Jan Mellée en Henny Raben

't Bendje

Jan Mellée (links) en Hennie Raben. Foto: Roel Kleinpenning

Bron: Oude IJsselstreek Vizier, 26 september 2019 door Marcel van Berkum

Muzikaal duo 't Bendje stopt na 25 jaar

GENDRINGEN – Wie kent ze niet? Op kermis, bruiloft of buurtfeest waren ze afgelopen decennia vaak te horen. Binnenkort stopt 't Bendje ermee. Hennie Raben en Jan Melleé vinden het mooi geweest. Heel mooi! 25 jaar is een fraaie mijlpaal. Op 17 november 2019 is er een feestelijk afscheidsoptreden in zaal Koenders in Breedenbroek.

Een directe aanleiding is er niet echt. De heren voelen zich lichamelijk nog prima. Nog wel en daarom willen ze meer van hun vrije tijd genieten. Al die jaren hebben ze tientallen keren per jaar opgetreden. Dat heeft ontegenzeggelijk invloed op hun gezinsleven gehad, maar ze deden het elke keer weer met veel plezier.

Jan Melleé is geboren in Ulft en kreeg de muziek van huis uit mee. Hij speelde in de harmonie en blaasinstrumenten zijn altijd zijn passie gebleven. Al op jonge leeftijd speelde hij in bandjes zoals Lemon Five. Het laatst in Sound Selection. In die formatie ontmoette hij Hennie Raben. De Gendringenaar is autodidact maar de muziek is van jongs af zijn passie. Hij begon met mondharmonica en harmonica (trekzak). Later kwam daar het keyboard bij. In Sound Selection bleek het persoonlijk en muzikaal prima te klikken tussen de heren. Na enkele jaren besloten ze dan ook om allebei uit de band te stappen en als duo verder te gaan. Dat was dus in 1994. "In een band is altijd veel verloop en kloterij", volgens de 70-jarige Jan Melleé, die al tientallen jaren in Silvolde woont. "Wij tweeën hebben zelfs nog nooit woorden gehad."

Wie veel optreedt kan veel verhalen. Soms vrolijk, soms triest. Hennie vertelt een ervaring: "We speelden op een verjaardagsfeest van iemand en kregen twee dagen later telefoon van de familie dat die persoon was overleden en of we ook na de begrafenis wilden optreden."

Naast 't Bendje hadden de heren altijd hun werk. Hennie Raben was modelmaker bij Agterhof totdat de 66-jarige Gendringenaar enkele jaren geleden met pensioen kon. Jan Melleé geeft al decennia als zzp'er les op blaasinstrumenten aan particulieren en verenigingen. Ook repareert hij instrumenten, "Ik ben de laatste tijd wel aan het afbouwen." Hennie is ook nog dirigent van het koor Szinderende Smart en Jan blaast nog zijn partij mee in Harmonie Terborgh. De heren en de gezinnen zijn vrienden geworden en soms gaan ze samen op vakantie.

Toetsenist Hennie pakt de speellijst erbij en telt 31 eigen nummers van 't Bendje. Het geeft aan dat het duo meer was dan een coverbandje. Tekst en muziek ontstonden in innige samenwerking. Altijd in dialect en altijd over een actueel onderwerp. "In de oefenruimte hebben we wat afgelachen tijdens het schrijven." Over de e-bike schreven ze 'Traej um an' en over de trein 'At te lup'.

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com