Hans van den Hurk

Hans van den Hurk

De geschiedenis door Robbie Wolters.

 

Hans van den Hurk is geboren in Silvolde. Vader Herman en moeder Nolda kwamen in de oorlog vanuit Oss naar Silvolde. Herman ging bij Louis Fontein in Terborg werken en later bij Lundia in Varsseveld. In 1956 werd aan Prins Bernhardstraat 60 een slaapkamer uitgeruimd en de 7 kinderen kwamen in stapelbedden te slapen. Er kwam een rol kokos en een rol balatum in de slaapkamer aan de straatzijde en Herman begon voor zichzelf.

In 1963 kocht Herman bouwgrond aan de Dr. Dreesstraat nummer 1 in Silvolde en ontwikkelde met architect Wim van der Kemp een plan voor een woon-/winkelpand. Het pand had de voor Van der Kemp specifieke kenmerken van een doorgeefluik van de kamer naar de keuken en kasten, die vanuit de keuken en kamer toegankelijk waren. Herman overleed tijdens de bouw en moeder Nolda zet de zaak voort met zoon Jos.

Hans volgde de lts-opleiding meubelmaker en stoffeerder en werkte een jaar bij Gilsing in Gendringen. Daarna kwam hij bij broer Jos in dienst. Jos opende een filiaal in Lichtenvoorde. Het liep zo goed dat hij alle aandacht gaf aan de zaak in Lichtenvoorde en Silvolde aan Hans over deed. Hans begon ook een filiaal in de Grutstraat in Doetinchem, maar ging na vijf jaar terug naar één zaak in Silvolde. In 1995 opende Hans van den Hurk’s Woonhuis aan de Terborgseweg 73 in Silvolde. In 2000 stopte hij met de activiteiten en nam een sabbatical. Na anderhalf jaar begon hij aan de Ulftseweg 87 een winkel voor woningtextiel, inpandig bij de meubelwinkel van Jan Gregoor .

In 2013 zette Hans samen met zijn nicht Anne Mombarg-van den Hurk, de dochter van Jos, het Creatieplein op in de voormalige supermarkt van de familie Ten Have aan de Markt. In het Creatieplein delen ondernemers samen een ruimte. Er zijn geen afzonderlijke vertrekken. Het is een creërende plek waar ondernemers elkaar kunnen inspireren vanuit bewustzijn en overtuiging.

In 2016 ontwikkelde Hans een driedimensionaal gordijn en startte samen met Anne Cocoon, een bedrijf in volumepanelen. Cocoon volumepanelen zijn te gebruiken als scheidingswanden, reclamezuilen, raambekleding en decoratie. Een uniek product dat voor subtiele scheidingen zorgt en niet voor afscheiding.

Hans maakt deel uit van de stichting Tonater (voorheen Silvolde Kunst en Cultuur). Tonater organiseert het Oosterlicht, dat rond de jaarwisseling de hemel doorklieft vanuit de regio. Hans verlichtte al zo’n vijftien jaar de toren van de Mauritiuskerk in het hart van Silvolde. Elk jaar was het weer een verrassing, maar hij zocht een andere uitdaging. Geïnspireerd door het noorderlicht bedacht hij het Oosterlicht. Inmiddels doen er 8 omliggende kernen mee.

Aan de Geurinkstraat in de Kroezenhoek bouwde Hans volledig op intuïtie de WisDome.  Het doel was een open vrije plek te creëren waar de geconditioneerde gedachte geen vat op krijgt. Een plek waar nieuwe ideeën geboren worden. De Wisdome is in overleg te huur. De groep De Doorbraak is in De WisDome ontstaan en “De Oorsprong” is een vervolg op Bewust Bedrijven waar hij zeven jaar lang ervaringen heeft opgedaan voor energetisch herstel en bewustzijn opleidingen. “De Oorsprong is gericht op het werken vanuit de essentie en deze in de praktijk te zetten. 

Hans is gedreven betrokken bij de gemeenschappelijke natuur en schroomt niet bestuurders op hun verantwoordelijkheid  te wijzen. Door verbinding met de natuur geeft hij voeding aan persoonlijke groei. Hij was van plan om naar Afrika te emigreren. Je hoeft daar niet naar ruimte te zoeken. Er is ruimte genoeg. Een vriend heeft een boerderij in Afrika (Diepkloof) en Hans maakt inspiratiereizen naar Afrika en neemt van tijd tot tijd ook graag mensen mee.

Hans was altijd al op zoek naar vrijheid en vliegen was een jongensdroom. Hij haalde zijn brevet bij  een cursus vleugel vliegen en verdwaalde op zijn eerste solovlucht. Met nog weinig brandstof werd hij, via de radio naar het vliegveld begeleid waar drie busjes met zwaailicht naast de landingsbaan stonden. Hans kreeg veel goede raad voor de volgende vlucht.

Hans van den Hurk wil een deel van Silvolde zijn en verbindingen tot stand brengen. Als het kon zou hij ruim 800 jaar teruggaan in de tijd van het ontstaan van Silvolde. Hij stelt zich voor om met een paar mensen op de heuvelen van Silvolde in het bos te zitten om te overleggen wat we van Silvolde gaan maken met de kennis van nu.

Behalve interieurs is Hans nog met Enerlodge, het realiseren van een duurzame woning geïnspireerd door de natuur, in samenwerking met architect Jan Frereiks bezig.
Rond de jaarwisseling is Hans in de weer met Oosterlicht, een lichtspel aan de nachtelijke hemel.

Borden met ‘Opheffingsuitverkoop’ en ‘Nog twee dagen’ prijken sinds 28-02-2023 op de gevel van het Creatieplein in Silvolde. In de voormalige supermarkt zit alweer tien jaar een bedrijfsverzamelgebouw. Tot zaterdag, dan sluit de creatieve werkplek definitief de deuren. Er is een koper gevonden voor het pand. De nieuwe eigenaar gaat er twee aparte winkels van maken.

Hans van den Hurk denkt niet in grenzen

wo 15 dec 2021, door Marcel van Berkum voor Gelderse Post Oude IJsselstreek

SILVOLDE - “Een grens is een illusie”, zegt Hans van den Hurk. De bedenker van het Oosterlicht is een boeiend verteller en de rode draad in zijn verhaal is dat hij grensverleggend denkt en doet en de vrijheid koestert. Hij is creatief en weet anderen te enthousiasmeren voor zijn niet-alledaagse ideeën. Elders in deze krant staat informatie over het komende Oosterlicht. Maar wie is de man die zijn licht laat schijnen over de Achterhoek?

Hans van den Hurk is 69 jaar en geboren en getogen in Silvolde. “Maar wij waren geen doorsnee Silvolds gezin. Mijn ouders zijn aan het einde van de oorlog uit Brabant gekomen. Thuis waren de gesprekken doorspekt met Brabants dialect. Mijn vriendjes keken mij wel eens niet-begrijpend aan als ik een Brabants woord liet vallen.” Er waren zeven kinderen in het gezin. “Ik creëerde mijn eigen bubbel en was al jong bezeten van de natuur.” Als hij nog wel eens in Brabant komt voelt hij zich er meteen thuis. Op zijn twaalfde stierf zijn vader, zijn maatje. “Op zijn sterfbed kreeg ik van hem zijn horloge en vroeg hij mij om samen met mijn oudere broer en mijn moeder het familiebedrijf in woninginrichting voort te zetten. Ik was geen enthousiaste leerling en heb na de lagere school de LTS gedaan. Daarna ben ik in de zaak gaan werken. Als hij het niet had gezegd, had ik het waarschijnlijk niet gedaan, Ik wilde automonteur worden.”

Vliegen

Als Silvoldse middenstander werd hij gevraagd bij de organisatie van de Zommermarkt, de braderie die tientallen jaren op Vaderdag een begrip was in de wijde omtrek. Hans werd gewaardeerd om zijn creatieve inbreng. “Creativiteit zit niet in je, maar laat je toe”. Geïnspireerd door de vogels in de lucht, die geen gebaande wegen kennen, haalde hij zijn vliegbrevet. Hij wilde zelfs helikopterpiloot worden, maar dat ging uiteindelijk niet door. Wel haalde hij de rondvluchten per helikopter als onderdeel in het programma naar de Silvoldse braderie. Vanuit de toenmalige Stichting Kunst en Cultuur ontstond het idee om aan de vooravond van de Zommermarkt de toren van de grote Mauritiuskerk te verlichten. “We bedachten om dat te doen met tientallen meters lichtslangen. Dat werkte niet. In mijn fantasie zag ik de toren verlicht in gekleurde spots en zo is de eindejaarsverlichting van de kerktoren ontstaan.” Hans is altijd op zoek naar nieuwe invalshoeken. “Na een aantal jaren had ik alle hoeken en gaten van de kerktoren wel belicht en zocht een volgende fase. Op dat moment vroeg Jan Kaak of ik ook de kerk in Terborg in het licht wilde zetten. Dat was het begin van het Oosterlicht.”

Ruimte

“Rond mijn vijftigste, zoals wel meer mensen, kwam ik op een rotonde. Op een moment in je leven dat je terugkijkt en realiseert wat je aan het doen bent. Ik was steeds op zoek naar vrijheid, maar je wordt meegezogen in de slipstream van de maatschappij. Ik heb mijn bedrijf van de hand gedaan en ging een tijd naar Zuid-Afrika in retreat voor bezinning.” Hij vertoefde in een grenzeloos landschap en deed veel inspiratie op in de onmetelijke natuur. “Ik wilde me weer voelen als het kind in die bubbel.” Wat hij nu doet is terug te voeren op de vrijheid, de openheid, de verbinding die hij daar beleefde. “Ik  heb daarna cursussen gegeven.” Momenteel heeft hij in het door hem opgerichte Creatieplein aan de Silvoldse Markt een bedrijf in woningstoffering. Daarnaast neemt hij de tijd en de ruimte voor het realiseren van zijn ideeën, zoals het woonproject Enerlodge en De Oorsprong.

Veertig betrokkenen

“Over het Oosterlicht begin ik in de zomer na te denken. Dan nemen we weer eens contact op met elkaar. De laatste tien weken van het jaar is het hectisch en ben ik er echt druk mee.” Al met al zijn er zo’n veertig personen bij de realisering betrokken. Na vier lampen in 2014 is het aantal stralen gestaag gegroeid en beperkt zich niet meer tot kernen in Oude IJsselstreek. Vorig jaar werd het ‘booming’. Door de deelname van het Cultuur- & Erfgoedpact Achterhoek verbonden ook plaatsen als Winterswijk en Aalten zich. Maar liefst 24 magistrale stralen gingen de lucht in. Het aantal lampen is dit jaar hetzelfde. Netterden is afgevallen, maar Doetinchem is erbij gekomen. “Ik wilde graag dat Doetinchem zich aansloot. We kwamen in contact met De Graafschap en nu komt er ook een lamp vanaf stadion De Vijverberg.”

Vorig jaar stond het Oosterlicht in het teken van de zorg. Op het terrein van woonzorgcentrum De Schuylenburgh in Silvolde werd op oudjaarsavond een heus lichtspektakel gehouden als alternatief voor het vuurwerk. Het schitterende schouwspel vindt opnieuw plaats. Op het grasveld voor het centrum komen tientallen kolossale lampen te staan voor een stil stralend vuurwerk. Het is op 31 december om het uur te zien. Het Oosterlicht doorklieft de Achterhoekse hemel vanaf 21 december tot 6 januari. Vooraf wordt het licht vanaf het DRU Industriepark door lopers naar de diverse plaatsen gebracht.

Juist nu

Het Oosterlicht wil rond de jaarwisseling symbolisch de verbinding met elkaar verbeelden. ‘Verbinding’ is vanaf het begin de achterliggende gedachte. Dit jaar is het thema: ‘Oosterlicht verbindt. Juist nu!’. In een tijd waarin we gebukt gaan onder een wereldwijde pandemie en botsende meningen is het goed niet het hoofd te buigen, maar omhoog te kijken.

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com