich nog goed dat hij met zijn vader naar de kermis ging. Dat was een druk programma via de café’s Meijer, Te Dorsthorst en Wensink naar de wei toe en via Kolks en Meijer weer naar huis.


Gerhardus Theodorus ten Have, de vader van Fons, was bevriend met Hub Jaartsveld, Jan Pierik en Willem Borggreven.  Ze wilden bij elkaar begraven worden en kochten een driehoekje grond aan de Prins Bernhardstraat, naast het pand waar nu My Chicken gevestigd is, om daar een kerkhof te realiseren. Dat kerkhof is er nooit gekomen.

Fons en Mia wonen boven de voormalige  drogisterij.

                                                                                                                  

          

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com