Koos Metselaar

Oud Silvoldenaar

Foto: Leidsch Dagblad

Dinsdag 5 februari 2019 is op 74-jarige leeftijd in zijn woonplaats Hillegom oud-hoofdredacteur Koos Metselaar overleden. Metselaar was eindredacteur bij NRC Handelsblad toen hij in 1983 overstapte naar het Leidsch Dagblad. Na een studie sociologie begon Metselaar zijn loopbaan bij dagblad De Tijd. Toen die krant ophield te bestaan, ging hij in 1974 aan de slag bij NRC Handelsblad.

De in Leiden woonachtige Metselaar trad aan in een roerige periode met steeds terugkerende discussies over een samengaan met Haarlems Dagblad. Die zou na zijn vertrek uiteindelijk in 1990 zijn beslag krijgen. Metselaar was een taalpurist bij uitstek, maar zijn stijl van leidinggeven zorgde voor weerstand. Die leidde er uiteindelijk ook toe dat hij na ruim vijf jaar vertrok en terugkeerde naar NRC Handelsblad. Daar werd hij weer eindredacteur, wat hij tot aan zijn pensionering bleef. Samen met Ewoud Sanders schreef hij daar onder meer het Stijlboek NRC Handelsblad, dat jarenlang fungeerde als richtlijn voor de krant.

Metselaar woonde met echtgenote Maja en hun zoons 24 jaar in Leiden aan het Utrechtse Veer. Zingen was zijn grote hobby en Metselaar maakte lange tijd deel uit van het Toonkunstkoor Leiden. Na een tijd in Silvolde in de Achterhoek verhuisde hij naar Hillegom. Daar sloot hij zich aan bij de Post Rotarianclub. Daar was hij een zeer gewaardeerd lid, zegt secretaris Peter van Doorne. ,,Een hele erudiete man die op bondige wijze een heel eigen kijk op dingen kon geven’’.

De uitvaart van Metselaar is dinsdag 12 februari 2019 in de Lokhorstkerk in Leiden.

 

Bron Leidsch Dagblad  8 februari 2019

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com