Gerrit Vossers

Foto: Roel Kleinpenning

 

GR-VERKIEZINGEN 2022

Lokaal Belang lijst 1 - nummer 5 Gerrit Vossers

GEWOON BLIEVEN DEURGAON ………..

03 maart 2022De verkiezingen naderen en veel politieke collega’s zijn in rep en roer. Drukker dan anders om maar hun standpunten onder de aandacht te brengen en die van anderen te bekritiseren. Niet gek, want er staat wat op het spel. Ik ben er meer van om het hele jaar een luisterend oor te hebben gemuudelijk onder een bakkie koffie. Er zijn een paar hoofdpunten die er de laatste jaren uitspringen. Neem nu woningbouw in onze gemeente. Er is meer vraag naar woningen gekomen dan dat iedereen ooit gedacht heeft. Er mag gebouwd worden maar bouwers zijn er niet genoeg meer. We kunnen veel beloven als gemeente, maar wie moet al die woningen bouwen in de komende jaren? De bouwprijs en ook de handjes blijven bepalend voor de komende tijd. Hopelijk komt alles goed op zijn pootjes terecht.

De bereikbaarheid van onze gemeente blijft ook van belang. Ik koppel vergrijzing en bereikbaarheid vaak aan elkaar. Jeugd trekt weg en komt niet meer terug omdat het openbaar vervoer onvoldoende is. Volle bussen en treinen en maar gedeeltelijk dubbelspoor tot aan Doetinchem. Dit had in mijn ogen tot minimaal Winterswijk gemoeten. Maar er gloort wat aan de horizon. Hopelijk komen de plannen voor meer dubbelspoor nu goed op de rails.

In het buitengebied van de gemeente is het goed wonen. Door goede bedrijfsvoering, aandacht en zorg kan dat zo blijven. In de Oude IJsselstreek zitten vakbekwame boeren die weten hoe ze op een verantwoorde manier voedsel kunnen produceren. Het landschap wordt hierbij zeker niet uit het oog verloren. Denk aan de vele kerkenpaden die aangelegd zijn in onze gemeente en waardoor men met plezier door de bossen, langs houtsingels, akkers en de weilanden kan fietsen. Maar de vraag wordt wel een keer actueel: wanneer zijn er een keer genoeg bomen? Mensen die denken dat er niet veel groen is in de gemeente oude IJsselstreek wil ik wel een keer het tegenovergestelde laten zien.

Ik heb zo maar een paar onderwerpen onder uw aandacht kunnen brengen. Uiteraard is er veel meer te noemen. Maar waar in het kort op neer komt is dat ik wil werken aan een goede samenwerking tussen inwoners en de gemeente. Zo bouwen we samen aan een leefbare gemeenschap, betrokken op elkaar en op de toekomst.
Heeft u nog vragen of onderwerpen die onder de aandacht mogen komen, dan mag u altijd contact opnemen. Ik ben telefonisch bereikbaar onder 0613220718 of via de mail gerrit@vossers.nl

Niet kijken naar de onmogelijkheden maar naar wat wel kan en verder gewoon blieven deurgaon ………..
 

======

‘Ik kiek heel vaak naor de lucht’

di 26 jan 2021, door Marcel van Berkum voor Oude IJsselstreek Vizier

Silvolde - “Wat is het koud hè.” Het weer is een geliefd en spraakmakend onderwerp. Vooral voor Gerrit Vossers. De populaire weerberichten in het Achterhoeks van de Silvoldse weerboer zijn regelmatig te zien en te horen. Wat kunnen we in de toekomst verwachten? En vooral deze winter? We vragen het aan Gerrit.
De eerste sneeuw is zojuist gevallen. De dunne sneeuwlaag was van korte duur en het sleeën niet waard. In duizelingwekkende vaart van de Paasberg, zat er niet in. Zouden we nog meer sneeuw krijgen? Om dat te weten gaan we ‘de (weer)boer op’. We hebben afgesproken in het weerstation van Gerrit Vossers in de boerderij waar ook zijn wieg stond aan de Lichtenberg in Silvolde. Twee lange antennes in het weiland prikken in de lucht. Gauw naar binnen, want het is dan wel uitzonderlijk warm, maar de wind blaast de pet van het hoofd.

Boerenwijsheid

Verwacht geen blitse weerkamer met een overdaad aan digitale snufjes. Geen horde medewerkers, die rammelen op toetsenborden. Ook een glazen bol ontbreekt. Wel is de inrichting efficiënt en staan er drie beeldschermen met actuele weerkaarten, radioapparatuur en een microfoon met koptelefoon voor het weerpraatje van huis uit. Gerrit is er elke ochtend vanaf half zes present om gegevens te noteren. Het voorspellen van het weer is geen nattevingerwerk. Dat wordt wel duidelijk. De weerboer heeft geen studie meteorologie gevolgd. Zijn weerbericht is een combinatie. De informatie komt deels van digitale weerkaarten uit de hele wereld, gekoppeld met gegevens van de wind- en temperatuurmeters op zijn weerveld. Veel van zijn voorspelling komt ook uit ervaring en uit eigen waarnemingen rond het huis in de natuur. En niet te vergeten oude boerenwijsheden.

Hoog en droog

Gerrit was van kinds af geïnteresseerd in het weer. Dat werd er met de paplepel in gegoten. “Ik kan me nog goed herinneren dat wij vroeger elke dag rond half één aan tafel na het eten met het hele gezin naar het landbouwweerbericht luisterden. Mijn ouders hadden al een boerenbedrijf en als boer moet je voor het dagelijks werk beslissingen nemen afhankelijk van het weer. Als je bijvoorbeeld gras wilt maaien heb je een paar dagen droog weer nodig. Ik zeg altijd ik heb korte nekspieren, want ik kijk heel vaak omhoog naar de lucht. Aan het gedrag van de dieren - de vogels in de lucht, de kippen om het huis - valt veel af te lezen. Vliegt de zwaluw hoog dan blijft het droog.”

VoorspellingVossers is langzaam de mediawereld ingerold. Ooit leverde de Silvoldenaar actuele regionale informatie aan weerman Jan Versteegt. In 2003 werd hij benaderd door Alard Ross voor een weerpraatje tijdens zijn dialectprogramma op Optimaal FM. Inmiddels heeft Gerrit de wind mee en levert hij dagelijks bijdragen aan vijf radiostations in de regio. Ook wordt de weerboer regelmatig gebeld door particulieren of organisaties. “Daar neem ik altijd tijd voor. Zo willen ze bijvoorbeeld weten of ze het droog houden met de barbecue. Dan heb ik het wel eens mis.” Een gedegen weersverwachting kan volgens hem maar een paar dagen van tevoren worden gegeven en dan nog houdt het weer zich niet altijd aan de voorspelling. Gerrit bepaalt niet, maar verklaart. “Nederlands weer is interessant, maar omdat het zo snel verandert kun je er in de voorspelling ook snel naast zitten.”

Wintervragen

Vragen, die velen momenteel bezighouden: Krijgen we nog een strenge winter? Kunnen we nog schaatsen op natuurijs binnenkort? Een sneeuwpop maken? Komt er nog een Elfstedentocht? De laatste weken jojoot het winterweer langs de nullijn. De Silvoldse weerman denkt dat een pak sneeuw, dat blijft liggen, er deze winter niet meer inzit. Een vorstperiode met temperaturen ver beneden nul evenmin. “Ik verwacht een februari als vorig jaar. Zacht en nat.”

Ook politicus en koster 

De 58-jarige Silvoldenaar is boer, weerman, politicus en koster. “De boerderij komt op de eerste plaats”, zegt hij. “We hebben een kalveropfokbedrijf. Voor een ander boerenbedrijf fokken we koekalfjes op, die we krijgen aangeleverd als ze 10 dagen oud zijn. Twee jaar later gaan ze naar die veehouder terug.”

Al een jaar of twintig maakt Vossers deel uit van Lokaal Belang in de gemeenteraad. “Niet alleen voor het belang van de boeren”, benadrukt hij. De grootste fractie in de raad vormt een coalitie met het CDA. Gerrit staat niet onwelwillend tegenover de functie van wethouder in de toekomst. Het zou een hele verandering van werkzaamheden zijn. “Maar dan hoef ik in ieder geval niet zo vroeg het bed uit.”

Overdag is hij vaak in het centrum van het dorp te vinden. Gerrit is koster van de protestantse kerk. “Ik zeg wel eens: ik ben de klokkenluider van Silvolde.” Hij luidt de klokken meerdere keren in de week voor diverse gelegenheden. Daarnaast onderhoudt hij de omgeving van de kerk en de begraafplaats aan de Terborgseweg. Terloops zegt hij: “Ik ben ook doodgraver.”

De kerktoren van het fraaie kerkje, waarvan de Silvoldse geschiedenis is af te lezen, staat al maanden in de steigers voor restauratie. De uitvoering van het werk is in handen van een bouwbedrijf, maar Gerrit is bijna dagelijks aanwezig voor hand- en spandiensten. Volgens planning is de restauratie in april gereed.

Zijn waarnemingen zijn te lezen op de websites: 

Weerstation Lichtenberg 

www.weerstation-lichtenberg.nl

Meteo Gelderland

www.bing.com/search?q=meteo+gelderland&form=ANNTH1&refig=b4fa611889dc4657ae786dfe9b8433c7&sp=-1&pq=meteo+gelderland&sc=1-16&qs=n&sk=&cvid=b4fa611889dc4657ae786dfe9b8433c7

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com