Foto: Roel Kleinpenning
Bron: Oude IJsselstreek Vizier wo 25 dec 2019, door Nick Moritz
Joke Bakker biedt troost in kleden
Silvolde - Iets belangeloos weggeven geeft voldoening. Het is een kunst die in onze tijd misschien niet meer zo in zwang is. Wel bij Joke Bakker. Zij maakt troostkleden en doet dat pro deo. "Geven zonder iets terug te verwachten is kostbaar. Ik wil graag dat deze mogelijke troost voor iedereen bereikbaar is."
Tot vijf jaar geleden had Joke Bakker aan de Ulftseweg een praktijk voor psychotherapie. Die was bekend onder de naam De Bonte Vos. "Die naam blijft", vertelt Bakker. "Vos is mijn meisjesnaam en dat staat voor de vlinder, niet voor het roofdier. Zelf ben ik nogal een bonte persoonlijkheid, ik heb al heel wat ondernomen in het leven. Zo is die naam geboren."
Het paste dus ook wel bij Bakker dat zij enkele jaren geleden zogenaamde patchwork dekens ging maken uit bonte verzamelingen lapjes. "De eerste was voor de negentigste verjaardag van mijn schoonvader. Hij raakte zo verknocht aan de deken dat hij er later in gecremeerd wilde worden. Dat is dus ook gebeurd, hij is 97 geworden. Inmiddels had ik meer van die dekens gemaakt en zo ontstond ook het idee om een troostkleed voor mijn schoonvader te maken. Daarvoor hebben we de restjes stof vervangen door stof waarop foto's waren geprint. Dat eerste troostkleed lag bij mijn schoonvader over de kist en dat kleed bewaren we goed."
Het idee voor een troostkleed sloeg aan en eind vorig jaar heeft Bakker een stichting in het leven geroepen om voor meer mensen kleden te kunnen maken. "Om te beginnen heb ik een professionele printer aangeschaft, een gebruikte hoor. De fabrikant heeft hem speciaal voor mij afgesteld. Ik kan foto's mooi gedetailleerd en kleurecht op stof afdrukken. Daarna worden de lapjes gefixeerd zodat de kleden ook veilig gewassen kunnen worden, ze moeten tenslotte echt voor gebruik geschikt zijn."
Troostkleden kunnen worden gemaakt voor jonge kinderen die een naaste hebben verloren of voor een zieke die met een troostkleed mooie herinneringen dichtbij heeft. Het proces van totstandkoming wordt ook als zeer heilzaam en troostrijk ervaren. "Het begint er mee dat de mensen die zo'n kleed willen hebben foto's gaan uitzoeken. Dan komen al veel herinneringen boven. Wanneer ik alle fotolapjes voor een kleed klaar heb, komen de familieleden bij elkaar om ze een goede rangschikking te geven. Dat gebeurt bij mij in het atelier en dan zie je hoe de mensen herinneringen ophalen, lachen en huilen, ook dat helpt bij de emotionele verwerking."
"In het afgelopen jaar heb ik een aantal troostkleden gemaakt en met liefde aan de mensen gegeven. De voldoening, de blijdschap en het contact met de mensen is onbetaalbaar. Het is alleen onmogelijk dit eindeloos op eigen kosten te blijven doen en de stichting is dus niet voor niets opgericht. Er is alle vertrouwen dat er steun komt en dat ik dit fantastische werk kan blijven doen."
www.debontevos.nl