Gebroeders Van der Kemp

Foto: Roel Kleinpenning.

Silvolde toen & nu met foto's Jan Gal

Marcel van Berkum voor Oude IJsselstreek Vizier wo 4 sep 2019

SILVOLDE - Op 12 januari 2018, op 89-jarige leeftijd, overleed Jan Gal in zijn geboortedorp Ulft. De streek- en persfotograaf liet een imposante collectie foto's en historische prentbriefkaarten na. Vanaf zondag 22 september is er een expositie van een klein deel van zijn werk. De broers Van der Kemp hebben de historie aangevuld met beelden van de actuele situatie.

In zijn laatste levensjaar besloot Jan Gal zijn oeuvre over te dragen aan Ons Pakhuus in zijn langjarige woonplaats Silvolde. Ook beschreef hij exact wat ermee moest gebeuren. Hierover willen alle betrokkenen geen opheldering geven. Daarom blijft het materiaal nog verborgen in Ons Pakhuus. Dat er nu toch een deel wordt geëxposeerd berust op louter toeval. Egbert Hermsen, oud-voorzitter van Silvolds Belang, vertelt: "Wij waren in gesprek met basisschool de Plakkenberg over een activiteit in het kader van ons 100-jarig jubileum. Op dat moment herinnerde een docent zich dat er in hun archief fotomateriaal van Jan Gal lag, dat ooit bij een festiviteit was gebruikt." Het bleek te gaan om prentbriefkaarten van begin vorige eeuw met dorpsbeelden in Silvolde. Jan Gal had een halve eeuw later die situatie opnieuw gefotografeerd.

Historie en actualiteit
Hermsen licht toe:" In het jubileumjaar van de belangenvereniging gaat het om overbrugging en verbinding. Daarom wilden we dit materiaal graag laten zien en gelukkig kregen we toestemming van de familie. We hebben de broers Van der Kemp benaderd om naast de beelden van begin en midden 20e eeuw ook een actueel dorpsbeeld toe te voegen." Zo krijgen de bezoekers van de expo een boeiend zicht op de verandering door de jaren in Silvolde. Theo, Ton en Martin van der Kemp zijn geboren Silvoldenaren en geïnteresseerd in de historie. Daarnaast hebben de drie sinds enkele jaren een fotoclub. Ze gaan vaak samen op pad en wisselen tips uit over compositie en bewerking. "We waren meteen enthousiast over deze bijzondere opdracht", vertelt Martin. "In april kregen we de beelden digitaal aangeleverd en hebben we een opzet en werkwijze bedacht." "We hebben daarvoor zelfs beide kerktorens beklommen om een goed beeld van het Silvolds stratenplan te krijgen en hebben natuurlijk vaak op straat gelopen", vult Theo aan.

Panelen
Dat de broers de afgelopen maanden niet stil hebben gezeten is te zien aan het voorbeeld van één van de panelen, die straks in de expositie hangen. Het toont de Marktstraat in drie jaren (1919 - 1969 - 2019). Tijdens de expositie is een twintigtal panelen te zien met steeds drie dergelijke afbeeldingen. Ook wordt een video getoond waarin de broers hun werkwijze toelichten.
Egbert Hermsen verricht de officiële opening van 'Silvolde toen & nu' op zondag 22 september om 11.30 uur in de protestantse kerk aan de Kerkenstraat. Bezoekers kunnen dan tot 17.00 uur terecht. Ook op vrijdag 27 en zaterdag 28 september is de expositie van 11.00 tot 17.00 uur geopend.

 

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com