Jeroen Schwartz

Oud Silvoldenaar

Foto; onbekend uit artikel Oude IJsselstreek Vizier

door Marcel van Berkum voor Oost Gelders Vizier  09-01-2019

Oud-Silvoldenaar in DWDD

"In Lochem word ik wel eens herkend, De Lochemmers zijn trots en de winkel heeft er profijt van", zegt Jeroen Schwartz. De oud-Silvoldenaar is sinds enkele maanden op tv te zien in het boekenpanel van De Wereld Draait Door. Hij is boekverkoper bij boekhandel Lovink in Lochem.

SILVOLDE - In de rubriek 'Uitgevlogen' portretteren we oud-inwoners van de gemeente Oude IJsselstreek, die elders opvallend bezig zijn. Jeroen Schwartz bijvoorbeeld. Hij groeide op aan de Lichtenbergseweg in Silvolde. Op het Isala wist hij al dat hij journalist wilde worden. Het was een combinatie van interesse in de Nederlandse taal en nieuwsgierigheid. Jeroen was een talentvol voetballer bij Sportclub Silvolde. De muziek, en met name de punkscene, trok. Hij speelde in een bandje. "Maar dat was niet al te best." In zaal Pan organiseerde hij wel eens een punkavond en hij schreef over muziek.

Opleiding

Een logische volgende stap in de opleiding was de School voor de Journalistiek in Zwolle, waar hij ook ging wonen. Hij verkaste naar Dortmund voor een stageperiode en daarna naar Doetinchem en Nijmegen, omdat hij aan de slag ging op de redactie Kunst en Cultuur van De Gelderlander. Daarnaast had hij regelmatig commerciële opdrachten als tekstschrijver, ook uit deze regio, onder meer voor Wonion in Ulft. "Als het op mijn pad komt, doe ik dat nog steeds, maar ik ben niet actief op zoek naar opdrachten."

Uitgelezen plek

"Ik heb ook tien jaar onbevoegd voor de klas gestaan." De 40-jarige geboren Silvoldenaar gaf Nederlandse les op een mbo-school in Boxtel. Dat deed hij tot vorig jaar zomer. Toen meldde een vriendin dat boekhandel Lovink een medewerker zocht. Jeroen hapte meteen toe. Hij voelt het nog steeds als een gemis dat hij geen Nederlands heeft gestudeerd en voor iemand, die gek is op taal, is een boekhandel een uitgelezen plek.

Intensief

De Lochemse boekhandel heeft landelijk een uitstekende naam en dat Lovink werd benaderd voor de Wereld Draait Door was niet onlogisch. "Er ligt een contract voor twee seizoenen en 12 afleveringen. Het is intensief. Je moet natuurlijk veel lezen en er is bijna dagelijks contact met mede-panelleden en de programmaredactie."

Jeroen werkt drie dagen van de week in Lochem. Hij woont antikraak in Utrecht, maar verblijft vaak in Deventer bij een vriendin. Het verkort de reistijd. Hij voelt zich als een vis in het water met zijn neus in de boeken, maar ook het schrijven blijft trekken en hij droomt ervan om ooit nog eens mooie reportages te maken.

Achterhoek

Jeroen Schwartz groeide op in Silvolde en houdt zeker binding met zijn geboortegrond. Hij bezoekt nog regelmatig familie en verklaart: "Ik blijf een Achterhoeker. Lochem is ook Achterhoek, maar in dit deel is mijn gevoel anders, merk ik als ik weer eens terug ben."

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com