Jan Steverink

Imkersvereniging de Grensstreek

Foto: Henk van Raaij
Bron: De Ulftse Krant 17 mei 2021

"Als alle insecten weg zijn is het met de mens ook afgelopen"

Bijen en andere insecten zijn maar klein. Toch zijn ze van groot belang voor alles wat er groeit en bloeit, tot en met de mens aan toe. Heel veel bijensoorten worden al jarenlang in hun voortbestaan bedreigd, maar gelukkig gaat het langzaam maar zeker de goede kant op. Daar proberen ze bij imkersvereniging De Grensstreek een steentje aan bij te dragen, óók door te pleiten voor een bloem- en kleurrijke omgeving. De vraag hoe belangrijk insecten zijn, wordt door voorzitter Jan Steverink van imkersvereniging De Grensstreek ondubbelzinnig beantwoord: ”Heel belangrijk. Als alle insecten weg zijn, is het met de mens ook afgelopen.” Wat dat betreft is het goed nieuws dat de neergang in het aantal bijen van een paar jaar geleden inmiddels een halt is toegeroepen, zo leerde dit voorjaar ook de vierde Nationale Bijentelling. Het zal de imkers van De Grensstreek als muziek in de oren klinken. Hun vereniging (voorheen ’Dinxperlo-Gendringen en omstreken’ geheten) beheert sinds 2016 op Engbergen een bijenstal.
Een langgekoesterde wens ging daarmee in vervulling voor de club die twintig jaar geleden ontstond toen de imkersverenigingen uit Dinxperlo en Gendringen fuseerden. ”We hadden al een bijenstal bij de rotonde van Dinxperlo naar De Heurne,” vertelt Steverink. ”Ons ideaalbeeld was om er ook in Gendringen eentje te krijgen. Want voor liefhebbers is het gewoon niet altijd mogelijk om een eigen bijenkast te houden, in een woonwijk bijvoorbeeld.
” Bij de herinrichting van het gebied rond Engbergen bleek er tegenover de ingang van speeltuin en restaurant Engbergen aan de Bosweg in Voorst een plek gecreëerd te kunnen worden. Steverink: ”Die kans hebben we met beide handen aangegrepen.” Een mooie samenwerking is er de afgelopen jaren tussen Bijenstal Engbergen en de buren, dokter Van Bon en - sinds diens overlijden - zijn dochter Els van Bon. ”Uiteindelijk is het de bedoeling dat er op hun terrein, achter de bijenstal, een belevingstuin komt. Op momenten dat er imkers aan het werk zijn, wordt die ook voor het publiek toegankelijk. Maar het gaat naar verwachting nog wel een paar jaar duren voordat dit helemaal 100 procent is zoals we het willen.” Onmisbaar ’De bij is klein, maar superbelangrijk voor mens én natuur. Ze zijn onmisbaar voor het verspreiden van en groeien’, zoals de stichting Natuurmonumenten het verwoordt. Maar andersom zijn bijen om te kunnen overleven ook afhankelijk van een ’groene’ omgeving - al hoeft die volgens Steverink juist niet létterlijk overal groen te zijn. ”Want tegenwoordig zien veel weilanden er wel mooi donkergroen uit, maar er zijn bijna geen bloeiende bloemen meer te vinden. Omdat Engels raaigras goed is voor de melkproductie van koeien. Maar weilanden die geel zien van de paardenbloemen zijn er nog maar weinig. Gelukkig komt dat de laatste jaren wel wat terug.” Een grote biodiversiteit is immers ook voor bijen noodzakelijk. Niet voor niets sloot imkersvereniging De Grensstreek zich (in april) aan bij de Landelijke Zaaidag, waarop onder anderen particulieren, gemeenten en agrariërs werden opgeroepen om bloemstroken aan te leggen en zo een groot bloemenlint voor bijen te laten ontstaan. Steverink maakt zich namens De Grensstreek ook bij de gemeentes Aalten en Oude IJsselstreek hard voor het inzaaien van akkerranden met de juiste bloemen en planten. ”Daar profiteren alle diersoorten van. Bijen en andere insecten, die op de bloeiende bloemen afkomen, worden weer opgegeten door vogels. Zo is de cyclus gewoon.”
Ook juichen de imkers het toe dat, naast het verbeterde maai[1]beleid van gemeenten, veel tuin[1]eigenaren tegenwoordig meer aandacht besteden aan een natuurlijke en bijenrijke tuin: meer groen en bloemen, minder tegels en een bijenhotel hebben veel tuinen aantrekkelijker gemaakt voor bijen. Steverink: ”We moeten het toch met z’n allen doen. Want het gaat hard met de rode lijst met insecten die anders voorgoed verdwijnen.”

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com