Bakkerij Jos de Bakker

Jos en Dianne Holthausen

Ulftseweg 60
7064 BE Silvolde
T 0315 340 630
E info@josdebakker.nl
W www.josdebakker.nl

foto:  Ronald Falke
door: Robbie Wolters

 

Jos Holthausen is geboren in Silvolde en groeide op op de hoek Industrieweg/Lichtenbergseweg.

In zijn lagere schooltijd passeerde Jos altijd de bakkerij van Johan Wolters aan de Ulftseweg. Hij had toen al een passie voor eten en bij de bakker kon je gebroken koekjes en deeg snoepen. Als tegenprestatie begon hij met het invetten van bakblikken. Er kwamen gaandeweg karweitjes bij zoals het op de plaat zetten van speculaasjes. Hij volgde de mavo in Silvolde en studeerde verder aan de MTS Bakkersschool in Wageningen met de specialiteit brood en banket. Daarna deed hij in Wageningen de lerarenopleiding voor brood- en banketmeester.

De zoon van Johan Wolters, Theo, deed begin jaren zeventig de bakkersopleiding en Jos was een regelmatige hulp in de bakkerij geworden. In 1979 stortte de oven in en werd er besloten een nieuwe bakkerij annex woonhuis te bouwen aan de Ulftseweg. Er werd tijdelijk gebakken bij familie in Millingen en binnen zes weken was er een noodbakkerij met een Franse oven in het voormalige gebouw van de textielfabriek BéBé aan de Berkenlaan in Silvolde. In 1980 verhuisde de bakkerij naar het nieuwe pand.

In de zomer van 1995 waren Jos en partner Dianne op vakantie in Boedapest en Jos zag in een droom dat bakkerij Wolters te koop stond. Bij thuiskomst bleek dat inderdaad, maar er was al een andere gegadigde bezig om het te kopen. Na onderhandeling werd Jos alsnog eigenaar van het pand en op 28 december 1995 werd Jos de Bakker opgericht. De opening was op 18 januari 1996.
Bij de start van de bakkerij in Silvolde verving Jos de Franse oven, die meer geschikt was voor stokbrood, door een Deense rotatieoven. Het voordeel is een snellere korstvorming waardoor het brood langer vers blijft. Saskia Arendsen kwam kort na de oprichting als bakker in dienst en werkt er nog steeds.

In 2000 stopte bakker Stef Zaal met de bakkerijactiviteiten in Ulft en mede door het plan van de gemeente om veel woningen te bouwen in de directe omgeving nam bakker Jos het bedrijf over. Inmiddels bakt Jos voor twee winkels, vier zorginstellingen van Azora en diverse horecabedrijven. Hij geeft stagiaires de kans en neemt examens af voor de bakkersopleidingen in Doetinchem, Zwolle en Almelo.

Inmiddels is er een tweede oven bij en onlangs is er een nieuwe remrijskast in gebruik genomen. Door deze vernieuwingen kan de bakker ’s morgens wat later beginnen en heeft hij een beter socialer leven. Door de week om 4.00 uur en op zaterdag en voor de feestdagen is dat 1.30 uur.

Het bakken van brood is geen automatisme. Het recept moet steeds aangepast worden. Jaarlijks verschillen de oogsten en de ene zak meel is de andere niet. Verder verschilt de temperatuur van het toegevoegde water in de zomer en de winter. Daar heb je veel ervaring voor nodig. Jos werkt ook met oergranen als spelt en emmertarwe. Favoriet in het assortiment is nu volkoren meergranen brood. Kleine broodjes nemen een groter wordend aandeel in de broodverkoop in. Behalve brood worden er vlaaien en taarten gemaakt. Specialiteit is het saucijzenbroodje. Tip van de bakker: bewaar roggebrood zonder conserveringsmiddelen in de koelkast om schimmelvorming te voorkomen Rond de jaarwisseling bakt Jos de bakker oliebollen volgens een geheim recept en hij verkoopt meer dan Silvolde inwoners heeft.  Hij werkt graag mee aan de repeterende acties zoals de speculaasactie van St. Radboud die bij hem om de twee jaar de speculaas afneemt en de jaarlijkse krentenbollenactie van Excelsior..

Dianne is de drijvende kracht achter de schermen bij Jos de Bakker. Ze werkte 25 jaar in het Slingeland Ziekenhuis op de administratie. In 2008 is ze full time gaan werken voor het bedrijf en verzorgt nu de complete administratie, doet een deel van de bezorgingen en denkt mee over het beleid.

Dianne en Jos wonen graag in Silvolde. Flat coated retriever Esty is hun hobby. Ze vielen met de hond al diverse keren in de prijzen tijdens hondenshows.

Bij de winkel in Silvolde is een klein terras. Jos betreurt het dat de toeristen in de toekomst vóór zijn zaak en het centrum van Silvolde, over het toekomstige fietspad afslaan richting Terborg. De bakker zou graag een stukje van dertig centimeter van de ijzeren plaat achter het podium in het centrum afzagen, zodat de situatie wat overzichtelijker wordt. Hij droomt er wel eens van om een grote geldprijs te winnen waarmee hij een gloednieuwe bakkerij kan bouwen en zelf wat meer vrijheid krijgt om nieuwe recepten te ontwikkelen.

14-07-2018

 

back top

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com