Kermis Silvolde 2019

Bron: Foto Henk van Raaij

Guusje Hendriksen uit Silvolde op de bungee-trampoline. Foto: Henk van Raaij

Bron: Gelderse Post Oude IJsselstreek 18 september 2019

SILVOLDE - De teleurstelling was groot in tijdens de kermis in Silvolde, door het ontbreken van de botsauto's op het kermisterrein. Familieomstandigheden van de exploitant lagen ten grondslag aan de afzegging. Voor deze jongedame was dit geen enkel probleem, want de kermis is natuurlijk wel meer dan alleen botsauto's. Guusje Hendriksen uit Silvolde vermaakte zich prima op het lunapark, onder meer verend op de trampoline met de bungee-elastieken. Zo vond toch bijna iedereen er iets van zijn gading. Zo was er op de zondag een prikkelarm uurtje ingelast, speciaal voor bezoekers die moeite hebben met de prikkels door luide muziek en felle lichten.

=====

Oude IJsselstreek vizier 17 jul 2019, door Marcel van Berkum

Kermis Silvolde 2019

Botsende belangen

Geen samenwerking Silvoldse kermis

SILVOLDE - Vorig jaar begin augustus bracht deze krant heuglijk nieuws. De Silvoldse kroegbazen en schutterij Willem Tell hadden elkaar weer gevonden bij de organisatie van kermisactiviteiten. Dit jaar zou de hernieuwde samenwerking gestalte krijgen. Helaas! De standpunten lijken te ver uiteen te liggen.

"Laat ik voorop stellen dat ik het ontzettend jammer vind", zegt Martijn Heister, voorzitter van schuttersvereniging Willem Tell. "Naar mijn mening hebben we er werkelijk alles aan gedaan om weer tot samenwerking te komen, maar we kwamen financieel en organisatorisch niet tot elkaar. Er zijn onoverbrugbare verschillen." Volgens Heister komt dat mede door de verschillende uitgangspunten. "Wij zijn een vereniging, die met vrijwilligers werkt en de tradities in ere wil houden. De andere partij bestaat uit ondernemers." Volgens kroegbazen Erik ter Voert van 't Centrum en Ed Eickhof van 't Molentje was er al jaren bij hen sprake van onvrede over het rendement. In 2014 beëindigden zij de samenwerking en gingen hun eigen feestje vieren. Het concurrerende Kroegenspektakel zag het levenslicht. De schutterij zag wel in dat men moest vernieuwen om de kermis levensvatbaar te houden en de stichting Vrienden van Willem Tell werd opgericht. Dat bleek een goede zet. Bij beide partijen bleef echter de wens om gehoor te geven aan de roep uit het dorp. Vorig jaar leken de geschillen uit de wereld en voorzitter Heister sprak van een win-winsituatie. "Er volgde veel overleg, maar begin dit jaar hebben wij het afgekapt. In het voorgelegde financieel plaatje kon het Kroegenspektakel zich niet vinden", verklaart Heister. "Wij pinnen ons niet vast aan het feest in en om de tent. Kermis op meerdere locaties in het dorp, zoals met carnaval vinden wij een prima idee", vult Femke van Lent voorzitter van de 'Vrienden' aan. "Onze vrijwilligers kunnen dan ook op andere locaties aan de slag."

VerliezerSilvolde het dorp dat altijd zoveel mooie dingen 'samen' kan organiseren met vele enthousiaste vrijwilligers. Oud Silvoldenaren die vaak terugkeren tijdens deze dagen, één grote reünie. Van jongs af aan zijn we opgegroeid met de kermis.
Mijn ouders nog bij Harbers en café Meijer, daarna in de tent waar onze generatie mee opgegroeid is. Eerst als kind zwierf je op de kermis rond met vriendjes want alle ouders waren in de tent, ;op latere leeftijd verhuisde jezelf ook naar de tent. Een prachtige tijd maar wat gaan mijn kinderen dadelijk doen? Waar gaan die kermis vieren?
We hebben het over een update van de muziek en artiesten maar het belangrijkste vind ik dat onze kinderen ook kunnen genieten van deze mooie dagen. Ik hoop daarom dat wij het ook voor elkaar kunnen krijgen om net zoals andere plaatsen wat leukere attracties in het bos te krijgen.
Ongetwijfeld zal iedereen zijn best doen, in de organisatie van een evenement zit ontzettend veel werk. Ik wens alle partijen dan ook wijsheid en succes toe met de organisatie en hoop dat wij nog lang kermis met elkaar kunnen vieren samen met onze kinderen.

"Er is één grote verliezer en dat is het dorp Silvolde." Ed Eickhof vervolgt: "Wij waren verbaasd dat Willem Tell het samenwerkingsoverleg stop zette. Dat zagen we beslist niet aankomen." "Begin dit jaar hebben we geprobeerd het overleg vlot te trekken, maar we kregen geen reactie", aldus Erik ter Voert. "En een onderbouwd financieel plan hebben we nooit gezien", beweert Robert Saalmink, financiële man van het Kroegenspektakel. Volgens de horecaondernemers was het nooit hun plan om de kermis over meerdere plekken te verdelen. "We zijn weer met de schutterij om tafel gaan zitten, omdat vanuit de Silvoldse gemeenschap veel geluiden kwamen dat de opsplitsing jammer was. Voor ons staat het dorpsbelang bovenaan." Dat geldt beslist ook voor Willem Tell, benadrukt Heister.

Kermis is een mooie gelegenheid voor verbroedering, maar dat gebeurt dit jaar niet in Silvolde. Willem Tell organiseert de kermis op de wei. Het Kroegenspektakel is vrijdag en zaterdag in 't Molentje en zondag en maandag in 't Centrum.

1927 Bron: Kermiskrant Silvolde

 

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com