Markt 08 Witteveen

 

1903: Daar waar het koetsje met de witte huif staat tweede pand van voren rechterzijde is het pand Markt 8. In 1928 is er een nieuw stuk voorgezet en ontstond de winkel. 

 

1922 Niet alles zat mee.

 

     

       

Rietmeubels uit het assortiment van 1927:

1927 Rietmeubelen

 

    

    

Aanvraag voor verbouwing in 1928:

 

Prijsopgave voor schilderwerk verbouw 1928 door G.Pierik 

 

Prijsopgave voor loodgieterswerk verbouw 1928 door M. Bieleveldt

   

 

   

 

De foto is na 1928 genomen op de foto staan Lammert Witteveen en G.J. (Tante Anna) Breukelaar het kleine mannetje in het midden is waarschijnlijk Jan Witteveen
1930 Offerte voor het maken van een hekwerk bij het kantongerecht in Terborg

 

 

1930 4711 eua de cologne niet gedenatureerd, dus gewoon met alcohol

 

   

    

 

     

   

    

Het assortiment is o.a. aangevuld met rookartikelen

    

    

    

Brandverzekering: 1919, 1938,1940, 1941 en 1950

   

   

 

 

Uit het assortiment rond 1950:

    

 

Witteveen bezocht jaarlijks de beurs voor zijn inkopen.

 

Kledingborstels

 

Kapstokken

 

Scheerspiegels

 

Schilderijen

 

    

 

   

    

 

   

Witteveen bezocht de jaarbeurs in Utrecht om handel in te kopen.

Als er klanten waren voor grote meubelstukken werden die door Witteveen uitgenodigd om met hem naar een meubeltoonzaal in Arnhem te gaan. Hiervoor kreeg Witteveen aanbrengprovisie als er iets gekocht werd.

 

1963 Overlijden Lammert Witteveen op 73 jarige leeftijd, zoon Jan ggaat verder met de winkel en blijft met zijn moeder op Markt 8 wonen.

 

Jan Witteveen geboren 13-12-1917 en overleden op 21-11-2002

Jan in het begin van het computer tijdperk. De foto is gemaakt voor de carnavalskrant.

De lege etalage in 2003 nadat de inboedel van de winkel verkocht was na het overlijden van Jan.

 

Geheim onder het bed van ome Jan Witteveen.

Jan Witteveen (13-12-1917  - 21-11-2002)  was de zoon van Lammert Witteveen en G.J. (Anna) Breukelaar en de broer van Lambert jr. en Bertus Witteveen . Het was een goed bewaard geheim in het dorp dat er in het pand van Witteveen op de Markt 8 een schuilkelder verborgen zat. In 2003 kregen Hidde Fischer en Robbie Wolters de mogelijkheid om deze te gaan zoeken. Mijn vader Joop Wolters, een buurman van Jan Witteveen, vertelde eens over de schuilplaats en dat je er vanaf de bovenverdieping in kon komen. De schuilplaats was gemaakt om Bertus Witteveen te verbergen als de bezetters hem  kwamen zoeken om dwangarbeid in Duitsland te verrichten. Broer Lammert was onderwijzer en Jan bij het Rode Kruis daarom waren zij vrijgesteld van deze dwangarbeid.
Reden voor onderzoek, het kostte heel wat uren om de ingang  onder het bed van Jan te vinden. In de schuilgelegenheid stond een houten ladder en via een klein raampje kon je zien wat zich in de winkel afspeelde.
Het pand werd verkocht met de bepaling dat een zoon van een van de erfgenamen uit het pand mocht halen wat hij wilde hebben voor de overdracht. Wat er dan nog bleef staan was voor de kopers.
Gedurende zes weken kon iedereen het pand bezichtigen en een aandenken aan Witteveen kopen of meenemen.
Verder troffen we aan:
Een groot gedeelte van de oude winkelvoorraad.
Een nagenoeg volledige boekhouding, die nu in het archief van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers in Doetinchem opgeslagen is.
Een timmerwerkplaats met oude houtbewerkingsmachines, gereedschappen, timmerhout en een TBC huisje. Alles goed aangetast door de houtworm, de inboedel van de timmerwerkplaats is grotendeels voor brandhout gebruikt.
Een Mae West zwemvest dat door piloten in de tweede wereldoorlog werd gebruikt. Het zwemvest is geschonken aan het crash museum in Lichtenvoorde. We weten niet hoe het zwemvest er terechtgekomen is, in oorlogstijd of erna.
Verder zijn er geen aanwijzingen gevonden dat er behalve Bertus Witteveen, de broer van Jan die geen dwangarbeid voor de Duitsers wilde verrichten, door andere onderduikers gebruik gemaakt is van de schuilgelegenheid.
Het artikel uit de krant van 2003 gaat hierbij.
Hidde heeft nog een houten vogel die vroeger misschien voor het vogelschieten tijdens de kermis in de timmerwerkplaats van Witteveen gemaakt is en Robbie heeft een antiek stukje speelgoed bewaard een blikken veelkleurige klim aap die langs een touwtje omhoog en omlaag klimt.
Het woonwinkelpand is sinds 2003 in gebruik als woonhuis.

Nog niet bekend uit welke krant bovenstaand krantenartikel afkomstig is.

Opmerkingen die we kregen aan de hand van dit bericht:

Patrick Slutter en Moniek Egging de bewoners februari  2020:
Onze huidige woning.
Een huis met historie waarover we de aankomende tijd meer over te weten willen komen. Er is idd een dubbele wand met tussenruimte waar je van bovenaf in schijnt te kunnen komen. Hier schijnen, tijdens de 2e W.O. meerdere Joden ondergedoken te hebben gezeten. De bewoners waar Moniek en ik het in 2017 van kochten, hebben over de bestaande vloer een eiken parketvloer gelegd. Op het moment kunnen we hier dus niet bij. We zijn van plan om dit over een tijdje los te halen, om dat we zelf geïnteresseerd zijn en omdat we dit in het kader van 75 jaar bevrijding aan belangstellenden kunnen laten zien. Om er (nog eens) bij stil te staan dat zoiets nooit meer mag gebeuren!

Ronny Bosman: Op weg naar de kermis kon je beter bij Jan iets kopen,dan ging je zeker met iets moois naar huis!!!

Ellen Kemperman: Een hele lieve buurman. Elke dag keken wij of de gordijntjes in zijn keuken open waren. Zo niet gingen we even kijken.

Sjaak van Gestel: Moest ooit mee de keuken in en van moeder kijk hier is Sjaak de zoon van Gert en Annie,geweldige lieve mensen en waar de tijd was stil blijven staan,zo mooi.

Gerard Beekema: Wij kochten bij jan vroeger een plastic geweertje aan dat geweertje zat een touw met dop dat over de loop zat tijdens de trekker overhalen knalde de dopje van de geweer pistool en bleef aan touwtje hangen
Voor 10 cent wat waren wij gelukkig die goede tijd bij jan iets kopen voor een habbekras

Harm van de Gevel: En altijd mooie praatjes en geintjes die Jan. Ik dacht hem een keer te slim af te zijn en zei na binnenkomst tegen hem dat ik zo'n apparaat nodig had waar je vliegen mee dood kon slaan. Jan keek me met pretogen aan en stapte het laddertje op. Boven aangekomen draaide hij zich om en vroeg stoïcijns: moj dr een meh groote of kleine gate? Ik zeg: wa Miek da ut dan?
Jan: Jah, hej groote of kleine vliegen dan?
Ik plat onder de toonbank......

Dini Rosier: En als je met Jan aan de toonbank beland was dan kwam zijn moeder met de schort voor vanuit de keuken mee luisteren en het was altijd gezellig.

Andre Spekking: Wij kochten er altijd vliegers weet ik nog.

Richard Bussink Werden de cadeautjes met zorg ingepakt

Patrick Sticker Hij heeft postduiven gehad en was lid in Silvolde.

Berna Van de Graaf Wat mooi, een aardige man. Als je een cadeuatje mocht kopen was het echt feest. Er was zo veel te zien en hij had alle tijd.

Hans Kok Berna Van de Graaf ik dacht dat jouw ouders ook nog bij jan ingewoond hebben voordat ze in de marktstraat gingen wonen. ????

Marcel van Berkum: Dat bij Witteveen een schuilplaats was, is bekend. Volgens mij is het inderdaad een schuilplaats geweest om aan de 'Arbeitseinsatz' te ontkomen. Dat werd wel veel vaker gedaan. Dat er joden hebben ondergedoken gezeten heb ik nog niet kunnen ontdekken.

Ellis Breukelaar Ik kwam graag bij ome Jan en oma Witteveen. Oma Witteveen was een tante van mijn opa en heette van meisjesnaam Breukelaar.

Patrick Meijerman Een wandeling door het huis was als een tijdmachine terug in de tijd. Ook de winkel waar we vroeger windvliegers kochten riep veel herinneringen op.

Jan Witteveen Volgens mij is het kleine mannetje in het midden Jan Witteveen zoon van Lammert Witteveen en G.J ( Tante Anna) Fredy Breukelaar. Jan Witteveen stuurde de foto van het pand met de familie Witteveen en de overlijdenskaart van Lammert Witteveen.

Moniek Egging Jan Witteveen wij hebben deze foto ook. Deze lag opgeslagen in de winkel. Ook hebben wij de bouwtekeningen en uittreksels uit 1928 zie foto's.
De vier bouwdocumenten werden gestuurd door Moniek Eggink de huidige bewoonster in februari 2020.

Thea Span Was altijd vrij donker in de winkel,mooie tijd.

Harry Bolder Als Jan aan de deur stond, wist je bijna zeker dat het over voetbal ging.prachtige oude winkel ( was ook al die jaren niet verandert)????

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com