Markt 05, Café Wensink, Café IJsselstadt, Harva bouwmarkt

In het begin van de 19e eeuw rond 1820 woonde hier de "verver en glazenmaker" Hendrik Jan Jansen met Gerritjen Wassink en de kinderen. Omstreeks 1840 treffen we Derk Jan Loor en gezin aan. De heer Loor is dagloner / koetsier. Bij zo'n beroep ga je al gauw aan een werkkring bij kasteel Schuylenburg denken. In december 1871 wordt muziekonderwijzer Eduard Klomp eigenaar van het pand. Bewoners worden dan echtlieden Jan Klomp en Geertruida Johanna Westerveld. Het beroep van Klomp is eerst landbouwer en dan tapper. Helaas weten we niet wanneer hij het café bedrijf begonnen is, het is in ieder geval vóór het jaar 1880 geweest.


Op 1 april 1884 koopt Adriaan Wensink het hele bedrijf voor het bedrag van 1250 gulden. Enkele weken nadien trouwt hij met Johanna Luoisa Doornink en vanaf dat moment zetten ze samen de schouders onder het bedrijf. Gedurende hun arbeidszame jaren komt het bedrijf tot grote bloei. Het pand wordt helemaal opnieuw opgetrokken en op de eerste verdieping van een grote zaal voorzien. Later komt er nog een kruideniersbedrijf bij. Dit wordt in het rechtse gedeelte van het pand gevestigd. In de jaren toen Silvolde nog een drukke veemarkt kende was er vanaf de vroege morgen al een druke bedrijvigheid bij Wensink. De veehandelaren en boeren stalden dan de paarden in de grote paardenstal aan de westzijde van het huis. In deze paardenstal konden 15 paarden worden ondergebracht. 's Zondags stalden de boeren hier hun paarden tijdens het kerkbezoek. Wanner het doopzondag was in de N.H. kerk kwamen de oma's die de kinderen in de kerk gedragen hadden  zich even bij "Moeder Wensink"in de woonkamer warmen.  Moeder Wensink zorgde altijd voor een paar warme stoven voor die dames. Met een warme stoof onder de rokken bleven de oma's en de dopelingen lekker warm.
Na de kerkdienst kwam de rest van de familie over het voetpaadje vanuit de kerk ook naar huize Wensink.vVan 1884 tot 1960, dus een driekwart eeuw'heeft de familie Wensink her gewoond en gewerkt. Nadien is het cafë nog een tijdlang voortgezet door de familie Vermeulen. Daarna kwam Jacob Otten met zijn vrouw Tiny die het café onder de naam IJsselstad voortzetten en op de verdieping een pension voor de turkse gastarbeiders realiseerde.

 

    

 

Harva vanaf de Marktstraat

 

Nadien is er nog een hobbyzaak gevstigd geweest onder de naam "Harva" (afkorting van Harry en Vader) . Benny en Ria Wolters kochten het pand in een veiling en bouwden het om naar een appartementen huis met winkelruimte.

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com