Hugo Hoes

Hugo Hoes

Hugo Hoes is redacteur bij de VPRO Gids en schrijft op freelance basis voor NRC Handelsblad en daklozenkrant Z! . In 2011 schreef hij in de VPRO Gids voor het eerst over zijn familie. Fijne familie (2013) is zijn eerste boek. In maart 2016 is Hugo Hoes benoemd tot de nieuwe stadsdeeldichter van Amsterdam Nieuw-West.

1 en 2 juni 2024 bezoekt Hugo Hoes met de vriendengroep Silvolde.
Hij schrijft er het volgende over:

Ontdek je plekje

Het idee is simpel: laat je vrienden zien waar je geboren en getogen bent. In mijn geval Silvolde dus dat werd natuurlijk ook een beetje een Fijne familie-tour. Een weekendje van postcode 1064 naar 7064. Met een warm en vrolijk welkom door Erwin Eijkelkamp over de Achterhoeks do’s en don’ts voor de Amsterdammers plus uitreiking van een all inclusive ‘ik bun van Hoes’ polsbandje. Vroeger konden we overal alles laten opschrijven, nu was het tonen van het gele polsbandje genoeg. Handig. Via kasteeltje Wisch naar de grens van Terborg en Silvolde om te laten zien dat zowel zwembad, sporthal alswel bibliotheek net in Silvolde liggen. Op sportcomplex de Munsterman van topper en allround bestuurder Willem Epping alles gehoord over de fusie van de voetbalclubs Terborg en SportclubSilvolde tot SV Wisch en het overige reilen en zeilen van de clubs om daarna te lunchen bij Irma Hoes op Berkenlaan 56, decor van Fijne familie. Vervolgens vertelde Willie Oort-Lowenthal over de staat van Silvolde, de toekomst van een ‘ontheiligde’ kerk en de shared space in het centrum die daar al eerder was dan in Amsterdam. Ook mochten we in de kerk want Willie wist de geheime toegangscode (1963).

Duurzaam ondernemer en projectontwikkelaar Stef Beumer

leidde ons spontaan rond op het prijswinnende en onlangs door minister Hugo de Jonge geopende wooncomplex rivierduinensilvolde.nl. Daarna borrelen op het terras van ‘t Molentje waar mijn moeder ooit de sterren van de hemel kegelde en savus dineren bij Van Der Eem waar het knaldruk was, maar wij de beste tafel kregen en bediend werden door de Serveerster van het Jaar. Overnachten in de statige Ro(o)de Leeuw waarvan ik als kind altijd dacht “wie slaapt daar nou?’’. De volgende ochtend vroeg op voor Gerei in de Wei dat geen trekkerwedstrijd bleek, maar een rommelmarkt bij de boerderij van de bekende weerman Gerrit Vossers. Die was er niet, dus geen selfie met Gerrit maar wel met z’n koeien. Op het prachtige DRU Industriepark, het Achterhoekse Westergastterrein, rondgeleid door de bevlogen initiatiefnemer John Haverdil die ook vertelde hoe het kleurrijke door kunstenaar Alexander Schabracq ontworpen straatmeubilair van het Amsterdamse Damrak niet in de Hoogovens belandde maar in Ulft en omgeving. Via het Het Schaftlokaal, de Oude IJssel en openluchttheater Engbergen op de huurfietsen van Van Balveren Fiets en Fitness nog even een patatje bij de pinloze oranje, nooit veranderde snackcar, van Hollmann en toen was het wel weer mooi geweest. Mooie streek, fijn volk, goede herinneringen.

=====

Fijne familie is het debuut van Hugo Hoes dat in september 2012 is verschenen bij Thomas Rap. De 5e druk was in 2017 met een oplage van 750 stuks.


De fijne familie

 

 

 

 

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com