Markt 10 kapper Oostendorp en Ben Huls

Fotoarchief: Kick Oort

 


Marie Oostendorp - Peters en Bernardus Oostendorp Oktober 1914
Fotoarchief : André Tangelder


In 1917 kochten de echtelieden Bernardus Oostendorp en Maria Peters van café houder Hendrik Wensink onder aan de Markt, voor de prijs van ƒ 4000,-- het dubbele woon- en winkelhuis Markt 10.

 


Familie Oostendorp 1929 Fotoarchief:  André Tangelder

 


Familie Oostendorp 1932. Op het winkelraam staat Coiffeur.
Fotoarchief: André Tangelder

 

 


Advertenrie 07-05-1943

 


Familie Oostendorp 1943
Fotoarchief: André Tangelder

 

Het pand telde aan de voorkant twee vertrekken; op de rechter voorruit lieten ze met grote letters het woord COIFFEUR aanbrengen en de zaak van kapper-barbier Oostendorp was gevestigd. Die letters bleven er gedurende 28 jaar staan, maar met het bombardement op de Schuilenburg op 19 maart 1945 gingen ruit en letters jammerlijk verloren.


In 1957 moest medewerker Ben Huls in dienst en heeft mevrouw Oostendorp de kapperszaak gesloten. 

Bernhard Dorrestijn schreef in het verenigingsbulletin van heemkundige vereniging "Old Sillevold" van najaar 2002 het volgende artikel.

Wilhelmus Bernardus Maria Oostendorp 1921-2002
 
Een Sillevoldsen Terborgsen,  een Terborgsen Sillevoldsen.
 
Op 22 juli 1921 werd Wim geboren in het gezin van kapper/barbier Gerhardus Bernardus Oostendorp en Maria Johanna Margaretha Peters te Silvolde. Daar in het huis aan de Markt in het centrum van Silvolde groeide hij op. De lijnen naar de St. Mauritiuskerk en de  St. Jozefschool waren er kort. Er gebeurde niet zo heel veel in Silvolde, maar als er wat gebeurde zaten de jongens van Oostendorp er bovenop! Bijvoorbeeld bij de feestelijkheden ter gelegenheid van de hoogtijdagen van ons koninklijk huis, zoals het huwelijk van prinses Juliana met Bernhard van Lippe Biesterveld in 1937 en de geboorte van prinses Beatrix in 1939.
 
Na de lagere school bezocht Wim de ULO bij meester De Grood. Zijn klas was zo goed dat deze jaren later nog aan andere klassen ten voorbeeld gesteld werd. Na de ULO volgden kantoorbanen bij Vulcaansoord en Neerlandia in Gaanderen. Daar leerde hij het bedrijfsleven van binnenuit kennen; met smaak kon hij er van vertellen. Onderweg op het fietspad kwam hij juffrouw Wil Salemink tegen en op een gegeven moment gingen ze samen op fietsen; in de zomer van 1952 volgde de bruiloft. Ze gingen wonen in Terborg aan de Stationsweg op oud–Sillevolds grondgebied. In zijn hart bleef Wim altijd een Silvoldenaar.
 
Aan het eind van de jaren zeventig raakte Wim z’n baan kwijt en werd hij werkzaam bij archivaris R. Wartena op het gemeentearchief van Wisch te Varsseveld. Daar vervaardigde hij persoonsklappers bij de Bevolkingsregisters vanaf 1826 zodat het zoeken naar de voorouders een stuk makkelijker werd. Daar vielen zijn accuratesse en zijn gevoel voor taal en stijl op. Daar bloeide ook onze vriendschap op.  In 1981 werd Wim bestuurslid van de Oudheidkundige Werkgemeenschap A.D.W.(Aalten-Dinxperlo-Wisch) en
 5
direct ook eindredacteur van het periodiek Contactorgaan ADW. Op die plek heeft hij mij voor een hoop domme fouten behoed!
 
In 1987 maakt Silvolde zich op voor de viering van het 800jarig bestaan in 1988. Het gonsde van activiteiten; er zou onder andere ook een jubileumboek uit moeten komen. Men vroeg mij om in de redactie te gaan zitten. Ik stemde toe, maar adviseerde het organisatiecomité om zeker Wim Oostendorp in de redactie te halen. Aldus geschiedde en hij trad op als de accurate eindredacteur van "Met het oog op Silvolde, 800 jaar Silvolde in woord en beeld" het standaardwerk over de geschiedenis van Silvolde dat in het jubileumjaar 1988 het licht zag. Bij de feestelijke uitgave hadden we allebei even tranen in de ogen. Zo kan het gaan als je van Silvolde houdt. Dat alles ging door me heen tijdens de uitvaartdienst van Wim in de St. Georgiuskerk in Terborg op zaterdag 18 mei 2002, na zijn overlijden op maandag 13 mei. Wim, bedankt voor je vriendschap! Wil, heel veel sterkte toegewenst!
 


In 1964 kocht Ben Huls de rechter helft van het woonwinkelpand en bleef er tot zijn dood wonen.

Ben Huls 2018  foto ronald Falke

 

 

17 december 2018 is de kapsalon gesloten.

Ben Huls is op 19 juni 2019 overleden.

Ben Huls is geboren in Breedenbroek.
In 1952, op 15-jarige leeftijd, ging hij werken bij kapsalon Wissenburg in ’s Heerenberg. Hij leerde er het kappersvak en haalde zijn gezellendiploma. Daarna werkte hij in Terborg bij kapper Visser en bij kapper Oostendorp op Markt 10 in Silvolde. Mevrouw Oostendorp sloot haar kapsalon begin 1957 toen haar laatste medewerker Ben Huls in militaire dienst moest tot september 1958.

Na zijn diensttijd begon Ben bij de kapsalon van mevrouw Rutten in Zevenaar tot januari 1960. Daarna startte hij op 2 februari 1960 zijn eigen kapsalon in de Prins Bernhardstraat waar hij de kapsalon van Joop Sluiter overnam. Zijn eerste klant was Berend Striekwold ( Berend van de Plak) van de Lichtenbergseweg. 

Ben kocht in 1964 het pand van Oostendorp en verkaste naar de Markt in Silvolde.

Hij heeft altijd zonder personeel gewerkt en bewust gekozen voor een herenkapsalon. Hij vindt het met mannen prettiger converseren. Hij is een stille werker, die zelden op de voorgrond treedt. Hij noemt Silvolde een actief dorp waar veel georganiseerd wordt en dat moet je ondersteunen, zodat de saamhorigheid behouden blijft. Hij doet dat door het plaatsen van advertenties in verenigingspublicaties.

De opstelling van de pupillen van Sportclub Silvolde hing vroeger wekelijks in zijn etalage en op donderdag was er altijd extra drukte met het inleveren van de totoformulieren. Fons Huls regelde dat.

Rond 1955 voetbalde hij enkele jaren bij het derde elftal van Ajax Breedenbroek. Ben is lid van Damvereniging Oude IJsselstreek en speelt op donderdagavond bij café De Buurman, de overbuurman

Vaak denkt hij terug aan de zeventiger jaren dat hij met Jan Witteveen, Jan Overkamp, Jan en Gert Pierik en Hendrik Bolder (de strijker) op het stoepje bij bakker Ten Have na sluitingstijd de dag doornam en het plaatselijk nieuws besprak. Helaas zijn zij allen overleden. Garage ten Have zat nog aan de Markt en menigmaal lagen de monteurs Bennie Bergervoet en Bennie Koerntjes  op de Markt onder de auto’s te sleutelen. In de jaren dat Ben aan de Markt woont is het plein vier keer gerenoveerd en zijn de nabijgelegen hotels Te Dorsthorst en Harbers afgebrand.

 

 

Met het verdwijnen van de fabrieken en winkels uit Silvolde is er veel werkgelegenheid verloren gegaan.  Hij heeft een vaste klantenkring in Silvolde en er zijn nog klanten vanaf het eerste uur bij.  De laatste jaren komen meer klanten van buiten het dorp, die komen buurten en knippen. Je kunt er terecht zonder afspraak en Ben kan zich nog goed herinneren dat er een bruidegom anderhalf uur voordat hij ging trouwen binnenkwam zonder afspraak.

Met 80 jaar kijkt Ben terug op een prima loopbaan, hij heeft altijd met veel plezier gewerkt en nog steeds gaat hij elke dag opgewekt aan de slag. In zijn kapsalon hangt al tientallen jaren een schilderij van een Oosterse barbier, dat hij als geschenk kreeg van een vaste klant, de heer A. Maquelin, als blijk van waardering.

De favoriete vakantieplaats was jarenlang Vlissingen en ze maakten verschillende boottochten in Duitsland. 

Ben ziet graag vermeld dat hij zijn vrouw Marietje wil bedanken voor het bijna zestig jaar schoonhouden van zijn kapsalon en het doorzichtig houden van de ramen.

20-04-2018

Ben Huls 2018. Foto Ronald Falke

Ben Huls 2018. Foto Ronald Falke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com