Ghijs de Bruijn

Oud Silvoldenaar

Foto: Charlotte Wolters

 

Ghijs de Bruijn

W www.ghijs.nl

info@ghijs.nl

T  06 1660 8739

Ghijsbert Frederick de Bruijn is op 3 maart 1979 geboren aan de Berkenlaan in Silvolde.

Hij is vernoemd naar één van zijn voorvaders:  Ghieselbertus  uit het jaar 1215.

In 1981 verhuisde hij naar de Bult in Silvolde, waar hij samen met zijn ouders en zijn broers Daan en Coen opgroeide.

Hij bezocht in Silvolde De Drie Linden, het Isala College en de Bluemers MAVO. Op het Graafschap College in Doetinchem volgde hij de economische richting op havo MBO niveau. Vervolgens rondde hij in 2000 zijn studietijd af in Haarlem op de HEAO Small business.

Ghijs omstreeks 1999

Ghijs is mede door zijn muzikale moeder, pianiste Ine van Dam, met muziek opgegroeid. In 1985 begon hij met pianoles bij Marleen Slebioda in de Bosstraat. In 1988 ging hij, net als Bauke Bakker, bij Dries Bijlsma sr enige jaren op drumles en leste daarna nog enkele jaren op de muziekschool in Doetinchem bij Jaques Groen. Omstreeks 2003 ging hij enkele jaren bij Masha Bijlsma op zangles en vanaf 2007 tot 2011 volgde hij de zanglessen bij Maartje Waanders in Lichtenvoorde.

In zijn jeugd was het bouwen van hutten in de Bult en aan de industrieweg met vriendjes de favoriete bezigheid en zijn vader voorzag de ploeg van bouwmaterialen. Hij ging met zijn ouders skiën en zeilen en luisterde veel muziek. Als de contactsleutels nog in de auto zaten ging Ghijs in de auto zitten met de deuren op slot en luisterde o.a. country muziek, Jazz, Tom Jones en Elvis totdat de accu leeg was.
Met zijn broers vormde hij in 2010 voor de gelegenheid een trio “De Brown Brothers”, ze zongen drie stemmig, broer Daan speelde gitaar en op de achtergrond draaide er een orkestband mee. De optredens bleven beperkt tot de familiekring.

Hij speelde in de schoolband van de Bluemers mavo onder leiding van Fredy Schorfhaar.
Toen hij zestien jaar was had hij samen met zijn broer Coen, Franklin Kingma en Roland Mientjes enkele jaren de band Phar East met optredens in het Pakhuus, muziekcafé Merleyn etc.
In café het Centrum was zijn eerste optreden als zanger op 3 december  1999. Het zou bij één optreden blijven maar dat is niet gelukt. Een  jaar later ruilde hij zijn drumstel in en kocht een geluidsinstallatie voor het zingen. Zijn moeder speelde vaak piano bij bruiloften en Ghijs ging mee om te zingen. In 2005 won hij in Helmond een talentenjacht en de 1ste prijs was het maken van een eigen single. “Het maakt niet uit” werd uitgebracht in 2006.. Er volgden ruim veertig eigen nummers. Een 15-tal nummers werden als single uitgebracht  en anderen kwamen uit op 1 van de 3 uitgebrachte albums.

Ghijs ging in februari 2014 scheiden, hij stond er nu alleen voor en zette de schouders eronder. Om de band met zijn vader te verstevigen bezochten ze in juni van dat jaar een country festival in Vlagtwedde. Daar speelde een formatie van elf muzikanten ”You’re my best Friend” van Don Williams. Hij raakte er door geïnspireerd en schreef er zelf een tekst op, die hij in het oorspronkelijke tempo zong terwijl de muziek in tempo verdubbelde. De polonaise-single  “Een echte vrouw” was geboren.

https://www.youtube.com/watch?v=l6vZNUoZ4zo

Er volgen na “Een echte vrouw” (2015) elk jaar singles. De meest recente single is 1 februari 2019 op de markt gekomen en is een feestversie van de hit “Blauw” van de band The Scene met Thé Lau. Ghijs brengt nu alleen singles uit waarmee je kunt werken en waar de zaal van los gaat.

Naud en Ghijs 2017

Hij zorgt in co-ouderschap voor zijn zoon  Naud en werkt op woensdag bij sportschool Peak Fit in Silvolde. Dat is voor hem een dag waarop hij zijn werk als zanger en vastgoedbeheerder kan loslaten. Dat breekt mooi de week!

Hij heeft genoten van het optreden voor voetbalclub De Graafschap in Amphion waar zijn moeder hem begeleidde op piano bij het speciaal voor De Graafschap geschreven dialect-nummer “Ik heb ow lief”.

Ghijs 2018

Als je in de muziek iets wilt bereiken is dat een lange weg van hard werken en studeren en waar je behalve je talent veel tijd in moet steken en in moet investeren om je doel te bereiken.

Zijn hobby’s zijn nog steeds skiën, fitness en muziek en hij geniet ervan om zijn eigen ding te doen.

==============================================================

Diny Polman en Ghijs de Bruijn. Foto: Roel Kleinpenning 2019

'Kinderen hebben streepje voor'

Door Carla van der Meer voor Oude IJsselstreek Vizier 23 okt 2019 

Varsseveld – "Kinderen die ziek zijn hebben een streepje voor", zegt zanger Ghijs de Bruijn. "Zelf heb ik een zoontje van 9 jaar oud en ik moet er niet aan denken dat hij ziek zou zijn."

"Als een kind ziek is, moet er naar een oplossing gezocht worden en dan ben je blij dat er een stichting als Kika is die hard werkt om kanker bij kinderen te genezen en te voorkomen. Ik ben sinds het eerste moment bij het Kika Muziek Festival, en daar werken we met alle andere artiesten belangeloos aan mee. We doen het voor Kika. En ook voor Diny natuurlijk."

"In de vrienden- en familiekring heb ik helaas ook met deze ziekte te maken gehad", vertelt Ghijs de Bruijn. "Kanker komt helaas te veel voor. Waarom?, denk je dan. Dan ben je dankbaar dat je iets kunt doen door mee te helpen om geld in te zamelen voor onderzoek."

Diny Polman, die een groot aantal Nederlandstalig zingende artiesten in het land persoonlijk kent, heeft negen jaar geleden het Kika Muziek Festival in het leven geroepen. "We zaten met vrienden bij elkaar, bij café de Beugel in Varsseveld", vertelt Polman. "Van vrienden was hun zoontje ziek. Dan wil je iets doen. Daarom heb ik Kika als goed doel gekozen. Bovendien vond ik het leuk om in Varsseveld iets te organiseren van het Nederlandse lied."

Het Kika Muziek Festival heeft dit jaar een iets andere opzet. "We zijn een samenwerking aangegaan met de band Hike", vertelt Polman. "Het was ook onze wens om de opzet te veranderen en het festival te houden voor een breder publiek. Het muziekfestival is nu ook op vrijdagavond en wordt bij d'Olde Mölle binnen gehouden." Behalve Ghijs de Bruijn treden nog meer artiesten op, zoals Albert van Bentum. "Hij is er ook voor de negende keer bij", laat De Bruijn weten. Lesley Williams heeft acht keer meegedaan. Hij zou er dit jaar weer bij zijn, maar hij is dit jaar helaas onverwacht overleden. In zijn plaatst treedt nu Sidney Bischoff op. De dochter van Lesley Williams, Alyssa, komt ook zingen.

Het Kika Muziek Festival is vrijdag 25 oktober 2019 om 20.00 uur bij d'Olde Mölle in Varsseveld.

 

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com