jongerencentrum 0315

Benny Vonk (links) en Milton van Rijn beginnen samen 0315jongerencentrum. (foto: Roel Kleinpenning)

Samenwerking in jongerenopvang

2 mrt 2021 door Marcel van Berkum voor Oude IJsselstreek Vizier

Silvolde/Ulft - Benny Vonk in Silvolde en Milton van Rijn in Ulft zijn al jaren bezig met de opvang van jongeren met sport als basis. Benny met Streetball Lichtenberg en Milton met Mills Gym. Contact was er altijd, maar dat overleg wordt flink geïntensiveerd met ondersteuning van en in nauw overleg met de gemeente Oude IJsselstreek. Het initiatief heet 0315Jongerencentrum.

Benny Vonk was van jongs af een fanatiek basketballer. Negen jaar geleden begon hij Streetball Lichtenberg in het gelijknamige wijkcentrum en probeerde anderen enthousiast te maken voor de sport. Benny bleek meer kwaliteiten te hebben dan balvaardigheid. Jongeren kwamen er voor de sport, maar ook met hun problemen. Het werd tevens een opvang voor zogenaamde risicojongeren. Vonk wordt geaccepteerd, omdat hij geen afstand neemt, maar midden in de groep staat en het gesprek aangaat. Maar het blijft niet bij praten. De Silvoldenaar onderneemt initiatieven om de jeugd bezig te houden, verantwoordelijkheid te geven en een weg te wijzen. “De beste jongerenwerkers zijn jongeren.”

“De beste jongerenwerkers zijn jongeren”

Ongeveer op hetzelfde moment begon Milton van Rijn Mills Gym. In zijn Ulftse sportschool is de basis niet basketbal, maar contactsport. Milton groeide op in Arnhem-Zuid en via het jongerenwerk kwam hij in de Achterhoek terecht. In Doetinchem was hij straathoekwerker en nog steeds benadert hij jeugd op straat. Gewoon om een praatje te maken, waarbij de focus ligt op het opbouwen van zelfvertrouwen. ‘Beter sporten dan hangen’, is zijn motto. De inspanningen blijven niet onopgemerkt. Streetball Lichtenberg ontving de sportpromotieprijs en Mills Gym de Achterhoek-Kan-Het-Prijs.

0315jongerencentrum

“We hebben de afgelopen jaren regelmatig contact gehad en ervaringen uitgewisseld”, licht Milton toe. “Ulft en Silvolde liggen dichtbij elkaar en we krijgen soms te maken met dezelfde jongens en meisjes. Dat contact willen we nu structureren en intensiveren.” Het nieuwe platform heet 0315jongerencentrum met de locaties 0315jongerencentrum Lichtenberg en 0315 jongerencentrum Mills. Benny vult aan: “Er is in jongerenwerk veel wegbezuinigd, maar uit eerdere contacten kunnen we putten. We hebben een uitgebreid netwerk om door te verwijzen en voor verdere begeleiding.”

Het boeiende initiatief wordt gefaciliteerd door de gemeente en moet volgens de betrokkenen gemeentebreed worden uitgebouwd. Het zou mooi zijn als bijvoorbeeld sportverenigingen en scholen als ketenpartner aansluiten onder de koepel 0315jongerencentrum.

Door de coronamaatregelen hebben beide locaties momenteel te maken met beperkingen in het gebruik en dus de opvang.

Benny Vonk verklaart: “Veel jongeren hebben het zwaar en het drugsgebruik stijgt. We proberen zo goed mogelijk contact te houden met onze doelgroep. Anderzijds hebben we nu wel tijd om 03115jongerencentrum organisatorisch op poten te zetten.”

back top

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com