Iet Harbers

Foto: Kick Oort

Iet Harbers
Thorbeckestraat 11
7064 HC Silvolde.
Tel:   0315 324596
Mail: b.harbers@t-mobilethuis.nl

Iet Harbers maakt keramische objecten waarbij vooral voor vrouwen en vogels een grote rol is weggelegd. In een vaak mystieke sprookjesachtige setting, doorspekt met humor en een levendige fantasie, laat Iet Harbers de figuren een verhaaltje vertellen
In het werk zit een grote afwisseling. Fraaie, ranke vrouwen tonen in sfeer overeenkomsten met enkele kleine kerstgroepjes. Speelse keramische figuren, zoals een haan op een fiets of vogels-op-reis brengen leven tussen de stille, schone schalen. Dit alles mooi harmoniërend door de eigen kleurschakeringen in de glazuur. "..... Ik kwam al vroeg in aanraking met klei. Vrouwen en vogels spelen een grote rol in mijn werk. Ik probeer ze hun eigen verhaal te laten vertellen door houding en de kleur van de glazuren.... "

Iet Harbers begon rond 1970 met een draaischijf, ze werkte er een jaar of 7 mee en vond dat er te weinig uitdaging inzat. Ze versierde de gedraaide potjes met armpjes en beentjes en ging langzaam aan over op handwerk waarbij de draaischijf niet meer gebruik werd. Haar eerste cursus keramiek volgde ze in het Brabantse Vlijmen. In 1972 kwam ze in Silvolde wonen en bekwaamde zich verder in het maken van keramiek. 1983 begon ze met het geven van cursussen, iets wat ze anno 2022 nog steeds met veel plezier doet. De cursisten maken sier- en gebruiksvoorwerpen van witte chamotteklei die ze vormen met hun handen. Daarna volgt het glazuren en het bakken in de oven. 
Het vervaardigen van handgevormd keramiek is een proces met veel verrassingen. Laat de klei zich door de maker nog wel leiden, anders is dat bij het glazuren en het stoken van het werkstuk. Er worden verschillende stooktechnieken gebruikt, zoals electrisch, raku en nakedraku. Bij raku en nakedraku wordt meestal grove klei gebruikt. Het raku stoken, een techniek waarbij het keramiek op een temperatuur van duizend graden wordt gestookt, levert de meeste verrassingen op. De glazuren laten zich in dit proces niet sturen. Het is altijd een verrassing.

 


In de oude kerk in Etten wordt op zondag 24 april 2022 de expositie met werk van Keramiekgroep Iet Harbers geopend. Naast keramisch werk zijn er schilderijen en houtsnijwerk te zien. 

100 jarig bestaan Silvolds Belang in 2019

Het thema “Overbrugging en Verbinding“ heeft verschillende (oud) Silvoldenaren; Jan Buiting, Marion van Groningen, Iet Harbers, Casper ter Heerdt, Egbert Hermsen, Evelien Jorna, Rick Kup en Tatum Kempers, Annelie Kunst, Helma Terhorst, Peter Colstee, Simon Schutter, aangespoord om hieraan een kunstzinnige uiting te geven.

2019 verbinding overbrugging

 

1995 Kunstwerk: "De raad van Wisch"
Ter gelegenheid van de ver- en nieuwbouw van het gemeentehuis aangeboden door de Raad van Wisch voor de raadszaal.

 


 "Ons Pakhuus" is in het bezit gekomen van een prachtig kunstwerk genaamd "De Raad van Wisch" en vervaardigd door onze Silvoldse kunstenares mevrouw Iet Harbers. Dit kunstwerk werd in juli 1995 aangeboden aan de collegevoorzitter en tevens burgemeester H. Pannekoek ter gelegenheid van de verbouwing van het gemeentehuis van Wisch.Bij verhuizing van de gemeente Wisch naar de gemeente Oude IJsselstreek werd het kunstwerk in een depot opgeslagen. Mevrouw Harbers heeft navraag gedaan over haar kunstwerk en stelde het zeer op prijs dat haar werk toch weer geëxposeerd zou worden. De gemeente stond daar positief tegenover. Het kunstwerk was beschadigd en is derhalve gerestaureerd. Het leek mevrouw Harbers een goed idee om haar kunstwerk, in overleg met de gemeente, in "Ons Pakhuus" een mooie plek te geven. En zo geschiedde. Het prachtige werk wordt geëxposeerd in de mooi entree van "Ons Pakhuus". Het bestuur van Stichting "Ons Pakhuus" is mevrouw Harbers daar zeer erkentelijk voor.

 


Bij de overdracht in 2013 aan "Ons Pakhuus"

 


De lengte van dagen is niet gehaald. bij de omzetting van de gemeente Wisch in de gemeente Oude IJsselstreek is het beeld in depot gekomen en vanaf 2013 is het tentoongesteld in "Het Pakhuis".

 


6 juli 1995 toespraak de heer Hoes bij de aanbieding van het kunstwerk.

 


Krantenartikel: Bron niet te achterhalen.

 

 

SilvoldePediA
Ulftseweg 26
7064 BD Silvolde
tel. 0315-342600 of 06-2300 3204
E-mail: robbiew52@gmail.com