Architect Jan Freriks

Jan Freriks

Foto: Charlotte Wolters

Markt 22, 7064 AZ Silvolde
T 06 50 26 82 21
www.janfreriksarchitect.nl

Door: Robbie Wolters

Jan Freriks is vormgever van interieurs en gebouwen. Als architect/interieurarchitect voert Jan opdrachten uit over bijna de gehele linie van bouwen op het gebied van wonen, werken en recreëren. Van klein particulier tot middelgroot utilitair.

Hij is geboren in Breedenbroek. Na de lagere school ging hij naar de ambachtschool en volgde de opleiding meubelen en timmeren.

Jan werkte vijf jaar in de bouw als timmerman en studeerde in de avonduren HBO Bouwkunde in Arnhem. Vanaf zijn 16e wilde hij architect worden.

Tot zijn 32e jaar werkte hij bij drie verschillende architecten als bouwkundig tekenaar .Zijn laatste werkgever was een interieurarchitect. Deze leerde Jan om van binnen naar buiten te denken. Je ontwerpt eerst het interieur en dan de buitenkant erom heen.

Architect is een beschermde universitaire titel , je kunt de titel ook krijgen door aantoonbaar werk, Jan kreeg de titel door zijn ruime ervaring en het indienen van zijn portfolio

Architect geeft wel titelbescherming, maar geen beroepsbescherming.

In 1982 raakte hij werkeloos door de crisis in de bouw. Hij zat 2 maanden thuis en besloot voor zichzelf te beginnen. Via acquisitie kwamen de eerste opdrachten binnen. Het bedrijf groeide flink en al snel had hij drie personeelsleden.

In 1992 een eenmanszaak met stagiaires.

Jan hield kantoor aan huis. 5 jaar in Varsselder , 10 jaar in Ulft en 10 jaar in Terborg. De laatste jaren (vanaf 65 jaar) is zijn kantoor gevestigd in het Creatieplein in Silvolde.

Hans van den Hurk benaderde Jan in 2013 om naar Silvolde te verkassen. Jan mocht het drie maanden op proef proberen in het Creatieplein en het bevalt hem er prima. Gemoedelijk , geen concurrentie, leuke opdrachten en een goed gesprek. Het mooiste aan zijn werk vindt Jan dan ook het persoonlijk contact met mensen voor kleine opdrachten

Omvangrijke opdrachten waren een school in Zutphen en interieurs voor de bedrijven Kaak en Instromet. Jan was betrokken bij de ontwikkeling van appartementen op het terrein van het oude Wilhelmina ziekenhuis in Doetinchem.

In 2011 ontwierp hij de mobiele beursstand LLODIN. Er was belangstelling van het bedrijfsleven, maar door de crisistijd leverde het weinig opdrachten op.

Een hobby van Jan is het schrijven en regisseren van theaterstukken, ook speelt hij zelf toneel. Hij schrijft o.a. voor het openluchtspel in Sinderen en voor theatergroep Spot in Doetinchem.

Hij voetbalt bij G.W.V.V. in Varsselder Veldhunten en tennist bij de Paasberg.

Als hij het nog eens over mocht doen had hij waarschijnlijk voor internist of chirurg gekozen.

10-02-2018

==

Jan Freriks schreef de tekst en had de regie van het openluchtspel Rimpelingen in Sinderen dat opgevoerd werd door toneelgezelschap 't Buurtschap.

27 juni 2018 

==

Jan Freriks schreef de tekst voor de voorstelling Dorp die gespeeld werd door het Achterhoeks theatergezelschap Spot in de DRU cultuurfabriek. Jan speelde de hoofdrol van Willem.

26 oktober 2018

==

 

 

 

back top

SilvoldePediA
Ulftseweg 26
7064 BD Silvolde
tel. 0315-342600 of 06-2300 3204
E-mail: robbiew52@gmail.com