Koen van den Hurk

Tsjernobil als vakantiebestemming

Foto: Roel Kleinpenning

Hieronder volgen 4 artikelen over Koen

27-12-1995 door Berry Keijser

26-01-2019 door Robbie Wolters:

www.silvoldepedia.nl/index.php?a07-koen-van-den-hurk-elena-mostipan

13-02-2019 door Marcel van Berkum 

13-03-2019 door Miriam Szalata

Berry Keijser:

====

Marcel van Berkum: 

Bron: Oude IJsselstreek Vizier 13 februari 2019 

Foto: Roel Kleinpenning

Wat te denken van Tsjernobyl als vakantiebestemming?

Silvolde - Volgens Koen van den Hurk en Elena Mostipan is Tsjernobyl in de Oekraïne een schitterende vakantiebestemming. Ze zagen het met eigen ogen. Hun reisbureau KE Travel helpt je op weg naar een avontuurlijke vakantiebestemming.

Van jongsaf werd Silvoldenaar Koen van den Hurk aangetrokken door Oost-Europa. Hij ging er met zijn ouders op vakantie en in 2006 reisde hij met vrienden met de auto 2500 kilometer naar de Oekraïne. Hij bezocht in Kiev het Tsjernobyl museum. Hij raakte geobsedeerd door het afgesloten rampgebied waar op 26 april 1986 een kernreactor ontplofte. Van een bezoek aan het gebied kwam het niet, omdat zijn gezelschap dat niet zag zitten. Maar de fascinatie werd steeds groter.

Op weg

"Verklaren kan ik het ook niet, maar ik moest terug naar het gebied." In 2015 ging hij weer op weg, maar de reis eindigde in Polen waar hij werd aangereden en zijn auto was total loss. In de nasleep kreeg hij heel veel lichamelijke klachten. Het weerhield hem er niet van om het daaropvolgende jaar weer te gaan. Sindsdien bezocht hij de omgeving diverse keren. Hij kan er enthousiast over vertellen. 'Angst voor de straling weerhoudt nog veel mensen, maar voor een groeiende groep nieuwsgierigen lokt het avontuur. Redenen zijn dan de aanblik van de kerncentrale, de verlaten spookstad Priyat, waar ooit 50.000 mensen woonden en het schitterende landschap, dat zo groot is als Luxemburg en in dertig jaar door de natuur is overgenomen."

Straling

Straling is er hoegenaamd niet, volgens Koen van den Hurk "Reis je twee uur in een vliegtuig, dan krijg je evenveel straling." Je kunt er natuurlijk niet zomaar heen, want het gebied is afgesloten, maar je boekt een tweedaagse excursie en krijgt dan een geigerteller mee. Dat maakt het nog avontuurlijker. Sinds enkele jaren bezoekt de 34-jarige Silvoldenaar in het zuiden van de Oekraïne een kuuroord. Het heeft hem van veel lichamelijke klachten afgeholpen en vriendin Elena Mostipan opgeleverd. Zij verdelen hun tijd tussen Silvolde en Oekraïne. Onlangs besloten ze een reisbureau met specialisatie Tsjernobyl te beginnen.

Ook de media weten Koen inmiddels te vinden. Binnenkort begeleidt hij een Nederlandse cameraploeg voor een documentaire over het gebied.

=======================================================

Miriam Szalata

Bron: Gelderse Post, wo 13 mrt 2019 

Foto: Miriam Szalata

Oekraïens kuuroord en Tsjernobyl reisbestemmingen Koen van den Hurk

SILVOLDE - Een bizarre aanrijding deed Koen van den Hurk een nieuwe richting in zijn leven inslaan. Hij is begonnen met het organiseren van reizen naar Oekraïne. De ontplofte kernreactor van Tsjernobyl en een kuuroord in de Karpaten zijn de reisbestemmingen.

Tot twee maal toe heeft Koen van den Hurk (35) grote pech. De eerste keer is de Silvoldenaar begin twintig en eigenaar van een bandenbedrijf. Als op een dag een autoband bij het oppompen in zijn gezicht ontploft, raakt Koen ernstig gewond. In de jaren daarna blijft hij kwakkelen met zijn gezondheid. Hij verkoopt zijn zaak en gaat als koerier aan de slag, maar houdt last van beperkingen.

Tien jaar later, in 2015, is er een tweede ongeval. Koen wordt in Polen aangereden. Hij staat met zijn auto stil op de weg, als een ander voertuig met honderd kilometer per uur er op inrijdt. "Ik dacht eerst dat ik niks had en ben mensen in andere auto's gaan helpen, die ook betrokken waren geraakt bij het ongeval. Later kwamen bij mij de klachten: een whiplash, en overal pijn. Werken kon ik vanaf dat moment niet meer. Maar ik mocht blij zijn dat ik niet in een rolstoel kwam.''

'Oekraïners zien het als een oorlogsgebied met een onzichtbare vijand'

Door de aanrijding wordt er bij Koen iets in werking gezet: hij móest aan de slag met zijn gezondheidsklachten en met die onrust in zijn hoofd. Bij een vrouw in Eindhoven doet hij EMDR, een vorm van traumatherapie, waar hij heel erg van opknapt. "Ik ging daarna verder met programma's op het gebied van persoonlijke ontwikkeling bij de mastermind academy, waarbij je jezelf doelen moet stellen. Daar kwam ik erachter dat Tsjernobyl mijn doel was. Ik moest naar het gebied van de kernreactor die in 1986 ontploft is.''

Oekraïne was voor hem geen onbekend terrein. Koen heeft er vrienden wonen en kwam er sinds 2006 geregeld. Het was al eerder de bedoeling om naar Tsjernobyl te gaan, maar veel verder dan het museum in Kiev was hij nooit gekomen. Zijn vrienden wilden dat niet.

Onzichtbare vijand

De drang om het gebied van de ontplofte kernreactor te bezoeken wordt onbedwingbaar. Koen gaat, en vertelt dat aan niemand. Hij reist via Kiev naar Tsjernobyl en verblijft er twee dagen samen met anderen uit verschillende delen van Europa. "Terug in de hoofdstad was ik enorm onder de indruk van wat ik gezien heb. Ik had zelfs de oude reactor gezien. Ik heb mijn vader gebeld: kun je hier naar toe komen? Ik heb een vlucht voor hem geboekt en de volgende dag zijn we samen opnieuw naar Tsjernobyl gegaan. Ik wilde mijn gevoelens kunnen delen.''

Was het niet eng? Het beeld dat mensen hebben bij Tsjernobyl is dat van gevaar, weet Koen. "De Oekraïners zien het als een oorlogsgebied met een onzichtbare vijand. Onzichtbaar, want straling kun je niet zien. Als je er een tour naar toe maakt, kom je niet daar waar de straling gevaarlijk is. Het gebied is zo groot als Luxemburg. Je moet weten waar je wel en niet moet zijn.''

Kuuroord

Als Koen bij een volgend reis naar Tsjernobyl de kans krijgt om de controlekamer te bezoeken, laat hij die niet lopen. Ondanks de helse pijnen waar hij op dat moment last van heeft. Na afloop stort hij in. Een Oekraïense vriend regelt een verblijf in het kuuroord in de Karpaten. Er volgt een tijd van massages, baden en drinken van speciaal bronwater. Als Koen zich verdiept in het kuuroord ontdekt hij tot zijn verrassing dat bewoners van Tsjernobyl na de ramp met de reactor het kuuroord bezochten omdat het water de straling zou oplossen. Die link vindt hij heel bijzonder en hij keert nog een paar keer terug naar het kuuroord.

Reisbureau

Bij zijn derde bezoek ontmoet hij Elena, een vrouw uit het zuiden van Oekraïne. Er is direct een klik. Samen broeden ze op toekomstplannen. Zo ontstaat het idee voor een reisbureau met reizen naar Tsjernobyl en naar het kuuroord. Koen, die inmiddels zelf klachtenvrij is: "Omdat ik 'ervaringsdeskundige' ben, kan ik andere mensen in deze kuuroordreis begeleiden. Dat geeft een goed gevoel, omdat veel mensen klachten hebben en niet verder komen dan een pilletje bij de dokter. Natuurlijk kunnen ook andere mensen die geen klachten hebben en een bijzondere vakantie willen, zo'n reis maken.''

Sinds kort is het officieel: onder de naam KE Travel organiseren Koen en Elena groeps- en individuele reizen naar Tsjernobyl en naar het kuuroord. Behalve de website KEtravel.nl opent Koen binnenkort een reisbureaupunt op het Creatieplein in Silvolde.

Hij blijkt nu heel anders terug te kijken op die bizarre aanrijding in 2015. "Ik was toen heel boos, maar nu zie ik het als een cadeautje. Als ik dat ongeluk niet had gehad, dan zou ik doorgemodderd hebben. Meer overleven dan leven, zeg maar. Dus ik ben dankbaar dat het is gebeurd.''

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com