Hans van den Hurk vertelt.

 

Hans van den Hurk vertelt op 19-07-2019:

Van den Hurk woninginrichting 70 jaar in Silvolde.

1949 begon mijn vader zijn eigen zaak aan de Prins Bernhardstraat 60. Nu 70 jaar geleden, enkele jaren voor ik geboren werd. Een slaapkamer aan de voorzijde werd ontruimd en het gezin (9 personen) werd verder in elkaar geschoven intern en ach, van eigen kamers hadden we nog nooit gehoord. Stapelbedden brachten ons in hogere sferen.

   
Deze week stoffeerde ik voor iemand een antiek stoeltje met een groot plezier en besefte nog meer dat dit een van de vele mooie herinneringen was aan bij mijn vader in de schuur en ik zijn maatje was. Spijkers aangeven en als dat niet nodig was timmerde ik die in de werkbank waar er toch al een miljoen in zaten.
Alles was stoffeerder daar, met de nadruk op stof. Als de zon door de wazige tuintjes scheen kon je jouw naam schrijven in de mistige omgeving.

Alles werd gerecycled of liever gezegd niets werd weggegooid dus kwam dat op de spannende zolder erboven terecht waar je nog net kon lopen van de stof-eerder, spullen die eigenlijk op het vuurtje achter de “Olde Bond” hadden moeten belanden.
Toen ik een keer een spijker in het stopcontact stopte om een touwtje vast te maken werd ik het bestaan van elektriciteit gewaar. Geen nood, pa had altijd een King pepermuntje als pleister. Ook deze snoepjes herinneren mij aan het maatschap wat later een BV bleek. Toen mijn zus Francie veel later in de bundel “naastenparade” schreef las ik pas wat er ook had afgespeeld in de wereld van mijn grote zus. Begreep dus ook later waarom ze een groot nest was. Ze was mij onder het eten zo aan het sarren en toen de weerwoorden niet snel genoeg op kwamen moest de warme boerenkool een vogelvlucht maken over de tafel in het gezicht van mijn (overigens nu zeer gewaardeerde) zus.

Was trots op mijn creatie en zie nog het beeld van mijn groene zus.  Ontgroend en ontredderd keek ze met haar bruine ogen mij door de boerenkool aan.

Boerenkool is nog steeds favoriet.

Ach wat zo ’n stoeltje allemaal weer in herinnering brengt.

     

Uit de bundel “naastenparade” van Francie van den Hurk.

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com