Imkerij Kuiperij

Wesley Albers

 

Imkerij Kuiperij
Toldijk 20
Silvolde
Mail: imkerijkuiperij@hotmail.com

 

    

Wesley Albers is 15 jaar en behoort tot de 5e generatie imkers in zijn familie.

Vanaf zijn 9e jaar hielp hij zijn opa Dick Kuiperij met de bijenteelt en de winning van honing. Hij heeft veel van zijn opa kunnen leren en heeft bijgestudeerd door het bekijken van filmmateriaal op YouTube.
Imkeren is voor Wesley een hobbyactiviteit. Hij is leerling in het derde jaar van het Zone College (de oude naam was AOC Oost) in Doetinchem. Na deze opleiding wil hij zich verder verdiepen in de landbouw mechanica.

Wesley vertelt over de bijenteelt en de winning van honing het volgende:
“ Het eerste wat opa mij leerde was dat je rustig moet blijven als je met bijen werkt, je moet niet gaan zwaaien of slaan als de bijen bij je komen. Als je het niet vertrouwt moet je in de bosjes gaan staan, de bijen kunnen je dan niet zien staan. Door de jaren heen heb ik alles van opa en iedereen om mij heen geleerd over het imkeren. Nu ga ik de koninginnenteelt leren bij familie van ons.
De winning van honing begint met het scheiden van het volk van de honingramen, dat vind ik een leuke bezigheid. Je kunt dan zien hoe goed de volken hun best hebben gedaan om de ramen vol te krijgen, het afgelopen jaar was de opbrengst van de ramen gemiddeld 2,25 kilo per raam. De volgende activiteit is het slingeren van de honing, die laat je dan in een emmer lopen. Voor je de honing in potten wilt doen moet je deze warm maken dan is ze goed vloeibaar en stroomt beter.
Het maken van crème honing, de dikkere honing die niet vloeit als je de pot op zijn kop houdt, kost meer tijd. Je gaat twee soorten honing mengen, gedurende meerdere dagen moet je de honing goed roeren, Als die harder wordt moet je de potten afvullen”.

Op de vraag of Wesley wist waar opa Dick het imkers vak geleerd had antwoordde hij het volgende:

“De opa en de vader van opa Dick Kuiperij hadden al bijen, hij leerde het vak van opa Jansen en van Wim Jansen, 2 broers van opa waren altijd behulpzaam en opa was lid van de Imkersvereniging Dinxperlo – Gendringen e.o. Daar leerden ze veel van elkaar en het waren gezellige avonden. Opa Dick was timmerman van beroep en maakte en schilderde de bijenkasten zelf, de bijenraampjes maakte hij samen met mijn moeder die de draad in de bijenraampjes deed en in de oude raampjes spande mijn moeder de draden op.
Opa ging ’s nachts op reis met de bijen en moest ’s morgens om 6.00 uur weer op zijn werk zijn.
Na zijn werkdag en in de weekenden zorgde hij voor de bijen.
Hij ging met de bijen naar Dronten, de bijen bevruchten de appelbomen en haalden dan gelijk honing. Daarna stonden de bijen op koolzaadvelden meestal ook in Dronten, maar later hier in de buurt.
Met opa Jansen en Wim Jansen, hebben opa Dick Kuiperij en zijn broers veel meegemaakt. Ze reisden naar Het Harde met de auto en daarachter een aanhanger vol bijen. Vaak gingen ze dan met meerdere auto's, nadien kwamen de hilarische verhalen naar voren die ze onderweg hadden meegemaakt.
Een leuke anekdote is het verhaal toen Wim had vergeten door te geven dat ze de bijen in Het Harde op het schietterrein van het leger neer gingen zetten. 
Ze moesten vluchten voor hun leven toen er bij een oefening werd geschoten op het moment dat ze met hun bijen het terrein bij Het Harde opreden.
Binnen 5 minuten waren ze omringd door soldaten.
Vanaf het voorjaar totdat de bijen werden in gewinterd ging al zijn vrije tijd erin zitten. Bij het inwinteren kregen de bijen suiker gevoerd voor de winter en dan werden ze met rust gelaten tot vroeg in het voorjaar.
Opa Dick kreeg een ongeluk op de bouw en moest minderen met de werkzaamheden. Mijn oom en mijn vader hebben opa altijd en overal meegeholpen en ik heb hem vanaf mijn negende jaar geholpen. Ik werd eigenlijk nooit gestoken door bijen en als het al gebeurde had ik er geen last van.
Toen opa ziek werd kon hij niet meer voor de bijen zorgen en heb ik samen met mijn vader de bijen verzorgd. Vorig jaar is opa overleden en heb ik de hobby overgenomen.
Best lastig, ik kan hem niets meer vragen maar fijn dat ik Wim Jansen en mijn neef Dajo van moeders kant altijd om advies en hulp kan vragen. Hij heeft ook een imkerij maar veel uitgebreider”.

Op de vraag of hij er zijn beroep van wil maken antwoorde Wesley: “Voor mij blijft het een leuke hobby”.


Auteur Robbie Wolters
21-01-2021

back top

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com