Jan Mellee

foto:  Ronald Falke
door: Robbie Wolters

Jan Mellee is in Ulft geboren en ging na zijn trouwen met Diny Navis aan de Kwartelstraat in Silvolde wonen. Later verhuisden ze naar de Berkenlaan 152.

De vader van Jan had muziek als hobby en bracht hem de grondbeginselen bij. Op zijn achtste ging Jan mee naar de Harmonie Terborgh. Nu is hij er voorzitter van.
Jan ging naar de openbare lagere school in Silvolde, omdat hij van huis uit protestant was en de katholieke school in Ulft geen optie was. Bij de viering van het Sinterklaasfeest in zaal Wensink aan de Markt speelden meester Heeringa viool en Jan op zijn negende jaar trompet. Jan bezocht vervolgens de middelbare landbouwschool in Winterswijk en in zijn vrije tijd nam hij muziekles op de muziekschool in Doetinchem.

In 1966 begon hij zijn loopbaan op het laboratorium van AKZO in Deventer en hij werd later overgeplaatst naar AKZO in Emmerich. Hij volgde in de avonduren het muzieklyceum in de Weversstraat in Arnhem.
In 1980 werd Jan overgeplaatst naar AKZO Arnhem. Die baan was niet meer te combineren met zijn werkzaamheden in de muziek. Hij had 50 leerlingen en speelde in een band. Daarom begon hij als zelfstandige in de muziek.

In de zeventiger jaren speelde Jan samen met Willy Ebbers, Ger Bongers en Wil Holthausen in zijn eerste band, de Topfighters. Daarna volgden de orkesten Lemon Five, Take it easy en Liberty.
De handel in muziekinstrumenten floreerde en in 2003 begon Jan met de import van blaasinstrumenten uit China met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Hij bouwde hiervoor een opslagruimte achter zijn huis.

Jan Mellee is nog steeds een bezige bij. Hij geeft les bij verschillende muziekverenigingen, geeft aan circa 20 leerlingen muziekles op blaasinstrumenten, is dirigent bij meerdere leerlingorkesten en verkoopt en repareert nieuwe en gebruikte blaasinstrumenten.

Samen met Hennie Raben treedt hij al jaren op onder de naam Het Bendje. Muziek en tekst wordt veelal zelf geschreven en vaak gaat het over dagelijkse dingen. Over de elektrische fiets schreven ze het nummer ‘Traej um an’, over de trein ‘At te lup’, over de Achterhoek verscheen ‘Op de fiets’, voor het vakantieadres maakten ze ‘Tirolerhof’ en toen een kip bij buurman Heister een muis gevangen had kwam ‘Kip met moes’ op de markt. De mooiste instrumenten vindt hij de trompetten van de firma Bach, de saxofoons van de firma Selmer en de zilveren fluit van het merk Yamaha nummer 411.

Jan geniet van zijn kleinkinderen en vindt het mooi dat zijn kleindochter klarinet speelt. Hij trekt er graag met caravan en fiets op uit.

Silvolde heeft mede door de verenigingen een hechte gemeenschap en een goed winkelbestand.
Als hij nog iets mocht veranderen in Silvolde ging hij snelheidsremmende maatregelen voor de Berkenlaan bedenken en handhaven.

22-08-2018

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com