Rotan industrie in Silvolde.
Auteur: Robbie Wolters
Harald Lang was rond 1880 de grondlegger van de rietmeubelindustrie in Gendringen. Zoon Frederik nam het bedrijf over en bleef actief tot circa 1950.
Gradus Gregoor jr. met zijn zus en Gradus senior.
Gradus Gregoor senior werkte bij rietmeubelfabriek Lang aan de Bongersstraat in Ulft. Zijn zoon, die ook Gradus heette, was voor en tijdens een gedeelte van de 2e wereldoorlog een van de personeelsleden bij rietmeubelfabriek Lang in Ulft. Verder werkte zoon Gradus in de oorlog bij rotanfabriek AKSE in Eindhoven.
De investering om als zelfstandige in die tijd in de rietmeubelindustrie te beginnen was niet groot, je had er geen machines voor nodig.
Samen met zijn broer Bernard begon Gradus junior na de oorlog op het Melkvonder in Ulft met de productie van rotan meubelen tegenover de rietmeubelfabriek van Bernard Erinkveld. De samenwerking was van korte duur, Bernard ging alleen verder aan het Melkvonder.
Gradus verhuisde naar de Dinxperlose- Deze wieg was het examenstuk van
weg in Silvolde, naast tuincentrum Gradus.
Steentjes, waar hij alleen verder ging.
Het bewijs van vakbekwaamheid voor Gradus van 9 februari 1948.
De modellen uit de beginperiode van de productie. De dagproductie werd de volgende dag op de fiets gepakt en verkocht bij de boeren. Een stoel kostte tusen de 30 en 35 gulden.
In 1951 Verhuisde Gradus naar de Lichtenbergseweg 13 en daar werd aan de kant van de Julianastraat het eerste kleine schuurtje gebouwd door aannemer Massop.
Gradus ventte nu de waren uit met de bromfiets of met een gehuurde bakfiets bij de boeren in de Achterhoek. Later kwam een opkoper, de heer Jansen uit Brummen, met een grote Amerikaanse slee met een aanhangwagen. Jansen ventte door heel Nederland de rotanwaren uit. Gert en Jan moesten wel eens op de fiets naar Brummen nabestelde stoelen wegbrengen.
In 1955 bouwde aannemer Schurink de rechterhelft van de winkel en waren er twee werknemers in dienst: Martin van Aalst uit Terborg en Broer Wolters die tegenover de huidige Welkoop winkel aan de Ulftseweg 97 woonde.
Verder begon men ook met thuiswerkers, in Doetinchem waren verschillende families, mevrouw Van Vegten uit Gendringen en de buren aan de Lichtenbergseweg 11 familie Bergervoet van de rijschool hebben dit werk geruime tijd gedaan.
De eerste buisonderstellen voor de rotan stoelen uit de 500, 600 en 700 serie die op de folder staan afgebeeld werden bij Beumer in Silvolde gemaakt. Later werden die stoelonderstellen bij de firma ARO (Aalders en Roes) in Ulft gekocht. Daarna werden de stoelonderstellen vanuit Noordwolde geleverd. Het voordeel van de kuipjes, zoals de stoelen met ijzeren onderstel genoemd werden, was dat ze stapelbaar waren. Dat scheelde enorm in het transport.
De zaken gingen voortvarend en in 1960 komt de eerste auto een Fiat Multipla, buurman Bennie Bergervoet van Lichtenbergseweg 11 was ook automonteur en erg handig, hij maakte een imperial op het dak van de Fiat en Gradus leverde nu aan wederverkopers en horeca. Het assortiment was inmiddels uitgebreid met terrasstoelen. Het was een echte hype geworden en er werden 200 stoelen per week verkocht o.a. aan warenhuis Tata Huls in Doetinchem en een handelaar uit Ameide, de stoelen werden per vrachtwagen gehaald.
Begin zestiger jaren werd er een beurs bij hotel-café Harbers georganiseerd door de Silvoldse Middenstandsvereniging.
Na afloop van de beurs huurde Gradus het voormalige kruidenierswinkeltje dat bij café Meijer in het pand zat en de stand ging daar in de winkel. Er werd aan iedereen verkocht handel of particulier, het assortiment bestond uit meubelen en mandjes.
Midden zestiger jaren werd de Fiat Multipla ingeruild voor een Fiat 1500 met aanhangwagen bij Bosman in Gaanderen. De aanhangwagen werd daarna nog een keer verlengd.
Zoon Jos is met zijn vader Gradus de stoep voor de winkel aan het vegen.
Krijgt Jos hier geld voor de werkzaamheden of moet hij sigaren halen voor
zijn vader ?
In 1962 bouwde Ad Koenders met zijn broer Benny (de latere makelaar) de linkerhelft bij de winkel aan.
Voor de werkplaats rond 1970 Willy Jansen, Henny van Vegten en William Gregoor. Door het raam van de werkplaats is een stapel rotan kuipstoeltjes
met ijzeren onderstel zichtbaar.
Personeelsfeestje bij Van Hal in Voorst Willy Jansen, Gradus , Henny
van Vegten en Jan Gregoor op de achtergrond.
Jan aan het werk: foto links bij het weken van pitriet dat pitriet werd 's avonds in
bak met water gelegd zodat het de volgende morgen soepeler was om te verwerken. Op de foto rechts is Jan aan het schalmen, hij snijdt de rotanstokken schuin af om er een lengte bij aan te lassen.
In de winter lag de verkoop grotendeels stil, er werd echter gewoon doorgewerkt voor de zomerverkoop.
Advertentie: historisch boekje Silvoldse belang 50 jaar 1969
Gradus Gregoor huurde voor de opslag rond 1970 de voormalige timmerwerkplaats van de familie Gemmink op de hoek Dr. Dreesstraat met de Prins Bernhardstraat tot 1978. (Het huidige schildersatelier van Rik Kup). Verder was er een opslag in Didam gehuurd.
Begin jaren 80 kwam de klad in de rotan meubelen en gingen veel bedrijven failliet.
In 1981 neemt zoon Jan Gregoor de zaak over en schakelt over op manou meubelen. Voor de verwerking van manou heb je machines nodig door de dikte van manou, er werd een buigmachine en stoomoven gekocht. Hij leverde aan veel wederverkopers in Nederland, hij verhuisde de zaak naar de Maasstraat 13 in Ulft en had een opslagplaats in Silvolde, de voormalige timmerfabriek van Scholten.
Gradus begon in 1980 een winkeltje in Ulft met rotan artikelen.
Foto links: Jos Gregoor met moeder Gregoor bij de opening in Ulft 1980.
Foto rechts: Gertie en Jan met dochter Debbie en zwager Tom Bloemberg.
De winkel bleef tot 1983 open, het jaar van het overlijden van Gradus Gregoor.
Winkel te silvolde in 1982.
De winkel uit Ulft verhuisde naar Silvolde naar de Lichtenbergseweg 13 hoek Julianastraat. Gertie, de vrouw van Jan, ging ermee verder.
Jan krijgt in 1982 een ernstig autoongeluk waar hij een verbrijzeld been aan
over hield. Hij is zijn broers nog steeds dankbaar voor de hulp die hij toen kreeg om het bedrijf draaiende te houden.
Jan verhuisde 1984 naar de Ulftseweg 85, de voormalige timmerfabriek van de firma Scholten hier werd nu de werkplaats gevestigd.
In 1990 werd de produktie van Rotan en Manou gestopt. De werkplaats - winkel aan de Lichtenbergseweg hoek Julianastraat werd verhuurd aan meubelfabriek 't Timmerhuusken van de familie Te Kaat van de Berkelaan.
Vanuit Indonesië kwam er een uitvoerverbod voor ruwe materialen, er werden alleen gerede producten verkocht. Een uitzondering was de levering van ruwe materialen aan de sociale werkplaatsen. De productie in Silvolde werd afgebouwd en er werden afgewerkte rotanmeubelen ingekocht bij sociale werkplaatsen en de importeurs die uit Indonesië importeerden.
Jan en Gertie gingen verder met de groothandel en openden tevens een partikuliere winkel in een gedeelte van het naastgelegen pand, de voormalige machinefabriek Hendré.
Johnie Verheij was op dat moment eigenaar van het pand en had de totale ruimte niet nodig voor zijn transportbedrijf.
Bron: Silvolde in Beweging van Ondernemend Silvolde van maart 2002
2002 de bovenverdieping wordt in gebruik genomen in totaal nu 1700 vierkante meter verkoopoppervlak.
Gertie op de jaarmarkt in Silvolde op de Terborgseweg circa 2010.
Jan en Gertie breidden het assortiment uit met houten en gestoffeerde meubelen, zoon Ronald kwam later in het bedrijf en nam het bedrijf over.
De firma werd gesloten in 2014. Momenteel maakt Hodge Podge gebruik van de ruimte
Lichtenbergseweg 13 werd verkocht aan de heer Heebink die het verder verkocht aan Cor Burgemeester die in de winkel een handel in halfedelstenen en verzamelstenen begon.
In 2018 werd de voormalige werkplaats - winkel gesloopt door de huidige bewoners.
Het kuipje De draaistoel Stoel Debby
Er zijn nog veel rietmeubelen van de firma Gregoor in Silvolde.
Foto's: Ronald Falke, Charlotte Wolters, archief John Liebrand en archief
familie Gregoor.
Met dank aan Jan en Gertie Gregoor.
Silvolde 23 augustus 2019