Kapelweg 24 Liebrand

Door John Liebrand:

 

Theodorus Hendrikus (Theo) LIEBRAND

Landbouwer, raadslid gemeente Wisch, Loco burgemeester Silvolde, geboren op 18_05_1877 om 04:00 uur te Binnenheurne. Theodorus is geboren op nummer 249. Getuigen waren Petrus Regt, klerk en Frans Hendrik Johannes Backer, zonder beroep. (gezindte: RK), overleden op 08_02_1961 te Doetinchem op 83_jarige leeftijd,

Theo werd met zijn gezin aangeduid als, eentje van 'de zwarte'. Dit vanwege het zwarte haar wat Theo had. Hij woonde op de boerderij 'Liebrandstede' op de Kapelweg 24 in Sinderen (B587).

Later kocht hij een stuk grond 400 meter verder op de Kapelweg 20 te Silvolde (B460) om daar een boerderij te bouwen in 1898.

 

Deze boerdeij werd ook de 'Liebrand' boerderij genoemd en Theo bedreef daar een gemengd agrarisch boerderij. Zijn kinderen waren uiteraard de eerste jaren te jong om mee te werken en daarom runde hij het bedrijf met dagloners. Theo heeft voor hij boer werd in Anholt (Duitsland) zo'n twaalf jaar gestudeerd voor Priester zonder daarin succesvol te zijn geweest. Omdat zijn passie om voor anderen klaar te staan erg sterk was, werd hij raadslid en later locoburgemeester van Silvolde. Op die manier kon hij zijn medemens toch ten dienste zijn, Hij stond bekend als erg sociaal en streng maar rechtvaardig. Als er bijvoorbeeld iemand tijdens een eerbetoon niet goed in het gelid stond, dan kon de hele gemeente het horen als die persoon een 'standje' kreeg.

Na het overlijden van zijn vader in 1896 heeft Theodorus met zijn moeder en zijn zus Grada op de Kapelweg te Silvoldse buurt gewoond. Zijn moeder is daar in November 1901 overleden. Theo heeft, in het kantoor dat hij in de boerderij op de Kapelweg 20 te Silvolde had, ongelooflijk veel boeken en brieven geschreven.

Veel brieven schreef hij aan de toenmalige Koningin Wilhelmina waarin hij vele politieke kwesties besprak. Hierdoor was hij er heilig van overtuigd dat hij de juiste politieke beslissingen nam.

Volgens de bewoners in 2001, de kleinzonen Theo en Leo, was dit wel een karrevracht vol aan papier, welke later door zoon Bernardus zijn verbrand achter de boerderij.

 

 

Theodorus huwde op 24_jarige leeftijd op 10 oktober 1901 te Wisch met Megchelina Elisabeth BONGERS  (Mechelina), 20 jaar oud, geboren op 26 oktober 1880 te Wisch, (getuige(n) van dit huwelijk zijn, Gerhard Johan Duitshof, (timmerman), Wilhelmus Hendrikus Pothoff, (landbouwer), Johannes Hermanus Kok, (landbouwer) en Herman Radstake (gemeente bode.)

Megchelina overlijdt op 04 mei1952 te Wisch op 71 jarige leeftijd,

 

Theodorus Hendrikus  LIEBRAND  ('de zwarte') met zijn vrouw. 
Landbouwer, raadslid gemeente Wisch, Loco burgemeester Silvolde.

 

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com