Krosse-tweeling

Jaël (links) en Ischa Krosse hoofdrolspelers in het succesverhaal van Sportclub Silvolde stoppen bij het eerste elftal. (foto: Ron Berendsen)

 

Bron: Oude IJsselstreek Vizier 19 augustus 2020

 

 

Tweeling Krosse stopt bij Silvolde 1

Bron: Oude IJsselstreek Vizier wo 22 jan 2020, door Marcel van Berkum.

SILVOLDE – Ze zijn nu 34 en spelen vanaf hun 17e levensjaar in het eerste elftal van Sportclub Silvolde. Nog enkele maanden en dan is het voorbij. Onlangs kondigden de tweelingbroers Ischa en Jaël Krosse aan dat het mooi is geweest. Ze zijn inmiddels allebei vader en deze privésituatie is de voornaamste reden. Ze stoppen met voetballen in Silvolde 1 na dit seizoen. Ischa en Jaël verdienen een standbeeld op De Munsterman.

Jaël, de spits en aanvoerder, en Ischa, de middenvelder en tweede aanvoerder, zijn begenadigde talenten, die aan de basis stonden van de succesvolle opkomst van het eerste elftal van Sportclub Silvolde en onmiskenbaar hierin een voortrekkersrol hebben gespeeld. Vanaf de vierde klasse volgde de ene na de andere promotie, die vier seizoenen geleden eindigde in de hoofdklasse. Een ongekende prestatie voor de dorpsclub, die er prat op gaat nooit spelers te hebben betaald. De club houdt consequent vast aan dit principe. De bijna identieke tweeling vindt dit uitgangspunt van Silvolde een goede zaak en heeft ook in al die jaren ondanks hun onmisbaarheid nooit een cent gebeurt en daar ook niet om gevraagd. Ze zagen wel dat hun club mee groeide met de prestaties. Alles wordt in de begeleiding professioneel geregeld ondanks dat vooral het vervoer naar verre velden voor uitwedstrijden een flinke kostenpost is.

Clubmensen

Hun talent viel snel op en al op jonge leeftijd werden ze benaderd om Silvolde te verlaten. "Maar we zagen dat Silvolde een jong elftal met potentie had en als het bij elkaar zou blijven kon er iets moois groeien. Daarom zijn wij Silvolde trouw gebleven en dat bleek achteraf een juiste keuze." De sympathieke broers zijn echte clubmensen. Ook buiten het veld waren ze belangrijk voor de voetbalclub. Hun enthousiasme brachten ze over op spelers van buitenaf, die informeerden of zij het niveau van Silvolde aan konden.

In al die jaren hebben ze onvermijdelijk ook blessures gekend. Ischa, die nu een hamstringblessure heeft, verklaart: "Tegen NEC voor promotie naar de hoofdklasse heb ik met verdoving gespeeld en mijn knie zo geforceerd dat ik bijna het hele eerste seizoen in de hoofdklasse geblesseerd was." Op de vraag wie de beste trainer was antwoordt Jaël: "Scott Calderwood was tactisch sterk." "Maar ook Dennis van Beukering, Jos Heutinck en Mark Schepers horen erbij", vult Ischa aan.

Steun

"We hebben een hele mooie tijd gehad en willen graag dit 18de seizoen goed afsluiten. In onze carrière hebben we steun gehad van veel mensen binnen de club en onze ouders hebben vanaf de jeugd bijna geen wedstrijd gemist", benadrukt Jaël. En na dit seizoen? Ze willen wel blijven voetballen, maar op welk niveau? Ze weten het echt nog niet. Het tweede team, dat ook hoog speelt, zal het wel niet worden. Twee keer in de week fanatiek trainen en verre busreizen, zodat de hele zondag in het teken van voetbal staat? Dat willen ze niet meer.

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com