Foto: Ronald Falke
Bron: MONUMENTENKRANT 2019 DE ULFTSE KRANT
John Bakker makelaar in Silvolde vertelt.
Van misdienaar tot eigenaar.
Op Open Monumentendag 2019 is de voormalige H. Georgiuskerk in Terborg geopend voor een hapje en een drankje. Ook zijn er twee tentoonstellingen: een van foto’s van de Terborgse fotograaf Guido Pelgrim en van de Groningse kunstschilder Jan Hendrik Stuiver, die in de 50’- en 60’er jaren in Terborg woonde en veel Terborgse plekken heeft geschilderd.
Binding: John Bakker is geboren in Terborg en net als zijn broer en zussen gedoopt in de rooms-katholieke H. Georgiuskerk, twee zussen en broer zijn er getrouwd, zijn ouders zijn vanuit die kerk begraven en hij was er als kind drie jaar misdienaar. Dus hij heeft veel Terborgenaren helpen begeleiden naar rouw of trouw. Kortom, zijn emotionele binding met Terborg én de kerk is groot. Gecombineerd met zijn beroep (makelaar) een uitstekende reden om de kerk te kopen. Het project noemt hij Provocationem en dat is Latijns voor ‘uitdaging’ (en niet ‘provocatie’). In 2013 was de laatste kerkdienst en in 2018 werd de kerk aan de eredienst onttrokken. De kerk was in 1914 als waterstaatskerk, naar een ontwerp van Jan Stuijt, tegen een bestaande toren uit 1877 gebouwd.
Makelaar: 27 Jaar geleden nam hij de makelaardij (Rijnlandhaven) van de heer Hakvoort over. Een jaar of zes eerder was hij er al komen werken voor alle werkzaamheden: van stofzuigen, koffie zetten en foto’s maken groeide hij er langzaam in tot het serieuze werk als onder andere bezichtigingen verzorgen. Van meet af aan was hij eigen baas want hij ’moest zijn eigen broek ophouden’. Hij was pas 28 toen.
Werkgroep: Zes jaar geleden vormden John, zijn zus Els, architect Jan Renskers, aannemer Freddie Jansen en begrafenisondernemer Herman Tomesen een werkgroep om een goede bestemming voor de kerk te zoeken. Aanvankelijk was het idee er een glazen kubus in te bouwen. Gaandeweg kwamen veel ideeën voorbij. John had al eerder een kerk gekocht (en verkocht), namelijk de Augustinuskerk in Gaanderen. Daardoor kende het bisdom hem al. De beste oplossing was als hij de kerk zelf zou kopen, hij zag het zoals gezegd als een uitdaging. Met zijn tienduizendpoot Janneke op kantoor erbij zag hij het wel zitten.
55 kerkbanken De dag na kerst 2018 begonnen John en zijn broer Nico de 55 kerkbanken eruit te halen. Tien mannen van Arti Sacrum - gemiddelde leeftijd boven de 70 - hadden de schroeven al losgedraaid. Janneke maakte alle flyers e.d. voor het koor en ze hadden altijd gezegd: ’Als we eens wat terug kunnen doen…’ Johns broer, een neef, een vriend en niet te vergeten Ali - hij kent hem al 30 jaar - hebben ontzettend veel werk verzet. En ongeveer 12 mensen van buiten (timmerman, elektricien enz.). Els heeft wel 688 eieren gebakken (het was winter). En zelf maakte John ook lange dagen.
Van kerst tot Pasen Vier maanden later was het klaar, de dag na Pasen. En dat moest ook want toen kwam de tentoonstelling voor ’Terborg 600 jaar Stad’ er al in. Voordeel van die expositie was dat meteen al veel mensen zouden komen en het resultaat konden zien. Tussen Pasen en Pinksteren kwamen er bijna 3000 bezoekers! En zonder uitzondering vindt iedereen het resultaat tot nu toe prachtig. Dat is toch wel een cadeautje.
Terras Jan Renskers bedacht het terras met de ramen en deur aan de achterkant, dat was een gouden greep. Daar heb je prachtig uitzicht op het kasteel en het Gravenpad. Om het terras te maken moesten 40 vrachtwagens grond wor
den gestort. Janneke bedacht de ‘open constructie’ van de toiletten, en de kazuifelkast als bar. De eenvoud van het gebouw is benut, geen toeters en bellen, de elementen die een te zware stempel drukken op het katholieke geloof, zijn weggehaald.
Vijfennegentig procent klaar: De werkzaamheden zijn voor 95% klaar. Geluidsisolatie moet nog, de akoestiek moet verbeteren, de voordeur moet geschuurd en gelakt en er komen nog zonnepanelen op de fietsberging, want het moet zo duurzaam mogelijk. Zo is alle verlichting op led en is de gasverwarming vervangen door infrarood. De elektrische installatie die erg verouderd was, is vervangen. De klok functioneert sinds die tijd nog niet helemaal goed, dat moet nog aangepast worden want bij een overlijden moet iemand uitgeluid kunnen worden. Het onderhoud zal behoorlijk zijn maar de rapporten van Monumentenwacht zijn positief; er is altijd veel aandacht geweest voor het onderhoud van de kerk mede dankzij Freddie Jansen die elke spijker kent.
Exploitant John: hoopt een exploitant te vinden (zijn vrouw Ada hoopt dat dat snel zal zijn…), hij of zij huurt dan het hele gebouw. Die persoon zal een binding met of feeling voor Terborg moeten hebben. Tot die tijd doet John het samen met De Roode Leeuw, de expositie, een verjaardagsfeest en de eerste afscheidsdienst zijn er al geweest. Alles kan, in overleg: een feest, concert, fashion, receptie, tentoonstelling of huwelijk. Geen kerkdiensten, wel herinneringsbijeenkomsten bij rouw. De overledene kan dan opgebaard worden in de Mariakapel. John heeft afgesproken dat de kapel zeker 10 jaar open blijft. Alles mag, zelfs detailhandel, alleen niet wonen. Zijn eigen voorwaarden zijn dat het niveau moet hebben en stijl en liefst anders dan anders. Het zal geen concurrentie op de horeca in Terborg zijn maar een toevoeging.
Bijzonder: De kerk heeft enkele bijzonderheden. De toren uit 1877 was een cadeau van de parochianen aan pastoor Herfkens die toen 25 jaar in dienst was; zelf schonk hij toen nieuwe klokken. In 1901, bij zijn 60-jarig priesterfeest, schonk de parochie een nieuwe doopvont. De bijbehorende ’cloche’ is gemaakt door de Terborgse kopersmid Meulenbeek. Helaas past dit niet zo in de huidige opzet maar John bewaart hem goed. Op termijn wil hij daar iets mee verzinnen, hij heeft ook nog een tiental kazuifels. De mooie glasin-loodramen dateren uit 1891, helaas is de glazenier onbekend. In de Tweede Wereldoorlog veroorzaakten twee raketten veel schade. In 1977 is de kerk gerenoveerd.