Joop ten Have

Schildersbenodigheden en Peerken & Leerken

Joop ten Have

Auteur: Robbie Wolters    Foto's: Ronald Falke

De opa van Joop ten Have was Gerhardus Bernardus ten Have, geboren in 1863, schilder en drogist van beroep.

Zijn vader was Gerrit ten Have, geboren op 1 januari1900, schilder en wethouder. Hij was gehuwd met Dien ten Have. Ze kregen vier zoons± Joop (1931), Fons (1933), Frans (1935) en Tonnie (1937).


   


Joop is in 1931 geboren en groeide op in Silvolde. Vader had een schildersbedrijf met circa 30 man (deels Duits) personeel. De verfvoorraad voor het schildersbedrijf was groot en er werd verf verkocht aan particulieren en collega’s. Begin jaren dertig veranderde de wetgeving en werden de personeelsleden veelal zelfstandig. Ze bleven hun benodigdheden kopen bij Gert ten Have. De klanten verder in het land kregen de bestellingen aan het plaatselijke station geleverd. De bestellingen werden met de handkar naar het rangeerterrein van de tram in de Galgenberg gebracht. Hier stonden verschillende wagons om de spullen in te pakken. De locomotief had de bijnaam Bello en staat nu bij Stoomtrein Katwijk Leiden in het museum. Eén van de medewerkers, kan Joop zich nog goed herinneren, was Jan Kokshoorn, die vanuit kamp Rees in Silvolde kwam. Hij was bij Teuntje Arendsen, de stoelenmatter aan de Boterweg, in de kost.

Na de lagere school bezocht Joop de ULO in Silvolde. Hij kreeg er les van meester Laarhoven, die altijd met zijn knokkels op het hoofd van Joop tikte. Dit was natuurlijk pijnlijk en op zekere dag stond Joop op uit de schoolbank en gaf meester Laarhoven een schop. Dat was het einde van de schoolcarrière.
Hij was lid van de kwajongensclub. Na schooltijd was het verzamelpunt bij Wunderink op de markt. Vanuit daar zijn heel wat fruitbomen leeggeroofd.

Na zijn diensttijd in 1953 kwam Joop thuis in de zaak werken. Vertegenwoordiger Jan Wildenbeest nam rond die tijd ontslag en Joop werd vertegenwoordiger voor de Achterhoek, de Liemers en de Betuwe. Hij reisde met de trein en de fiets naar de klanten en leerde het vak snel. Voor vertier gingen ze bij Mieneken Harbers aan de theek zitten en op zondagmorgen waren de kaarten al gedeeld voor de kerk uit was.

 

Op de ULO in Terborg was Corrie Wolters uit Gaanderen al in beeld, Corrie maakte carriere bij de PTT in Gaanderen, daarna in Arnhem en tenslotte in Amsterdam, Joop was soldaat en kwam Corrie weer tegen in Arnhem. In 1957 trouwden ze en woonden in het Terborgseveld. Ze trokken in het Theehuisje dat oorspronkelijk bij de villa van de familie Kunst hoorde.  Het theehuisje staat er nog, het behoort nu aan het huis aan het Terborgse veld, waar Hettema gewoond heeft.  Ze kregen drie kinderen Hans, Bas en Maud. Als er een kind geboren werd timmerde Joop een stukje bij het theehuisje aan. In 1963 verhuisden ze naar de zaak aan de Prins Bernhardstraat. Maatschappelijk zette Corrie zich in voor de Silvoldse gemeenschap, waar ze betrokken raakte bij het Missiethuisfront en Silvolds Belang. In de tachtiger jaren was ze correspondente van de Gelderlander. Joop en Corrie realiseerden samen een seniorenwoning naast de zaak. Kort voor het zestigjarig huwelijksfeest, in 2017, overleed Corrie.

Bron foto: ECAL Doetinchem1957 was ook het jaar waarin Joop de verf-, glas- en behanggroothandel van zijn vader overnam. Zijn broers Fons en Tonnie gingen verder met het schildersbedrijf gebroeders Ten Have. Rond 1980 ging Fons verder met de glashandel aan de Korenweg in Silvolde en Joop met de verf- en behanggroothandel aan de Prins Bernhardstraat. Doordat er voldoende reststukken glas overbleven en er ruiten sneuvelden kwam het idee om in eigen beheer glas in lood te gaan vervaardigen. De groothandel van Lasonder in Arnhem werd overgenomen en de heer Kruininger kwam als vertegenwoordiger in dienst. Joop heeft daar nu nog steeds een goed contact mee. In 2000 werd het bedrijf aan HABECO verkocht en verhuisde naar Doetinchem. Joop bleef er nog enkele jaren werken.


   

  


 

Hans ten Have van de familie ‘Ten Have van de fiets’ was bevriend met broer Frans en kwam regelmatig over de vloer bij familie ‘Ten Have van de verf’. Frans begon een drogisterij en vertrok naar Ruurlo. Hans trok daarna met Joop op. Ze bleven altijd bevriend en brachten samen met het gezin hun vakanties door in Klein Walserthal in Oostenrijk, een ideale plek voor hun hobby bergbeklimmen.
Beiden waren lid van carnavalsvereniging “De Foekepot”

 

De Nöt, alias Joop ten Have, had een jarenlange relatie met carnavalsvereniging “De Foekepot” Het begon in 1965 toen hij tot Prins Silvius VI werd gekozen. Daarna heeft hij enkele jaren deel uitgemaakt van de Raad van Elf.
Vanaf 1971 heeft hij in de bütt van “De Foekepot” gestaan, eerst met Wim Vermeulen, daarna met Harry Hageman en Maurits Bieleveldt, om vervolgens in 1974 alleen verder te gaan als “De Nöt” met creaties als ’n Voetbalsupporter, de Tröteman, de Posbode, de Schilder, de Schutter, Mac O Nöt, Gerrie Rekelman en de Spoarkéal. 
De Dreugen, alias voor Hans ten Have was van 1960 tot 1970 voorzitter van de Foekepot en trad voor het eerst op in 1963.

Joop en Hans bezochten het carnaval in Keulen daar ontdekte Joop dat contrabas en accordeon goed samengingen. Martin Peters had een accordeon en Joop een contrabas. Martin werkte bij zijn broer in de elektrowinkel in Terborg en daar werden o.a. gloeilampen verkocht. Hij kreeg de bijnaam Peerken en Joop, vanuit de link met het schildersbedrijf waar ladders verkocht werden, Leerken.

Duo Peerken en Leerken

     

Jolanda Vermeulen, Joop, Martin en Inge Liebrand.

 

Het duo Peerken en Leerken werd februari 1974 geboren. Hun eerste succes op de Foekepot-bühne was “Plekken veur de Gemeenteraod” dat in de loop der jaren gevolgd werd door veel andere, grotendeels eigen werk. Liedjes als: Vastelaovend, Slankheidskuur, Niks um “t lief, Mens wat zum wi’j gek en Bi’j Oma, werden op tal van carnavalszittingen in de regio gebracht. Zij wonnen in 1980 het Liemers Schlagerfestival dat gepresenteerd werd door Chiel Montagne met het liedje “Loaw toch gin kapsones kriegen”. Daarna werden ze steeds bekender in de regio. Ze traden op voor de ruitervereniging en kregen er een half varken voor. Vanaf dat optreden was er een vaste prijs van 150 gulden. Joop weet nog goed dat de dames van de kerk uit Winterswijk eerst naar het optreden bij Vink in Etten kwamen luisteren. Joop kreeg een brief dat het optreden kon doorgaan als de tekst van een liedje aangepast werd. Dat begon namelijk met ‘Oh God noch an toe, wat een tied alles bloot wa’j ziet’. Volgens de dames moest dat begin Oh Jé worden. Ze vergaten daarbij dat dat de afkorting van Oh Jezus was.

Hier staat het allemaal in en Robbie Wolters mocht erin neuzen.

     

1980 vertrek van de fietsvierdaagse bij familie Ten Have

           

Lou'w wie toch geen kapsones kriegen

 

Vrouw Smits 

Peerken en Leerken : Vrouw Smits wil naar Las Palmas 

met ondertiteling in samenwerking met Jan Geerts en koor Janboel

www.youtube.com/watch?v=x5VZRE78r0w&feature=youtu.be&fbclid=IwAR238UXZt7UUMbDOBLhOvnQvDZvJ0R-0Am1qwCU3HkrI6-4GED9yhzkOcEQ

Fotografie was een van zijn hobby’s en hij was lid van fotoclub De Zoekers. In het clubblad las hij over een fotowedstrijd in Glasgow waarbij glas het onderwerp was. Als glashandelaar moest dat niet zo moeilijk zijn maar tegen de tijd van inleveren was er nog niets. Bij toeval zag hij wat glazen die omgespoeld waren en stonden uit te lekken die moesten het dan maar worden en dat was goed voor een prijs van 175 pond.

Hij was ook groepsleider bij de verkennerij en in die tijd moest de groep een goede daad doen. Dat werd geld inzamelen voor de paters Wolters en Borkus en de zusjes Bosman, die non waren. Corrie nam het van Joop over en met een groepje mensen organiseerde ze het Rimboebal bij de Miggelt, Het was een groot succes. Corrie kreeg in 1986 de legpenning van de gemeente Wisch voor de enorme inzet voor de gemeenschap en in 1993 de orde van de Bergse kei.

Ook was Joop collectant in de R.K. kerk en maakte de tijd mee dat er geen zitplaats meer was en je achter in de kerk moest staan. Pasen, Pinksteren en Kerst waren de uitschieters en een half uur vóór begin zat de kerk dan al vol. Er waren drie kerkdiensten, één op zaterdagavond en twee op zondag. Dat liep terug tot één mis in het weekend met circa 40 bezoekers waarbij het collecteren niet meer loonde. Als de organist, de heer Oostendorp, verhinderd was fungeerde Joop als invaller.

De haan op de kerktoren is verguld door Joop, hij bracht die zelf naar boven, maar vond het niet erg dat de leidekkers het laatste stukje deden en de haan op een soort van glazen knikker monteerden.

Joop woont nu op De Schuylenburgh en heeft het daar goed naar de zin. De contrabas is verruild voor het keyboard en elke dinsdagmiddag speelt hij voor de bewoners. Hij speelt verder op woensdagmorgen bij de r.k. kerkdienst en af en toe op vrijdagmiddag voor de dominee.

Foto: Ronald Falke

                     

Foto: Ronald Falke

Zoon Hans heeft nu een glas-in-lood bedrijf in Huissen.
Zoon Bas woont op Texel en is kleinkunstenaar. Hij schrijft momenteel een boek.
Dochter Maud is altijd in Silvolde blijven wonen en bezoekt Joop dagelijks voor mantelzorg en een bakje koffie.

De kleinzoons van Joop, Marco en Pim Olthuis, voetballen in het eerste elftal van Sportclub Silvolde. In zijn jonge jaren voetbalde Joop ook bij de sportclub. Hij mocht zelfs een keer meespelen bij het eerste elftal. Daar kreeg hij prompt een bal tegen zijn hoofd en had daar nog lang last van. Hij heeft daarna nooit meer in het eerste gespeeld.
September 2018 won Joop de derde prijs in de kennisquiz over Silvolde.

14-10-2018

===============================================================

 

24 juli 2018
Een klassieker uit de Zillewoldse keuken: Moes met Ribbekes van Peerken & Leerken. Dit collecters item is toegevoegd aan het Kenniscentrum Nelles. Met dank aan familie ten Have!

 

Joop ten Have met Jan Geerts korenfestival 2019

Ons 13e korenfestival van zondag 13 oktober 2019 bij zalencentrum Het Onland in Doetinchem, we hadden uitgenodigd Joop ten Have (https://www.crsilvolde.nl/index.php?joop-ten-have). Het verhaal hierachter: Vorig jaar hadden wij een optreden in zorgcentrum De Schuylenburg in Silvolde. Een van de bewoners is Joop en na afloop van ons optreden daar zeiden we tegen Joop dat we op het eerstvolgend optreden bij De Schuylenburgh het lied 'Vrouw Smits wil naor Las Palmas' zouden brengen. Naderhand een bezoek bij Joop aan huis gebracht waar we op verzoek de orkestband van dat lied kregen. Kort geleden waren we weer bij Joop thuis met de uitnodiging om op ons korenfestival te komen zingen, ook Martin Peters was uitgenodigd. Joop en Martin zijn de componisten van het lied 'Vrouw Smits …' en vormden jaren lang het legendarische duo 'Peerken en Leerken'. Martin was afgelopen zondag verhindert maar Joop, gebracht door dochter Maud, zong de sterren van de hemel. Joop heel erg bedankt voor jouw medewerking.

De link naar het filmpje van het optreden.

www.facebook.com/smartlappenkoor.janboel/videos/2487521641310337/?fref=search&__tn__=%2Cd%2CP-R&eid=ARDtFxzJ5tISeVmB7Ks5Rk__x2NAxkAMFdgH5zKIOFsxy5xsEkxg2gGMOzpzwcFiGBGFTYHGBF6SCHPQ

===============================================================

Carnaval in Coronatijd 14 februari 2021
Wat een fantastische avond! Met meer dan 1000 kijkers hebben we online genoten van The Silly Masked Swingo! En ook groot dank aan de oudste Masked Singer, Joop ten Have!

 

 

29 maart 2021

 

 

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com