Jean René Luijmes

Dressuur ruiter

foto: Roel Kleinpenning

door Marcel van Berkum voor weekblad Oude IJsselstreek Vizier

Silvolde - Silvoldenaar Jean-René Luijmes bouwt gestaag aan een succesvolle carrière in de dressuursport. Door topresultaten in recente concoursen in Wiesbaden en Aken is hij de top 100 van de FEI wereldranglijst binnen gereden en meteen maar beland op plek 90. Nationaal is hij (nu nog) subtop.

Nederland heeft altijd uitstekende dressuurruiters voortgebracht. In het verleden uiteraard Anky van Grunsven. Tegenwoordig boeken Edward Gal, Hans Peter Minderhoudt en Adelinde Cornelissen internationaal successen. Voor een jongeman uit Silvolde, die niet uit een paardenfamilie komt en de eindjes financieel aan elkaar moet knopen is het niet eenvoudig om een prominente plaats in de dressuurwereld te verwerven.

Toch lukt het de talentvolle Jean-René Luijmes, mede dankzij zijn toppaard Sandreo-zoon Aswin. Hij rijdt in de Grand Prix dressuur sinds 2015 op Aswin, eigendom van Annette Bruil uit Westendorp. "Het paard moet bij je passen", zegt hij.

Paard en ruiter kregen snel een band met elkaar en de prestaties worden alsmaar beter. Vorig jaar maakte hij deel uit van de Nederlandse ploeg, die deelnam aan de Nations Cup in het Engelse Hickstead. Zijn succes blijft niet onopgemerkt en sinds begin dit jaar staan ook KWPN-hengst Grappa van Adelinde Cornelissen en Falcon in Silvolde op stal.
Luijmes rijdt zoveel mogelijk toernooien in Nederland, België en Duitsland."In de dressuursport is het prijzengeld vaak niet hoog. Het gaat om het behalen van punten. Meer punten betekent toegang tot het B-kader van de bond. Ik heb bijna voldoende punten." Hij krijgt dan meer steun van de KNHS in de vorm van bondstraining en financiën.

Fascinatie

De 34-jarige Silvoldenaar is van jongs af gefascineerd door paarden en de paardensport. En dan met name de dressuur. Niet het springen of de vierspan. "De uitdaging is dat het paard doet wat je aangeeft, maar het moet lijken of het paard het uit zichzelf doet." Hij begon natuurlijk op een pony. De paarden werden steeds groter en hij werkte tijdens zijn opleiding in de stal van Gal.

Sylawald

Sinds 1 januari 2014 beheert Luijmes aan de Kapelweg in zijn woonplaats de manege van stichting Sylawald. Hij knapte het gebouw zelf op. Het is zijn trainingsstal en pension voor zo'n 10 paarden. Ook gebruikt de stichting het enkele avonden in de week. Het pand is in 1980 gebouwd en hard aan renovatie toe, wat met name aan het dak duidelijk is te zien. Vanaf 25 juni wordt onder meer de asbest dakbedekking vervangen.
Zet Jean-René Luijmes Silvolde op de kaart in de dressuursport? Het lijkt er serieus op. Meer sponsoring is welkom. Dan hoeft hij niet voor elke wedstrijd vervoer te lenen(!)...

Meer informatie:

facebook.com/jeanrene.luijmes

28 juni 2018

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com